Borba za privremenu titulu? E moj Ultimate Fighting Championship…

kolumneIZDVOJENA VIJEST 01.07.2015 16:54h Autor:

Conor McGregor

25. listopada prošle godine,  Jose Aldo branio je titulu UFC-ovog prvaka u perolakoj kategoriji. To je bilo prije devet mjeseci. Ne njegovom krivnjom ili odlukom, iduća mu je borba ugovorena tek za 11. srpnja ove godine. Datum kad će, zbog Aldove ozljede, zapravo biti održana borba za privremenog UFC-ovog prvaka.

Sve to nekako nema smisla. Budući da je Aldu ovo trebao biti prvi ugovoreni termin za nastup. I to odlukom UFC-a, koji je najiščekivaniju borbu godine odlučio postaviti na program koji je centralni događaj ovogodišnjeg "International Fight Weeka". Napravljena je ogromna promocija uz svjetsku turneju, mnoge su izjave došle iz oba tabora te su se oba borca maksimalno pripremala. Da bi dva tjedna prije borbe sve palo u vodu…

Jose Aldo se ozlijedio te unatoč najboljoj namjeri neće biti u stanju nastupiti i braniti svoju titulu. UFC-ov prvak, jedini u povijesti perolake kategorije, koji je svoju titulu obranio sedam puta, između travnja 2011. godine i listopada 2014. U prosjeku, pojas je branio svakih šest mjeseci, što je potpuno pristojna brojka za jednog prvaka, posebno ako se zna da je unutar toga imao i jednogodišnju pauzu zbog ozljede. No, nakon ove ozljede, UFC organizira meč za privremenog prvaka.

Zapravo, to bi trebala biti uvreda borcu koji je prvi na službenoj pound4pound ljestvici te borcu koji je samo jednom do sad otkazao ugovorenu borbu. Štoviše, dva puta je prihvatio borbu protiv Anthonya Pettisa, koji je otkazivao. Naravno, svi znamo koji je pravi UFC-ov razlog za to, no uvijek vrijedi podsjetiti na neke stvari.

Anthony Pettis imao je pauzu u trajanju od 15 mjeseci, između borbi s Bensonom Hendersonom i Gilbertom Melendezom. Slična je situacija bila i s Cainom Velasquezom, a privremena titula prvaka teške kategorije uvedena je tek nakon druge Cainove ozljede, jer je tad već bilo prošlo 13 mjeseci od posljednje obrane, uz to što je Velasquezu slijedila polugodišnja pauza. To su dva friška primjera, ali bilo ih je i više.

Naravno, razlog je financijski, odnosno organizacija ima cilj zadržati podjednaku snagu eventa, koliko god je to moguće, jer sav novac uložen u medijsku kampanju je na neki način potrošen uzalud. Iz tog razloga, UFC smatra na pojas mora zasvijetliti u kavezu nakon borbe Conora McGregora i Chada Mendesa, pa da se barem na neki način pokuša pokriti izgubljeno. A i pokušajte zamisliti iduću promociju, ukoliko Conor McGregor osvoji ovaj naslov. Zamislite susrete "pravog" i privremenog prvaka, svaki sa svojim pojasom. 

UFC je u svakom slučaju financijski cilj pobjeda Conora McGregora, možda im tu leži i razlog pozivanja Chada Mendesa, koji je po mnogim analitičarima teži protivnik za Irca, nego što bi to bio Frankie Edgar. A unatoč odličnom otporu koji je Edgar pružio Aldu, samo zagriženi MMA fanovi žele ponovno vidjeti "Answera" u borbi za naslov prvaka.

No, ono što je bitno, vodstvo UFC-a je pokazalo da više poštovanja imaju prema novcu nego prema svom dugogodišnjem prvaku, pravom sportašu i primjeru MMA borca, onakvog kakvi bi trebali biti svi ukoliko postoji želja za napretkom i globalnim prihvaćanjem MMA-a. Naravno, svi znamo kako privremeni pojas nikad nije pravi, no iz sportskih razloga, najboljem MMA borcu svijeta nanešena je nepravda, i to igrom slučaja zbog ozljede, unatoč kojoj je htio nastupiti. Nažalost, nije uspio.

Mario Katušić
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI