Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, boolean given in /home/fight1/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 3182
Chisorinu šamarčinu zaslužuje cijeli sramotni profi boks! | Fight Site

Chisorinu šamarčinu zaslužuje cijeli sramotni profi boks!

kolumneIZDVOJENA VIJEST 18.02.2012 15:56h Autor:

Chisora opalio Kličku šamar

Marko Petrak komentira kako svjetski profesionalni boks kada već ne može kvalitetom, onda pozornost “kupuje” sramotnim šamaranjem na službenom vaganju.

Ja sam veliki ljubitelj boksa. Obožavam taj sport kojeg smatram savršenom refleksijom onog istinskog čovjeka kakav ne postoji već stoljećima i koji se izgubio komercijalizacijom i kapitalizacijom svijeta. Boks sadrži sportsko nadmetanje, ponos i dostojanstvo, krasi ga istinsko džentlmenstvo, a u njemu pobjeđuju najjači i najizdržljiviji. Pravi majstori boksa su sjajni tehničari; brzi na nogama, vižljasti u eskiviranju udaraca svojih protivnika i smrtonosno munjeviti kada je u pitanju napad.

I baš zato, zato što obožavam ovaj sport, boli me me kada gledam u što se pretvorio današnji profesionalni boks, a posebno ono što bi trebala biti njegova perjanica – teška divizija.

Da se razumijemo, ovo nije pokušaj pljuvanja sporta kao takvog. On je već u dovoljnoj gabuli i bez mog “pljuvanja po pokojniku”. No kada vidim jad i bijedu koja bi trebala predstavljati jedan tako plemenit sport, dođe mi da večeras niti ne pogledam meč Kličko vs. Chisora. Da jednostavno preokrenem kanal i gledam neki trash film sa Stevenom Seagalom koji se uvijek može pronaći na RTL-u.

Zar je došlo do toga da izazivač za titulu svijeta po WBC veziji mora ošamariti prvaka na službenom vaganju da bi se mediji uopće zaintrigirali. Očito jest. A tko bi im i mogao zamjeriti kada su braća Kličko od sporta napravili pravu smijuriju. Naravno, nisu oni krivi, krivi su boksački čelnici, moćnici koji vuku konce svjetskog šakačkog sporta, a koji su im to dopustili. Njima je jedina vodilja zeleni sjaj milijuna američkih dolara koji se i dalje vrte u ovom sportu, iako mi niti uz frljenje moždanih vijuga na najjače, nije jasno zašto. Budimo iskreni i realni, koga tko se razumije u boks može uopće zanimati meč Vitalija Klička i Derecka Chisore?

Ako je Dereck Chisora zaista prvi i legitimni izazivač za pojas svjetskog prvaka, onda je boks u još većem blatu nego što se u prvi mah čini. Čovjek je 15. na ljestvici WBC-a, a u posljednja tri meča je poražen dva puta. No, unatoč tome, braća Kličko i njihova šampionska kuhinja su mu odlučili dati priliku da se suprotstavi Vitaliju. Baš kao i svim dosadašnjim nedoraslim izazivačima koje smo gledali u posljednjih par godina. Baš kao što je Vladimir dao šansu Jeanu Marcu Mormecku protiv kojeg će se boriti 3. ožujka. No bitno je da se milijuni vrte, da su braća na tronu, a da ova tvornica dolara potraje još koju godinu. Koga briga što će boks u tom periodu istrunuti još malo; ako je to uopće moguće.

Okidač za pisanje ovog teksta je bio sramotni šamar na službenom vaganju Derecka Chisore. OK, neki će reći da je to dio folklora još od doba legendarnih trash talkera kao što je bio i najveći od najvećih, Muhamed Ali. No, trash talk i eventualno naguravanje tijekom press konferencije, očekujemo od boksača s pokrićem. Od pravih majstora ovog sporta kojima se nešto tako i može oprostiti. To ne očekujemo od marginalnog Chisore koji se mora zahvaliti upravo braći Kličko i jadu u kojem se našao trenutačni boks, što je uopće stigao do ove, za njega zaista nevjerojatne, šanse.

I na kraju mala usporedba s UFC-om. Što bi se dogodilo da Alistair Overeem kojim slučajem ošamari Juniora dos Santosa na službenom  vaganju? Od otkaza u UFC-u ga ne bi spasile niti tri vojske najboljih menadžera. On bi za Danu Whitea iste sekunde postao prošlost. Ustvari, on u UFC-u nikada ne bi niti stigao dalje od undercarda!

Marko Petrak

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI