Borba Magnya i Gasteluma prevarila sve analize i još jednom potvrdila zašto toliko volimo MMA

kolumneIZDVOJENA VIJEST 22.11.2015 14:37h Autor:

Neil Magny i Kelvin Gastelum

Odličnu su borbu odradili Neil Magny i Kelvin Gastelum u 'headlineru' UFC eventa u Monterreyu, no što je još važnije, odradili su borbu koja je potpuno kontrirala svim najavama i analizama koje smo mogli čitati proteklih dana. 

Kad su se na papir stavile činjenice prije borbe Kelvina Gasteluma i Neila Magnya, tzv. "pre-fight facts", neke stvari su bile više nego očite. Donosio se zaključak kako bi Kelvin Gastelum trebao svoju priliku tražiti u parteru, gdje bi trebao biti dominantan kao hrvač, a posebno vrijedne bodove trebala bi mu donijeti rušenja. Što se tiče Magnya, svi su prednost vidjeli u njegovom rasponu te držanju distance, dok se borba odvija na nogama. Ukoliko se ode u parter, mnogi su predviđali da je tu kraj nadanja za bivšeg marinca.

S kondicijske strane također su prognoze bile zanimljive. Mnogi su se pitali može li Kelvin Gastelum držati tempo kroz pet rundi borbe, dok su za Magnya bili sigurni u to. Jedini problem je bio što je ovu borbu prihvatio samo dva tjedna prije održavanja, no poznat je kao borac koji je uvijek spreman. Tako se lako moglo donijeti zaključak, dok je borba na nogama i dok je na distanci, Magny ima šanse, zbog svega ostalog Kelvin Gastelum je apsolutni favorit.

Onda je borba krenula i uistinu smo se još jednom mogli uvjeriti zašto je MMA toliko popularan, toliko nepredvidiv, toliko dobar sport, koji svakim danom ima sve više fanova, unatoč povremenim brutalnostima i količini krvi, koja će ipak uvijek nekome smetati. Sve analize iste sekunde pale su u vodu, 'boomakeri' su shvatili da su možda napraviti podosta veliku pogrešku, a fanovi su se divili nevjerojatnom Magnyu.

Taj isti Magny imao je prednost na nogama, posebno dok je držao distancu, ali ne toliku kolika mu se pretpostavljala. Gastelum se dobro osjećao u boksu te je jednako dobro kratio distancu. No, jednako opušten bio je i Magny, a najzanimljivije se dogodilo kad je Gastelum osjetio da je vrijeme krenuti na rušenje. Ne samo da je Magny to anulirao, odnosno obranio, nego je on srušio njega, i to dva puta u prvoj rundi. Uz to, imao je kontrolu na podu te je tražio priliku da dođe do gušenja. Magny je toliko bio siguran u sebe da je bez problema dozvolio da se nađe na leđima, što je pozicija gdje mu se predviđao kraj.

Jednako je tako nastavio u drugoj rundi, a u trećoj je pokazao kako može dobro odgovarati i u stand upu. Nije se vidio niti kondicijski pad, kako kod jednog, tako i kod drugog borca, no četvrta runda ipak je donijela obrat. I to obrat koji se nije očekivao, jer se prognoziralo da bi prve tri runde trebali biti vrijeme gdje će Gastelum tražiti svoju priliku. Već na vaganju se vidjelo da je došao nikad spremniji, a to se dokazalo.

Četvrta runda zapravo je bila najdominantnija u korist jednog borca, ali zanimljivo je gdje je Gastelum došao do ključne prilike, odnosno udarca koji je prizemljio Magnya. U stand up borbi, dok su bili na distanci koja odgovara višem borcu, u ovom slučaju Neilu. Gastelum je provukao kroše, nakon ustajanja je pogodio još jednom u razmjeni i izgledao je goropadno. Petu rundu nije izgledao baš toliko dobro, ali nju je dobio na kondiciju, koje je ipak imao više. Odnosno, Magyna je pobjede mogla koštati činjenica da nije odradio kamp.

Iako će ostati dojam da je borba trebala završiti bez pobjednika, odnosno da je četvrta runda trebala biti bodovana 10-8 u korist Kelvina Gasteluma, glavni dojam je taj kako u ovom sportu ništa nije sigurno. Odnosno sigurno je jedino to da ne postoje činjenice prije borbe, barem oko onoga što će se dogoditi kad se zatvore vrata kaveza. I to je ono što volimo i zbog čega ćemo MMA voljeti i dalje.

Mario Katušić
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI