Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, boolean given in /home/fight1/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 3182
Da se bodovalo po šteti, Stipe bi pobijedio: Miočić potpuno izmjenio izgled JDS-ova lica! | Fight Site

Da se bodovalo po šteti, Stipe bi pobijedio: Miočić potpuno izmjenio izgled JDS-ova lica!

kolumneIZDVOJENA VIJEST 14.12.2014 12:14h Autor:

JDS

Stipi Miočiću se nema što prigovoriti. Odradio je maestralan meč protiv najtežeg mogućeg protivnika i, stavimo ruku na srce, pokazao više nego što je većina očekivala. Jer kako objasniti kladionice koje su na Juniora nudile 1.11, a na Miočića između 4:00 i 6:00? Čak su i prognoze njegovih kolega išle na stranu Brazilca te je malo tko imao vjere u vatrogasca iz Ohija.

No, Stipe je vrlo ugodno iznenadio te se na kraju druge runde činilo da meč, ali i pobjedu, ima u svojim rukama. Izgledao je svježije od svog protivnika, u kutu su pucali od samopouzdanja, a njegovo lice je otkrivalo odlučnost. Upravo suprotna situacija se mogla iščitati iz kuta bivšeg prvaka. Panika, zbunjenost i očaj. Miočić se služio već okušanim receptom Caina Velasqueza; miksao je boks i hrvanje te je stalnim pritiskom uz žicu umarao svog protivnika. Pogađao je iz klinča i u trenucima kada se odvajao od svog protivnika. Nekoliko udaraca koji su sjeli na Ciganovu glavu je već u početnoj fazi dvoboja učinilo veliku štetu te je njegovo lice nakon prvih deset minuta bilo neprepoznatljivo. Goldberg i Rogan su aplaudirali Hrvatu ustvrdivši da odrađuje maestralan posao i pobjeđuje bivšeg šampiona.

Nažalost, ranjeni Dos Santos je pokazao koliko opasan može biti kada je stisnut u kut. U trenutku kada je Stipe bio u najvećem naletu uspio je plasirati jedan lijevi kroše iz kontre te je Stipe završio na leđima. Iako se Miočić uspio oporaviti i vratiti na noge, ostatak runde je prošao u potpunoj dominaciji Brazilca te je bilo jasno da Stipe "hvata zrak" i pokušava doći k sebi.

Ako je treća runda bila prekretnica, onda se u četvrtoj odlučio meč. Vidno oporavljeni, ali i nešto usporeni Miočič je dobro parirao Dos Santosu u boksačkim izmjenama tijekom čitavih pet minuta te je runda objektivno visila u zraku. Nažalost, Dos Santos je u samoj završnici ponovno pokazao koliko je iskusan i mudar borac te je "iz ničega" uspio Miočića baciti na pod i iskontrolirati neko vrijeme. Svjestan da mu bodovno dvoboj izmiče iz ruku te vidno umoran, Miočić je potonuo te je i izraz njegova lica u posljednjoj pauzi odavao da više niti sam ne vjeruje u preokret.

Na samom kraju meča je hrabro krenuo "na sve ili ništa", ali za nešto više od popravljanja ionako vrlo dobrog dojna, nije bilo dovoljno snage. Dos Santos je zasluženo slavio te su mu dva suca dala 49:46, a jedan je bodovao 48:47. Kada bi se bodovalo samo po šteti, Miočić bi bio uvjerljiv pobjednik. Njegovi tvrdi i tehnički perfektni udarci su doslovno izmijenili osobni opis Juniora dos Santosa. Cigano je izgledao jednako "grozno" kao nakon dvoboja protiv Caina Velasqueza.

Razloge poraza Miočić mora tražiti u nekoliko sitnica koje su na koncu i presudile. Iako je vidljiv velik napredak u mnogim segmentima te Stipe svakim ulaskom u oktogon izgleda puno kompletnije i kvalitetnije, na nekim stvarima još uvijek mora poraditi ako želi stići do pojasa. I dalje mu se događaju crne rupe kada u izmjene ulazi spuštenih ruku te previše ne razmišlja o obrani. Upravo je takvu situaciju u trećoj rundi uspio iskoristiti Dos Santos i preokrenuti meč. To je očigledna posljedica amaterske boksačke karijere te činjenice da posjeduje rijetko tvrdu bradu. No, brada ima rok trajanja te je nikako ne treba testirati protiv boraca kao što su Cigano ili recimo Hunt koji sigurno Stipu čeka u budućnosti.

Za potpuno kopiranje Cainovog plana, Miočiću su nedostajala dva segmenta: nešto bolji "cardio" te kvalitetnija kontrola uz kavez i rušenja. Dos Santos je bio u pravu kada je rekao da Stipe ne može pet rundi odraditi kao Velasquez jer to nitko na svijetu ne može. I to se pokazalo kao činjenica iako je na Miočićevu kondiciju mnogo utjecao i nokdaun u trećoj rundi, ali i odlična Dos Santosova taktika opetovanih udaraca u tijelo. Upravo su ti akumulirani udarci kasnije uzeli danak te je naš vatrogasac očigledno snagom okopnio u završnim rundama. Mnogo lovorika valja ići i na Dos Santosov račun jer je vrlo vidljivo dodatno napredovao u hrvačkom dijelu, a obrana od rušenja mu je uvijek bila jedna od najkvalitetnijih u UFC-u.

Sve u svemu, nema previše razloga za tugu i očaj. Stipe je pokazao  da je "tu negdje" sa dokazano drugim borcem svijeta. Sjetimo se kako su recimo Werdum ili Hunt prolazili s Dos Santosom i usporedimo to s noćašnjim izjednačenim ratom na pet rundi. Poraz zasigurno neće negativno utjecati na njegov status u teškoj diviziji; nego će mu zbog sjajnog dojma samo osigurati daljnju borbu za sami vrh i pohod na pojas. Izgledno i logično jest da bi se Miočić u sljedećem meču trebao sučeliti s Markom Huntom što će biti još jedan vrlo težak zadatak za američkog Hrvata…

Marko Petrak
marko.petrak@fightchannel.hr

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI