Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, boolean given in /home/fight1/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 3182
Da li je unaprijed otpisani Wilson Reis zapravo onaj koji može prekinuti niz Mighty Mousea? | Fight Site

Da li je unaprijed otpisani Wilson Reis zapravo onaj koji može prekinuti niz Mighty Mousea?

kolumneIZDVOJENA VIJEST 11.04.2017 19:50h Autor:

Wilson Reis

Ispred Demetriousa Johnsona je borba kojom bi mogao izjednačiti rekord Andersona Silve po broju uzastopnih obrana titule UFC prvaka, a suprotstaviti će mu se još jedan unaprijed otpisani borac, Wilson Reis. No, da li je on zapravo onaj borac koji stilski ne odgovaru “Moćnom mišu”?

Odgovor na to pitanje pokušati ćemo pronaći kroz ovaj tekst u kojem ćemo analizirati brazilskog borca, opasnosti koje prijete od njega te kako zapravo stilski može parirati najuvjerljivijem UFC prvaku i prvoplasiranom borcu s pound4pound ljestvice. Zapravo, može li Reis uspjeti ono što devetorici boraca (Benavidez, McCall i Dodson po dva puta) prije njega nije uspjelo? Prvi dojam većine fanova je da nema šanse, no moramo ipak provjeriti da li je to uistinu tako i to kroz par aspekata.

Stil borbe

Ukratko, Reis je BJJ majstor, borac koji se najugodnije osjeća na parteru i borac koji zna prisiliti protivnika na predaju ukoliko mu ovaj da i malo prostora za to. Koliko god da mu je to dobra strana, toliko je loše to što borba počinje na nogama, no otkako je postao UFC borac, radom u Alliance timu u društvu Dominicka Cruza i nekih drugih boraca, izuzetno je popravio svoje hrvanje. Puno o tome govori podatak da je u svoje posljednje tri borbe upisao čak 18 rušenja. Na nogama se ne osjeća dobro i to nikada nije sakrivao, Reis je borac koji će uvijek borbu pokušati odvesti u parter.

Tu se pojavljuje prva zanimljiva situacija, upravo zbog toga što je Demetrious Johnson taktički vrlo zanimljiv borac, koji je većinom znao osjetiti kada je prilika za prebacivanje stila borbe na hrvanje. Tu su zapravo bile ključne situacije pobjeda protiv Johna Dodsona ili Kyojia Horiguchija. Svaki puta kada je Demetrious Johnson primijetio pad u svojoj stand up izvedbi, protivnike je rušio i vrlo kvalitetno kontrolirao. Samo primjera radi, Horiguchia je kroz pet rundi njihove borbe rušio čak 14 puta. Dodsona je srušio deset puta manje, no u toj je borbi također jako dobro kontrolirao tempo i klinč situacije. E sada, dolazimo do situacije gdje s druge strane ima protivnika koji nema ništa protiv borbe u parteru, štoviše tome teži. Reis će vjerojatno biti spreman prihvatiti čak i situacije gdje je u donjoj poziciji, samo da bi se našli na podu. Tako da ne treba čuditi ukoliko u primjerice prve dvije runde to i dopusti, samo da testira svoj gard. Ukoliko iz njega nešto uspije napraviti, Demetrious Johnson mogao bi se naći u problemima.

Borci od kakvih je Reis gubio

Reis u karijeri ima skor 22-6, boreći se većinom u UFC-u i Bellatoru, odnosno u tim promocijama došli su njegovi porazi. Četiri u Bellatoru, dva u UFC-u, tri u perolakoj kategoriji, dva kao borac bantam kategorije te jedan kao borac muha kategorije. I još jedna zanimljiva situacija, jedino njegov prvi poraz nije bio od sunarodnjaka. E sada, zanimljivo je pogledati kakav je tip boraca koji su ga savladali. Prvi kojem je to uspio je današnji UFC borac, Joe Soto. Tada podosta neiskusnog, 24-godišnjeg Reisa, ovaj je hrvač savladao sudačkom odlukom. Nažalost, o toj borbi ne znamo puno, no zato znamo o njegova tri preostala Bellator poraza. Prva dva su došli od kasnijeg Bellator prvaka u pero kategoriji, Patricia Freiera. Jednom je to bila izuzetno neizvjesna borba i podijeljena odluka, dok je drugi puta Freire uspio Reisa nokautirati. Također, nokautirao ga je i još jedan Bellatorov prvak, Eduardo Dantas, letećim koljenom. U UFC-u je dva puta poražen odlukama, podijeljenom od Iuria Alcantare i jednoglasnom od Jussiera Formige.

Zanimljivo je pogledati tip boraca koji su ga savladali. Alcantara i Formiga su BJJ borci koji su se bolje snašli u parteraškom ratu, Freire je BJJ borac odličnog muay thaia, dok je Dantas kompletan borac. Soto je hrvač koji je u to vrijeme tek došao s fakulteta i on je zapravo jedini stilom sličan Johnsonu, no to je bilo prije osam godina. Također, vrijedi pogledati Reisove pobjede, gdje zanimljivo izgleda ime Dustina Ortiza, borca kojeg smatraju slabijom verzijom Demetriousa Johnsona. Ukratko, Reis nema poraz od borca kojeg se stilom može usporediti s Johnsonom, ali realno je reći i kako se nije do sada susreo s tako kvalitetnim borcem. No, svakako je zanimljivo vidjeti kako Reisu zapravo ne odgovaraju borci slični njemu, barem ako gledamo čisto do ishodima njegovih borbi.

Johnsonove slabosti koje smo primijetili

Ovdje se svakako moraju spomenuti situacije iz Johnsonove prve i posljednje borbe u muha kategoriji. Prva se dogodila u ožujku 2012. godine, a u pitanju je bilo polufinale turnira za prvaka muha kategorije. Protivnik je bio Ian McCall, a Johnson je odradio sjajne prve dvije runde. No, sredinom posljednje runde McCall dolazi do rušenja i hvata Johnsonova leđa, odakle je krenula velika kanonada. Johnson se ipak izvukao i podigao, no ulaskom u posljednju minutu još jednom biva rušen. McCall je prvo krenuo na giljotinu koju nije uspio izvesti, ali je pola minute prije kraja došao u full mount odakle je do kraja borbe bombardirao Johnsona. Da je sudac tada prekinuo borbu, nitko mu ne bi mogao prigovoriti i tko zna što bi se zapravo događalo s muha kategorijom. Ipak, pustio je do kraja, Johnson je izdržao, iako je na kraju bio u žestokom knockdownu, a borba je završila bez pobjednika. U revanšu je Johnson slavio uvjerljivo, ali dojam je da ga je McCall imao, da mu je nedostajalo možda samo desetak sekundi ili sudac koji bi smatrao da je vidio dovoljno.

Drugi borac blizu pobjede bio je Tim Elliot, jedan od najvećih autsajdera posljednjih godina u borbama za UFC naslov. Elliott se ovdje već nakon pola minute našao na leđima, no izveo je tranziciju u gornju poziciju, odakle je kasnije uhvatio čvrstu giljotinu. Gotovo minutu i pol radio je na njoj, bio je blizu toga da uguši Johnsona, no ovaj se na kraju ipak izvukao i na kraju slavio sudačkom odlukom u jednoj sjajnoj borbi. No, dojam je da je u pitanju bio snažniji borac i borac bolje BJJ tehnike od Elliotta, da bi taj završio tu borbu. A Wilson Reis je upravo takav borac, borac koji sličnu situaciju ne bi propustio. Kao uostalom i onu iz koje McCall nije uspio poentirati, a bio je tako blizu.

Kakve bi taktike mogle biti upotrijebljene?

Glavno pitanje je hoće li Johnson izbjegavati rušiti svog protivnika, odnosno hoće li forsirati borbu na nogama, gdje je vjerojatno puno bolji borac. Reis mora biti spreman na to i nikako ne smije očekivati Johnsona koji će pokušavati ući u njega. Vrlo je lako moguće da će Johnson pokušati koristiti taktiku sličnu onoj kakvu prakticira Dominick Cruz. Za Reisa je dobra stvar ta što je Cruz njegov timski kolega i sparing partner, pa ga je mogao pripremiti za takav način borbe, odnosno način gdje će on morati biti taj koji će tražiti skraćivanje distance i priliku za promjenu nivou, odnosno odlazak u parter. Ovo je uistinu jedna od rijetkih situacija gdje bi Johnson to mogao pod svaku cijenu izbjegavati, upravo zbog navedene pretpostavke da je na nogama tehnički bolji borac od Reisa, borac snažnijeg udarca, a vrlo vjerojatno i brži borac.

Kretanje bi dakle moglo biti prvi ključ ove borbe, odnosno bez kvalitetnog kretanja Reis neće moći osigurati poziciju koju želi. Tek ukoliko to uspije, dolazimo do drugog ključa, a to je borba u parteru, gdje bi Reis trebao tražiti svoju priliku, bilo za kontrolu, bilo za pokušaj dolaska do neke poluge ili gušenje, a takvi potezi su vrlo raznovrsni u njegovom arsenalu. Puno će se toga pitati Johnsona i njegovog trenera Matta Humea, koji do sada nije promašio taktiku za svog borca, pa je za očekivati da neće niti ovog puta. Jedino se čini da je ovog puta tu taktiku laku pretpostaviti, ali i to je samo dojam koji uvijek može prevariti, posebno kada je u pitanju vrhunski trener i taktičar kao što je Hume. Reis zapravo nema puno izbora. Ukoliko odjednom nije višestruko popravio svoj stand up, on mora tražiti parter. Činjenica da u cijeloj karijeri nema niti jednu nokaut pobjedu je dovoljna za zaključak da mu udarci baš i lome kosti. Parter je ono čemu će težiti i to je zapravo jedina stvar u koju kod taktike možemo biti sigurni.

Zaključak

Demetrious Johnson je favorit, posebno kada pogledamo smjerove u kojima ova borba može otići. U većini od njih, on je puno bolji borac, a tamo gdje je Reis najbolji, mi zapravo ne znamo tko bi bio u prednosti. Reis tek mora pokušati doći do prilike u kojoj će se testirati protiv neupitno najboljeg borca kategorije. Ipak, sigurno je i to da je od fanova već sada prelako otpisan te da bi ovo na kraju mogla biti jako dobra borba, kao i ona protiv Elliotta, za koju je velika šteta da ju nije gledalo više fanova.

Mario Katušić

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI