Cro Cop okončao kick boksing karijeru: “Čitav sport je u problemima”

kolumneIZDVOJENA VIJEST 24.02.2015 10:59h Autor:

Photo by Ivana Kaurloto (Fight Site)

Tiho, gotovo neprimjetno, gostujući u američkoj radijskoj emisiji "The MMA Hour" Ariela Helwanija, Mirko Filipović je u ponedjeljak najavio konačni kraj svoje kick boksing karijere – discipline za koju je uvijek govorio da je njegova prva i najveća ljubav. Ali i discipline koja mu je prije nekoliko godina karijeru "vratila u život" nakon posrtaja u UFC-u.

Na Cro Copovu odluku je ponajviše utjecao novi potpis za elitnu MMA promociju te, kako je to naglasio, problemi u kojima se našao Glory, promocije za koju ga je do sada također vezao ugovor. Filipović je otkrio i još jedan bitan plan – odlučio je karijeru okončati u UFC-u…

"Ovo je definitivno moj posljednji ugovor. U UFC-u ću okončati svoju karijeru. No, iako imam već 40 godina, osjećam se odlično", rekao je Cro Cop o svojim planovima.

A oni prije svega podrazumijevaju meč protiv Gabrijela Gonzage na priredbi u poljskom Krakowu koja se održava u travnju. Tu nije bilo mjesta za "ugurati" još poneki nastup u kick boksingu s obzirom da bi prema novom ugovoru s UFC-om trebao odraditi tri meča. Na direktno pitanje, Filipović je dao i direktan odgovor:

"Završio sam s kick boksingom. Sada samo MMA. Više se neću boriti u kick boksingu. K-1 više ne postoji, Glory je u problemima, a i sam kick boksing je u velikim problemima kao sport. Nažalost", tvrdi Filipović.

Mirko je za Glory odradio dva dvoboja; prvi u zagrebačkoj Areni na Gloryju 14 kada je kontroverznom odlukom sudaca poražen od legendarnog Remyja Bonjaskog. Razočaran takvim scenarijem, Filipović je protestno izašao iz riga i ekspresno otišao iz dvorane. Popravni ispit je stigao nekoliko mjeseci kasnije te je Glory našeg sportaša upario sa starim znancem s K-1 WGP-a, Jarellom Millerom. No, niti domaći teren nije pomogao Amerikancu, pa je Cro Cop stigao do druge pobjede protiv istog protivnika u nešto više od godinu dana. To je ujedno bio i posljednji Mirkov nastup za Glory.

U kick boksingu od davne 1996.

Filipovićeva kick boksing karijera je započela još davne 1996. kada je na K-1 priredbi u Yokohami svladao velikog Francuza Jeromea Le Bannera. Najveći uspjeh mu je bilo finale K-1 WGP-a 1999. kada je u samoj završnici turnira izgubio od svog najvećeg rivala Ernesta Hoosta (od njega je gubio čak tri puta). Iako je 2013. slavio na K-1 WGP-u u Zagrebu, prvom povijesnom K-1 WGP-u izvan Japana, sportski analitičari ipak procjenjuju da su pobjede protiv Musasija i Greca na tom legendarnom Grand Prixu 1999. bile veći i bitniji uspjeh. Do 2003. kada je odlučio zatvoriti kick boksing stranicu i potpuno se posvetiti MMA-ju, Filipović je ubilježio 16 pobjeda i 7 poraza, a među njegovim žrtvama su se našli i već spomenuti Le Banner, Mike Bernardo, Peter Aerts, Remy Bonjasky, Glaube Feitosa, Sam Greco, Bob Sapp i Mark Hunt. Sve odreda velikani ovog sporta.

Nakon otkaza u UFC-u 2011. godine javnost je bila uvjerena kako je Cro Copova karijera definitivno završena, no Mirko je udružio snage sa svojim starim menadžerom Orsatom Zovkom te je pala odluka da bi povratak kick boksingu u tom trenutku bio pravi potez. I bio je…

Final Fightu je udahnut nov život te je Filipović prvi put (zapravo) u ožujku 2012. nastupio pred svojom publikom u zagrebačkoj Areni protiv legendarnog K-1 borca Ray Sefa na tada nazvanom "Cro Cop Final Fightu". Tog dana je i krenuo njegov veliki pobjednički kick boksing niz. Nije dugo trebalo da se "za njegove šake i noge" zainteresira i u tom trenutku još uvijek vodeći kick boksing gigant K-1 i njegov vlasnik Mike Kim. Cro Cop je potpisao ugovor te je prvo zagrijavanje imao već na priredbi u Španjolskoj protiv Lorena Javiera Jorgea.

Uslijedio je već spomenuti K-1 WGP čija se poluzavršnica održala u Japanu (gdje je svladao Randyja Blakea) te samo finale u Zagrebu. U konkurenciji Harija, Londta, Gergesa, Zhuravleva, Catinasa i ostalih velikih imena, Cro Cop je suvereno slavio i okitio se K-1 WGP pojasem.

Posrtajem K-1 promocije, pojavio se danas elitni Glory te je Cro Cop prešao, kao i većina drugih velikih kick boksing imena, u redove novog poslodavca. Kao što smo već spomenuli u toj je promociji odradio tek dva meča uz polovičan uspjeh 1-1. Poraz od Bonjaskog je ujedno bio i jedini njegov poraz nakon što se 2012. vratio ovoj disciplini.

Njegov ukupni profesionalni kick boksing score se u ovom trenutku zaustavio na 23 pobjede, uz 12 nokauta i 8 poraza. Filipović će definitivno biti upamćen kao jedna od najvećih ikona ovog sporta, ali i prvi kick boksač u povijesti koji je napravio uspješnu transformaciju i prelazak u slobodnu borbu…

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI