Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, boolean given in /home/fight1/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 3182
BJ Penn i Matt Hughes: Priča o rivalitetu i prijateljstvu (VIDEO) | Fight Site

BJ Penn i Matt Hughes: Priča o rivalitetu i prijateljstvu (VIDEO)

kolumneIZDVOJENA VIJEST 25.09.2015 17:23h Autor:

Matt Hughes i BJ Penn

Najveća trilogija UFC-ove velter kategorije ona je između BJ Penna i Matta Hughesa, no to nisu bile samo tri borbe nego puno više od toga. BJ Penn je ispričao nešto o tome i o tome koliko je Matt Hughes značio njegovom životu i njegovoj karijeri.

BJ Penn je u svom "Fightography" prilogu na UFC Fight Passu ispričao nešto o najvažnijim borbama njegove karijere, onima protiv Matta Hughesa i svemu što ide s njima. Prvi puta su se sastali u siječnju 2004. godine, nakon što Penn dva puta nije uspio postati prvak lake kategorije, a ispričao je kako je uopće došlo do te borbe i njegovog odlaska u velter kategoriju.

"Kad sam 2001. došao u UFC, plan je bio učiniti isto što i u jiu-jitsu, postati svjetski prvak. Do razloga kako sam završio u velter kategoriji je došlo slučajno. Nastupao sam na turniru lake kategorije, a pobjednik istog trebao je postati prvak. No, na kraju nije bilo prvaka, odnosno borba je završila neodlučeno. Dana mi je ponudio Robbiea Lawlera, ja sam prihvatio, ali je onda rekao da nema smisla da se dvije mlade zvijezde bore međusobno. Onda sam ga tražio Seana Sherka, a on me pitao što mislim o Mattu Hughesu. Ja sam mu odgovorio kako sam i spomenuo Sherka tako da bi se pobjedom protiv njega dobio priliku boriti protiv Hughesa. Tako je započela moja karijera u velter kategoriji."

Nakon što je saznao za borbu, odmah su krenule pripreme, koje su prema BJ-u najviše bile mentalne. Sam je sebe uvjeravao da je bolji od Matta Hughesa, a to je i potvrdio, došavši do pobjede gušenjem u prvoj rundi.

"Matt Hughes mi nije bio drag. Respektirao sam i cijenio sam njegove uspjehe, ali bio je drugačija osoba od mene i jednostavno mi nije odgovarao. No, od prve sekunde kad sam saznao za tu borbu, bio sam siguran da ću ga pobijediti. Kad sam ulazio u kavez, imao sam osjećaj da ću tog dana nekoga ozlijediti. Znao sam njegovu taktiku, probat će me baciti i skočiti na mene, ili me nagurati uz kavez i tući dok sudac ne prekine ili ja sam odustanem, jer će sve postati krvavi nered. Znao sam što će pokušati napraviti i na meni je bilo da to spriječim", rekao je te nastavio o tome kako je tekla sama borba:

"Znao sam da me neće lako moći rušiti, ali sam se iznenadio kako sam lako ja rušio njega. No, to je bilo sve do njegovog velikog samopouzdanja. Bio sam na njemu, ali postavio je takav gard da mu nisam mogao ništa. No, iznenadio sam ga, uhvatio sam mu vrat i ostalo je povijest. Isti trenutak kad sam došao do pobjede bio sam zbunjen kao i svi u dvorani. Ranije sam dva puta izgubio borbu za prvaka lake kategorije, a sad sam postao prvak u velteru. Pobijediti najvećeg velteraša svih vremena je bilo nevjerojatno."

BJ je onda napustio UFC i otišao u Japan, potpisavši za K-1 te se tako i odrekao pojasa, kojeg niti jednom nije branio. U Japanu je proveo nešto manje od dvije godine, a onda se vratio u svoju prvobitnu organizaciju. Uskoro je uslijedio i revanš protiv Hughesa.

"Nakon toga sam napustio UFC na neko vrijeme, a za prvaka su se borili Matt i GSP. Matt ga je savladao i ponovno postao prvak, a ja sam se vratio i borio protiv Georgesa za izazivača. No, izgubio sam tu borbu i Matt se trebao ponovno sastati s njim. No, onda se on ozlijedio i ja sam odmah nazvao Danu i ponudio se da ponovno osvojim ono što je moje. Nisam znao s kakvom ću taktikom uči, no znao sam da ne smijem dozvoliti da borba ode na svih pet rundi, nego da ga moram pokušati od početka što više udarati. Bilo je da ću ga ili prebiti ili ću ja dobiti batina, no bio sam spreman na tu. Ipak, u drugoj rundi sam mu uhvatio leđa i pokušao sam sve da ga završim, no bio je predobar, nisam uspio. U treću sam borbu ušao potrošen i on je to iskoristio. Udario me nekih sto puta, a onda me uhvatio u 'crucifix', udarao laktovima i šakama te govorio sucu Big Johnu što čeka, zašto ne prekida. Ja sam cijelo vrijeme sebi govorio kako me Matt Hughes ne može pobijediti. Čak i kad se ustao, jer je sudac prekinuo, u početku sam mislio kako sam se izvukao. Nisam mogao vjerovati da me je pobijedio."

Tad su bili na 1:1 i očekivala se trilogija, no BJ je imao druge planove. Vratio se u laku kategoriju i postao prvak i tamo, a Hughesa je ostavio iza sebe, barem što se tiče borbe. Njih dvojica su se počeli družiti i uskoro su postali jako dobri prijatelji.

"Ja sam inače osoba koja teško podnosi poraze i odmah se istoj osobi želi osvetiti, no nakon ove borbe nije bilo tako, ne znam niti sam zašto. Nisam imao ništa protiv Matta, uopće nisam imao problema s egom. Za mene je to bilo gotovo. Onda sam se vratio u laku kategoriji, mi smo znali da se više nikad nećemo boriti i s vremenom smo tako postali jako dobri prijatelji i počeli smo se družiti. Da me Matt Hughes taj dan nije pobijedio, ne bih napravio veliki uspjeh i postao prvak u dvije kategorije. Ne bih otišao u laku kategoriju i postigao ono po čemu će me ljudi pamtiti. I ja sam mu zahvalan zbog toga."

Titulu lake kategorije je BJ obranio tri puta, a u međuvremenu se još jednom sastao s GSP-em, pokušavši još jednom doći do titulu u velteru, no bezuspješno. Onda je uslijedio Frankie Edgar, koji ga je savladao dva puta i BJ više nije bio na vrhu. Najveća podrška mu je upravo bio Hughes, no onda se dogodila ponuda za borbu koju nitko nije očekivao. 

"Nakon što sam izgubio titulu u lakoj kategoriji, a nakon toga i revanš, Matt mi je ponudio pomoć. Znao je koliko mi borba znači i rekao mi je kako je tu za mene u svakom trenutku, oko čega god bilo potrebno. Onda se dogodio poziv od Dane Whitea i odjednom me je pitao želim li se boriti protiv Matta Hughesa. Rekao je da ne zna što učiniti sa mnom niti što učiniti s njim. Pitao sam što Matt misli o toj ideji, a on je rekao da mu se sviđa, pa sam pristao i ja. Mislio sam kako je to moja posljednja borba u karijeri i rekao sam dati sve od sebe. Teško je bilo boriti se protiv nekoga koga tako dobro poznaš, no to je naš posao, borimo se za novac i tako smo to prihvatili. Stavili smo svoje taktike sa strane i odlučili se potući. I njegov se boks popravio, iznenadio me time i jako me opasno pogodio nogom, da sam mislio da sam gotov. No, oporavio sam se, a nakon toga ga uspio nokautirati. I ja sam se iznenadio kad sam ga time uspio srušiti i nokautirati."

Bila je to posljednja pobjeda u karijeri BJ Penna. Nakon toga je još odradio bez pobjednika protiv Jona Fitha te završio karijeru porazima od Nicka Diaza, Rorya MacDonalda i Frankiea Edgara, borca protiv kojeg je osjećao da mora pokušati još jednom. Prošlo ljeto je završio jednu od najvećih UFC karijeri, a za njenu veličinu je zaslužan i njegov veliki rival, ali i još veći prijatelj, Matt Hughes.

"Ni sam ne znam kako sam dva puta uspio pobijediti Matta Hughesa, čovjek je imao toliko bolju i uspješniju karijeru od mene. Kad pogledam borce kao što su Hughes ili GSP, koji su toliko dugo uspjeli biti u vrhu, to me oduševljava. Zato nevjerojatno cijenim Matta. Pitam se da li je to zbog toga što je bio mentalno stabilan ili toliko dobar borac, ali vjerojatno je oboje. Činjenica je kako sam ja zaslužan za njegovo mjesto u kući slavnih, kao i on za moje i nije mi bilo veće časti nego da me on najavio kada su me tamo primali. A reći ću vam i zašto je naša trilogija toliko velika. Prva borba je donijela bonus za submission večeri, druga za borbu večeri, a treći za nokaut večeri. Tko to još može?", završio je BJ ovu sjajnu priču.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI