Otkaz Okamiju, Whiteov ispad i Roganova opaska ukazali: MMA tek na putu prema “main streamu”

kolumneIZDVOJENA VIJEST 03.10.2013 11:28h Autor:

Ilustracija

Marko Petrak komentira nekoliko zanimljivih događaja koji su obilježili ovaj borilački tjedan.

Čak tri vrlo zanimljive teme vezane uz najjaču svjetsku MMA promociju – UFC su obilježile tekući tjedan. Prva je vezana uz u najmanju ruku neobičan otkaz Yushinu Okamiju, dugogodišnjem UFC-ovom članu, druga uz rasplamsalo medijsko vrijeđanje nekoć idiličnog para White-Ortiz, a treća uz opravdanu kritiku Joea Rogana na račun aktualnih MMA pravila. Krenimo s otkazom japanskom borcu.

Nakon sedam punih godina provedenih u UFC-u tijekom čega je ubilježio deset pobjeda i pet poraza te je 2011. bio izazivač Andersonu Silvi, Okami je dobio cipelu. Očekivano, nastupili su šok i nevjerica kod njegovih mnogobrojnih fanova. Čuđenje je bilo tim veće i opravdanije ako se zna da je Okami u posljednja četiri dvoboja ubilježio tri pobjede protiv imena kao što su Roberts, Belcher i Lombard. Nakon početnog "silencio stampa" UFC-a, ipak je stiglo nekakvo objašnjenje Dane White. Ono otprilike glasi kako je Okami stigao do svog maksimuma i da mu više nije vrijeme među elitom. Predsjednik UFC-a je odbacio mogućnost da je razlog otkaza Okamiju njegov visok ugovor. Ono što stvarno čudi vezano uz ovaj otkaz jest činjenica da je Okami imao veliku bazu japanskih MMA fanova, a da su ga više manje svi ljubitelji slobodne borbe jako cijenili. Kako i ne bi nakon pobjeda protiv boraca poput Blechera, Tannera, Listera, Munoza, Swika, Marquardta ili Lombarda. I sam Dana White je u pokušaju da omalovaži lik i djelo legendarnog Sakurabe, više puta Okamija proglasio najvećim japanskim MMA borcem svih vremena.

Stoga pitanje za gospodina Whitea, ako je Kid Yamamoto i dalje dio UFC-a nakon pet poraza u posljednjih šest nastupa, a ista stvar je i s Takanori Gomijem koji također ima negativan score u najjačoj svjetskoj MMA promociji (3-4), zašto iživljavanje na uvijek korektnom i skromnom Okamiju? Ako je MMA zaista sport (a jest), kako se ovaj otkaz uklapa u sportski duh liderske MMA promocije?

Nažalost po Whiteu, niti drugi odlomak ovog pregleda ne ide mu u prilog, a on se tiče njegovog odnosa s bivšim UFC prvakom Titom Ortizom. Teško je stati na stranu "lika" kao što je "Peoples champ" ili ranije "The Huntington Beach Bad Boy", no ono što je White ovaj tjedan izjavio na njegov račun nije nivo jednog predsjednika promocije koja želi biti "main stream" sport. Da podsjetimo, White se kao odgovor na zaista neutemeljene Ortizove optužbe o kojima smo već pisali, ponio poput zadnjeg "kočijaša" koji ne poznaje niti osnovnu kulturu, a da ne govorimo o taktu ili uglađenosti.

"Tito je najgluplji stvor koji je ikad bio involviran u ovaj sport. Radi se o potpuno nebitnom borcu, najnebitnijem borcu na planetu. Već godinama nije uspio pobijediti nikoga, a on niti ne može pobijediti nikoga. Cris Cyborg bi ga nokautirala. Neovisno o svemu, još uvijek ljudi pričaju o njemu. S obzirom na njegovu glupost i irelevantnost, priznajem da je dobar u tome", rekao je White i zapravo sam sebi skočio u usta. Zašto?

Možda zato što mu je upravo on prije prelaska u UFC-u bio menadžer što govori nešto i o njemu jer stara poslovica pametno kaže "s kim si, takav si". Ili zato što je Ortiz do prije dva tjedna (nove obrane naslova Jona Jonesa) bio najuspješniji UFC-ov prvak u povijesti poluteške kategorije i još uvijek je član UFC-ove Kuće Slavnih. Pljuvanje po Ortizu je ujedno pljuvanje i po vlastitoj promociji. Tim više što je White u prošlosti više puta ponovio da je Ortiz najviše od svih boraca zadužio njegovu promocije jer ju je doslovce na vlastitim leđima godinama sam nosio. Bio je to period kada je UFC bio daleko u "undergroundu" i milijunima kilometara od FOX-a i svjetla najvećih svjetskih pozornica. Dakle, teško je reći da je Ortiz irelevantan ili nebitan. To je čista glupost. Ako ćemo biti cjepidlake možemo reći i da nije istina kako Ortiz godinama nije nikoga pobijedio. 2011. je zadavio Ryana Badera koji vrlo dobro kotira u poluteškoj diviziji i sigurno spada među najbolje borce svijeta do 93 kg. Detalj oko Cris Cyborg ne treba niti komentirati.

Stoga nije teško zaključiti da Whiteu ovakvi ispadi ne trebaju, ne radi njega osobno, nego radi njegove promocije. Zamislite recimo da se Sepp Blater na ovaj način preko novina obračunava recimo s Maradonom neovisno o tome tko je u pravu. Ne možete, jel' tako…

Treća priča je vrlo pohvalna, a tiče se čovjeka koji rijetko kada ima dlake na jeziku i gotovo redovito bez zadrške o svakoj temi kaže ono što misli. Radi se o odličnom UFC-ovom komentatoru Joeu Roganu koji se ovaj tjedan osvrnuo na bodovanje u svojoj promociji. S pravom ga je nazvao manjkavim i lošim jer omogućava da pobjedu vrlo često odnese objektivno lošiji borac. S tim se ne možete ne složiti, a primjera je zaista mnogo. "Li-la" runde u kojima borci nisu previše pokazali i u kojima nema previše akcije često odu na stranu borca koji u nastavku meča doslovno dobije batine. No, zbog "10-point must" sistema, konačna pobjeda odlazi u krive ruke. Dakako, sustav vrlo dobro funkcionira u profi boksu iz kojeg je i preuzet jer je format od 12 rundi vrlo dobar uzorak gdje se eventualne pogreške u bodovanju jedne ili dvije runde izgube u "statistici". Kada imate tek tri ili pet rundi, onda su ovakve runde često kobne za objektivno bolje borce.

S obzirom da se pravilima bave Atletske Komisije, a ne sam UFC, ne čini se kako je rješenje problema na vidiku iako se iz glave može smisliti par kvalitetnih sitnica koje bi sigurno poboljšale situaciju. Recimo poput naputaka da se runde boduju s 10-10 kada je runda izjednačena, da se češće boduje s 10-8 ili čak 10-7. S ovakvim sitnicama pogreške bi sigurno bile manje i rjeđe, a i to bi doprinijelo da se MMA još više ustabili kao "main stream" sport.

Marko Petrak
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI