Pride je noćas uskrsnuo!

kolumneIZDVOJENA VIJEST 03.03.2013 10:54h Autor:

Hunt i Wand

Marko Petrak komentira apsolutno brilijantni UFC koji se noćas održao u legendarnoj Saitama Super Areni!

Noćas smo se gledajući UFC-ovu priredbu u Japanu podsjetili zašto smo toliko voljeli Pride – ali i zašto nam ta legendarna japanska MMA promocija toliko nedostaje! Ne samo da su nam Wanderlei Silva i Mark Hunt u sekundi vratili sva sjećanja na vremena kada je MMA bio nešto drugačiji sport nego danas (neki će reći da je imao nešto više duše), nego su nam ova dva majstora svog posla pružila nezaboravne mečeve na razini dvoboja iz Pridea zbog čega su i postali ikone ovog sporta. I na kraju ništa manje važno – obojica su brutalno nokautirali svoje protivnike poslavši poruku svima ostalima: Pride duh i dalje živi!

Iskreno govoreći, tipovao sam na Stanna i Struvea unatoč tome što sam veliki fan "Ubojice sjekirom" i "Super Samoanca". To to i ne čudi s obzirom na okolnosti. Wand je od dolaska u UFC izgledao istrošeno i pročitano, a njegov beskompromisan stil je uglavnom posrtao pod taktički i tehnički sofisticiranijim protivnicima. Silvina šansa su uvijek bile otvorene makljaže u kojima njegovi divlji krošei mogu naći put do protivnikove brade. Stann je ponudio upravo to; beskompromisnu šoru bez previše taktiziranja i razmišljanja. Iako je u dva ili tri navrata imao Brazilca u nokdaunu, ovaj se svaki put vraćao poput Fenixa da bi na početku druge runde razarajućom kombinacijom dovršio posao.

Wanderlei Silva nikada neće biti UFC-ov prvak. Vjerojatno nikada neće doći niti do izazivačke pozicije. No, to nije niti bitno. Dovoljno je da još koji put doživimo njegov ulazak u dvoranu (vjerojatno najjači ulazak u ovom sportu) i da još nekoliko puta svoje protivnike pošalje u zemlju snova. Pride fanovima sasvim dovoljno. Za vidjeti je hoće li se UFC prema svom mezimcu Stannu odnositi kao i prema ostalim borcima u promociji. Američki marinac je u posljednje vrijeme doživio nekoliko teških poraza, a ako je suditi prema najavama Dane Whitea, ničiji posao nije siguran. Pa čak niti onaj najvećih američkih idola. Živi bili pa vidjeli…

Za one koji ne znaju nevjerojatnu priču kako je bivši K-1 WGP pobjednik završio u UFC-u, evo malog  podsjetnika. Nakon propasti Pridea, odnosno kupnje od strane UFC-a, američka promocija je na sebe morala preuzeti važeće ugovore koje su neki borci još uvijek imali. Jedan od njih je bio i legendarni samoanski udarač. No, s obzirom na pet poraza u nizu, Dana White je Huntu ponudio punu isplatu sva tri preostala meča iz ugovora samo da se Hunt ne pojavi u UFC-u. Iako u nezavidnoj financijskoj situaciji u tom trenutku, Hunt je takvu opciju odbio – inzistirao je na odrađivanju ugovora. Ostalo je povijest… Nakon uštimavanja protiv McCorklea, Samoanac je nanizao Tuchechera, Rotwella, Konga i Struvea. Nije loše za već otpisanog borca kojeg su htjeli gurnuti pod tepih. Noćašnji nokaut protiv "nizozemskog nebodera" vinulo ga je na sam vrh teškaške divizije – među potencijalne izazivač. Za vidjeti je što su mu Joe Silva i UFC namijenili u idućem dvoboju, no ovako raspoloženi i sjajno pripremljeni Hunt je opasnost za apsolutno svakog teškaša u promociji.

Jednako velike lovorike kao Silva i Hunt, zaslužio je i sjajni UFC-ov match maker Joe Silva. Noćašnja priredba u Japanu bila je pun pogodak u svakom smislu. Saitama je napokon podsjetila na svoje dane ponosa i slave. Dane Pridea…

Marko Petrak
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI