Da li je Johnson sazrio dovoljno za povratak u UFC?

kolumneIZDVOJENA VIJEST 20.01.2014 17:39h Autor:

Anthony Rumble Johnson

Anthony "Rumble" Johnson ostvario je uvjerljivu pobjedu protiv iskusnog Mikea Kylea na subotnjem WSOF 8 eventu. Pošto mu je istekao ugovor sa Sefovom organizacijom, trenutno je sigurno najtraženiji borac svijeta i nema organizacije koja ga barem diskretno nije spomenula u svojim planovima. No, UFC se ne javlja, a postavlja se pitanje da li je Johnson dovoljno sazrio za povratak u organizaciju koju je nekoliko puta iznevjerio.

UFC je Johnsona doveo 2006. godine, kao perspektivnog 23-godišnjaka, koji je sa svojih 188cm i izrazito muskalaturnom građom izgledao u startu zastrašujuće za velter kategoriju u kojoj je nastupao. A nakon što je samo 13 sekundi bilo potrebno da u debi nastupu nokautira Chada Reinera, prognoze o budućem prvaku postale su masovne.

No, već u idućem nastupu, Johnson je napravio svoj prvi grijeh. Pokazalo se da možda njegovo tijelo ipak nije velteraško te je po prvi puta pao vagu, izvagavši gotovo 81 kg umjesto dozvoljenih 77, a na kraju je i poražen od Richa Clementia. Ipak, Johnson je ostao velter, u iduće četiri borbe ostvario je tri pobjede, dok je u jednoj nehotično pogođen prstom u oko, a umjesto borbe bez odluke, presuđeno je u za njegovog protivnika Burnsa, kojeg je već u revanšu nokautirao.

I u te četiri borbe, čak dva puta je morao na ponovno vaganje, no na kraju je ipak uspio postići kilažu od 77kg. Onda je došla na red borba protiv Yoshiyukija Yoshide. Johnson je pao vagu za čak tri kilograma, i nije uspio ni u ponovnom pokušaju, a borbu koja se održala u "catchweightu" Johnson je dobio, no čelnici UFC-a su mu rekli da mu je to posljednja opomena.

Manje od mjesec dana nakon toga poražen je od Koshchecka, no onda ponovno ostvaruje dvije pobjede u nizu i nakon izjave da je ponovno jedva prošao vagu te da je za borbu protiv Hardya skidao čak 25kg, Johnson najavljuje prelazak u srednju kategoriju, a Dani Whiteu je laknulo. No, onda je tek uslijedio šok, Johnson pada vagu za čak pet i pol kilograma, gubi borbu od Vitora Belforta te dobiva otkaz iz UFC-a .

Johnson je nakon toga ostvario šest pobjeda u nizu, no i u prvom debitantskom nastupa za organizaciju Titan, također pada vagu. Nakon toga čvrsto odlučuje prijeći u polutešku kategoriju, a zadnje dvije borbe odradio je u teškoj i čini se da je napokon odlučio prestati s budalaštinama i boriti se tamo gdje mu je fizičkim predispozicijama i mjesto.

Hoće li to biti dovoljno čelnicima UFC-a da se Johnson ponovno nađe tamo gdje mu je talentom i kvalitetom sigurno mjesto tj. da li mu je Dana White spreman dati još jednu priliku? UFC-ova poluteška i teška kategorija su u problemima, kvaliteta pada i Johnson bi im sigurno dobro došao kao osvježenje, a možda i vrlo brzo kandidat za titulu.

Tek mu je 29 godina, najbolji dani karijere su pred njim, i ako će se boriti u poluteškoj i teškoj kategoriji zaslužio je da mu UFC da novu šansu. Možda ne bi bilo loše da se Johnson još jednom javno ispriča i poželi povratak u UFC. Dana White je već opraštao, sjetite se samo Kara Parisyana, i ne bi bilo čudno da i Rumbleu još jednom otvore svoja vrata. A i fanovi bi taj potez vjerojatno pozdravili.

 

Mario Katušić
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI