Conor ili Khabib?! Postoje četiri glavna pitanja prije borbe godine!

kolumneIZDVOJENA VIJEST 06.10.2018 15:53h Autor:

McGregor vs. Nurmagomedov

Došao je i taj dan, dva mjeseca nakon što je najavljena, borba Conora McGregora i Khabiba Nurmagomedova će se održati. Sve je spremno za borbu i sve je zapravo jasno. Osim pobjednika, o kojem će odlučiti četiri faktora, u ovom tekstu postavljena u obliku pitanja.

Prošli smo kroz jako puno različitih analiza, različitih mišljenja i stavova. Nema osobe iz MMA svijeta koja nema svoje razmišljanje o glavnoj borbi UFC 229 eventa, a isto tako im ga nije problem iznijeti. Svi znamo što je najjače oružje kojeg borca, gdje će trebati tražiti put do pobjede i što je potrebno učiniti da bi se do pobjede došlo. Sve se na kraju svelo zapravo na samo četiri pitanja, a već jedno mi moglo biti dovoljno za dobiti odgovor tko će na kraju odnijeti pobjedu.

Pitanja smo postavili ispod teksta uz obrazloženje svakog. Ne možemo biti sigurni koje od njih će presuditi, no možemo biti sigurni da barem jedno svakako hoće, ako ne na kraju i kombinacija sva četiri. Situacija je zapravo upravo toliko kompleksna, a s druge strane, nešto zapravo jednostavno moglo bi biti glavni faktor. Prije nego napokon krenemo u borbu, negdje oko zore idućeg dana, evo tih pitanja koja nas sve zanimaju.

Može li Khabib izdržati ako ga Conor pogodi na pravi način?

Ovdje je sve jasno odmah u pitanju. “Precision beats power, timing beats speed” poznata je izreka Conora McGregora, koja je zapravo legendarna postala nakon njegove borbe protiv Josea Alda. Ali, nije to bila prva borba gdje je pokazao kako je dovoljno da jednom pravilno pogodi te da time završava borbu. Jedini koji je u perolakoj kategoriji izdržao njegove bombe, iako ih zapravo nije primio prevelik broj, bio je Max Holloway. Nate Diaz je uspio to napraviti u velteru, dok smo u lakoj kategoriji Conora u oktogonu vidjeli tek jednom. S druge je tada strane imao Eddiea Alvareza, no mnogi će se složiti s mišljenjem autora ovog teksta kako se tadašnji prvak zapravo mentalno sam nokautirao već prije borbe. Udarac Conora McGregora tada je zapravo bio samo onaj dodatni potrebni podstrijeh da se Alvarez sruši. No, činjenica je da su udarci Conora McGregora bombe koje rijetko koga ostavlja u meču jednako fokusiranog, spremnog i samopouzdanog kao prije nego li su sjeli na njegovo lice.

Khabib Nurmagomedov do sada je bio jednom pogođen na onaj pravi način. Bilo je to u borbi protiv Michaela Johnsona, kada se dobio dojam da je uzdrman, odnosno da su njegove noge zaplesale. Ipak, pokušajte pogledati to bez glasa Joea Rogana, koji je stvorio dodatnu snagu tog dojma. Nurmagomedov niti jednog trenutka nije trepnuo niti izgubio fokus na borbu. Izgubio je kratko balans na nogama, ali mentalno je i dalje cijelo vrijeme bio tu, tako da ne možemo znati koliko mu je taj udarac napravio štete te koliko on zapravo može primiti. Ono što znamo je da u karijeri nije baš primio puno udaraca u lice, ali isto tako i da ih je bio spreman primati, sve s ciljem prilaska bliže i stvaranja pritiska protivnika. Takav način bi mu i ovdje mogao donijeti prednost, jer smo se uvjerili da udarci Conora McGregora imaju puno veći efekt kada su pogođeni s distance. Kratkim udarcima do sada nije završavao svoje borbe i ne možemo znati koliko su oni zapravo dobri. Ali, ukoliko osjeti distancu s koje može raditi direktom, na kojeg će vezati kroše maksimalne snage i preciznosti, Khabib Nurmagomedov naći će se na ispitu na kakvom se do sada nije našao. I on, i njegova brada i njegov “temple”, kako MMA komentatori vole nazivati dio glave koji uključuje čelo.

Može li Conor uspjeti ostati na nogama dovoljno dugo?

Da bi Conor McGregor pogodio neki od spomenutih udaraca, mora borbu držati na nogama. Mora uspješno napraviti ono što inače najbolje čini, odnosno osjetiti distancu, a nakon toga i trenutak za udarac. Kretanje ne sumnjamo kako je pripremio do posljednjeg detalja i tu će tražiti svoju priliku. Zanimljivo je znati da ovog puta u svom kampu nije imao Ido Portala, koji bi mu tu sigurno pridonio, no tu možemo vjerovati u to kako Irac smatra da on njega nema više što naučiti. Ukoliko Khabib odabere svoj način pritiska na nogama, unošenja u lice i na taj način traženja prilike za dolazak u klinč, Conor će morati potvrditi koliko je dobro pripremio kretanje unazad, odnosno način na koji izvući udarac. Jako dobar primjer onoga što je potrebno u takvoj situaciji je borba Stipe Miočića i Fabricia Werduma, odnosno potvrda što radi pravi tajming u situaciji kada se vaš protivnik kreće prema naprijed i pokušava vas uhvatiti. Takav udarac Conora McGregora zapravo može imati još veću snagu. Barem su nas tako učili u školi, odnosno to nam je prenio Isaac Newton kada je svijetu predstavu zakon sile i protusile.

Druga situacija kod ovog pitanja zapravo se odnosi na obranu rušenja. Što Conor može napraviti ako Khabib stavi svoje ruke oko njega? Može li obraniti rušenje ili će se vrlo brzo naći na podu, a onda će to uistinu biti “Khabib Time”. Može li se ustati nakon što završi na podu? Može li se dovoljno dugo braniti da ga Khabib ne završi te da izdrži do kraja runde i onda ponovno iduću krene na nogama? Po mnogima je ovo zapravo glavno pitanje, odnosno smatraju da Khabib Nurmagomedov nema apsolutno nikakve šanse ukoliko borbu ne uspije odvesti na svoj teren. Prema tome, borbu na nogama gdje obojica drže distancu i traže udarac sigurno nećemo vidjeti. Činjenica je da sve započinje na Conorovom terenu. Koliko će na njemu uspjeti ostati? Da, to je glavno pitanje ove borbe i zapravo preostala tri se vežu na njega.

Koliko je “Mac Life” stil života utjecao na Conorovu formu?

Conor McGregor ima novac, ima ogromno bogastvo. On ima slavu i popularnost, ima oko sebe ogromnu sljedbu i ima poslove izvan oktogona koje radi jako dobro. Treba li njemu sve ovo? Ponovno ćemo ga citirati s izjavom “ja imam bolesnu naviku trošenja novca, ali i zdravu potrebu zarađivanja istog”. Tako da u motivaciju ne sumnjamo, iako je on zaradio novac već samom pojavom u borbi. S druge strane imamo situaciju gdje dvije godine nije radio pripremni kamp za MMA borbu, situaciju gdje je kroz protekle dvije godine bio u mnogim nepoželjnim situacijama te gdje je zapravo sam uzrokovao incidente. Vidjeli smo puno više negativnih strana “Mac Lifea” nego onih pozitivnih. I na press konferencijama više nismo gledali Conora borca, nego smo gledali Conora biznismena. No, ono što mu stvarno vjerujemo je nevjerojatna želja da Khabiba Nurmagomedova pobijedi i to da ga pobijedi na takav način da time ostavi poruku cijelom svijetu. Ipak, i dalje ne znamo je li se on dovoljno dobro pripremio za to, tj. koliko je zapravo detaljno radio u dvorani i što je pripremio. Naravno, za razliku od svog protivnika za kojeg nema nikakve sumnje kako je cijele pripreme odradio na maksimumu.

Nećemo se lagati i vjerovati kako je Conor fokusiran na samu borbu koliko je to inače bio. Znamo da nije jer u svom životu sada ima puno više stvari, kako poslovnom, tako i obiteljskom. Obiteljski život je ono što ga navodi do toga da zarađuje što bolje i što više, no što ako je Conor McGregor došao do situacije gdje izvan borbe može zaraditi više nego u njoj? Sve je to nešto što mentalno djeluje na osobu i sigurno puno više nego što je Khabib Nurmagomedov uspio djelovati na njega. Zapravo, Khabibove izjave se razlikuju od Conorovih po tome što ih on koristi za ohrabrivanje samog sebe, dok Conor koristi verbalnu komunikaciju da bi poljuljao svog protivnika, doveo ga do nepotrebnih razmišljanja te da bi kao krajnji efekt pobudio kod svog protivnika sumnju u samog sebe. I u tome je do sada bio nerealno uspješan.

Je li Conor McGregor uspio još jednom ući u glavu svom protivniku?

Khabib Nurmagomedov do sada je uvijek djelovao kao mentalno čvrsta i stabilna osoba. On je borac koji je tu uvijek bio samo zbog sporta i zbog toga da postane najbolji na svijetu. Nikada nije pričao o novcima, nikada nije pričao o slavi i onome što ona donosi. Nikada nije pokušavao sam sebe dodatno promovirati. Tako je došao do naslova prvaka svijeta, no ipak i do popularnosti. Khabib je naime drugi borac svijeta po broju pratitelja na Instagramu, ima ih 6.4 milijuna, a drugi je bio i prije nego je ugovorio ovu borbu. Tada je bio na 3.5 milijuna, što je i dalje više od idućeg, a to je Jon Jones kojeg prati 2.8 milijuna ljudi. I to je sve bilo tako mirno i staloženo, potpuno sportski, sve dok nije došla ova borba. Zapravo ne borba, nego press konferencija u New Yorku.

Dagestanac je na spomenuto događanje došao isti kao uvijek, bez ikakve namjere ulaska u verbalni sukob. On se nadao kako uistinu ovu borbu može dočekati hladne glave, bez ulaska u konflikte i bez nepotrebne nervoze. Itekako se prevario, budući da je samo pola sata nakon što se našao u istom prostoru s McGregorom, ustao i krenuo se prepirati, podigao je glas i rekao je neke stvari. Nije tada još djelovao toliko ljut, nego kao da je prihvatio igru. Uostalom, to je dobro došlo za dodatni impuls među fanovima. No, ovog tjedna u Las Vegasu je Khabib izuzetno ljut. Djeluje frustrirano i nabrijano te gornje pitanje zapravo nije dobro postavljeno. Conor McGregor ušao je u glavu Conora McGregora koji je više puta ponovio kako je ovo osobno, nikada do sada nije rekao tako nešto, nikada do sada nije obraćao pozornost na to tko mu je protivnik. Njemu je uvijek do sada jedino bitno bilo što njegov protivnik može učiniti u kavezu, koje su mu prednosti, a koje slabosti. Ime njegovog protivnika, karakter ili izjave izvan kaveza. To Khabibu nikada nije predstavljalo apsolutno ništa niti mu je pridavao važnost. Sve do ove borbe.

Tako da bi ovdje pravo pitanje trebalo biti koliko je McGregor postigao efekta ulaskom u Khabibovu glavu tj. hoće li mu to pomoći ili će zapravo od Dagestanaca, koji nikada ne pokazuje emocije, zapravo stvoriti još veću zvijer, hoće li možda Conor McGregor zbog toga nastradati puno žešće nego što bi se dogodilo da nije došlo do ovakve uvertire u samu borbu? Ili je Conor uspio u svom naumu, a to je dobiti protivnika koji se neće pridržati svog “gameplana”, protivnika kojeg može uvući u žrvanj emocija, a po kontroli njih mu nitko nije ravan, osim možda nekoga tko emocije niti nema. Dirao je Khabibu u gotovo sve ono najvrjednije, jedino ga nije napao na račun religije, no ne otpisujemo kako to čuva za sam kavez, za ono što će mu reći kada se pogledaju oči u oči i prije nego što jedan drugom krenu “otkinuti glavu”.

Ljudi, dosta! Naježio sam se pišući ovo gotovo iz jednog daha i vrijeme je da se strpimo i sačekamo borbu u kojoj ćemo dobiti ove odgovore.

Mario Katušić

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI