Bez brige MMA fanovi! Iako je ljubav pukla, jedna strana na kraju će popustiti

kolumneIZDVOJENA VIJEST 20.04.2016 18:29h Autor:

Conor McGregor i Dana White

UFC i njihova najveća muza Conor McGregor više nisu u dobrim odnosima, a čini se kako je za sve zaslužna samo jedna stvar, novac. Iako je McGregor najavio umirovljenje, sve vodi s kome da je samo riječ o postavljanju strana te čekanju koja će prva popustiti. Na kraju, obje strane prije svega vole novac, a netko će na kraju prihvatiti opciju da je bolje uzeti manje nego ništa.

Upravo tako, Conor McGregor se vjerojatno previše razbahatio, barem po mišljenju čelništva UFC-a, a zapravo su oni jedini pravi krivci za to, gledajući što su mu sve dozvolili. Posljednje dvije godine oduševljeno su gledali kako Irac puni njihove džepove, usput naravno puneći i svoje, a Conor McGregor postao je prepoznatljivo lice kompanije i borac čiji svaki potez ili izjava nije mogao proći bez mjesta među “highlightsima” svih vodećih svjetskih borilačkih medija portala.

Možemo krenuti redom od samog Conorovog pojavljivanja. U UFC je pristigao kao dvostruki Cage Warriors prvak, nakon što je Dana White odlučio provjeriti borca kojeg mu je “cijela Europa” rekla da ne smije propustiti. Travanj 2013., znači točno prije tri godine, dogodio se njegov debi te nokaut pobjeda nad Marcusom Brimageom. Već tad je nastup u borbi, ali i na press konferenciji pokazao da UFC ima novu zvijezdu, pa su mu iduću borbu ugovorili u glavnom gradu Irske izvan Irske. Naravno, riječ je o Bostonu. Tamo je uz podršku cijele dvorane savladao Maxa Hollowaya te je postalo službeno kako je Conor McGregor uistinu “the real thing”.

Ipak, ozljeda je odgodila njegove iduće nastupe neko vrijeme, da bi zapravo 19. srpnja 2014. godine krenula prava ‘Conormania’. UFC je došao u Dublin, a i prije toga se pojavio veliki “Fighting Irish” transparent usred irskog glavnog grada. Sve je to UFC radio ciljano, dvorana se rasprodala u 20 minuta, a Diego Brandao je pao. Dva mjeseca kasnije, super jaki UFC 178 card, promocija pokušava dati jednako pažnje svim borbama, no odjednom, “main event izvan main eventa” postaje borba Conora McGregora i Dustina Poiriera. Trenutak kad je Poirier pao postalo je službeno da je The Notorious najveća UFC-ova zvijezda, a to je prepoznao on, kao i vodstvo promocije.

Odjednom je Conor McGregor mogao što je htio, pa je tako odabrao nastupiti još jednom u Bostonu, a doslovno si je sam odabrao protivnika, Dennisa Sivera. Bio je to njegov prvi main event izvan domovine te borba kojom je izborio napad na titulu. Postao je borac s vjerojatno najvećim brojem fanova, ali i “hejtera”, a obje skupine spadaju u one koji ne bi propustili niti jednu njegovu borbu. Uslijedio je show s promoviranjem borbe protiv Josea Alda, koji je uključio svjetsku turneju, no i Aldova ozljeda. Chad Mendes bio je zamjenski protivnik, a po prvi put je UFC uveo jednu novinu, live kameru iz svlačionice borca, kako McGregora, tako i Mendesa. I što je također zanimljivo, to je u trenutku Conorovog dolaska u dvoranu imalo više gledatelja nego uvodne borbe eventa, koje su tog trenutka trajale. Honorar od pola milijuna dolara za nastup (plus postotak prodanih prijenosa) bio je bonus.

Nakon toga, McGregor je postao privremeni prvak, a onda se dodatno razbahatio. Novi ugovor, velika kuća, vozni park, sve je to on imao i prezentirao, a UFC je u tome uživao. Znate u čemu su još uživali? U pobjedi nad Jose Aldom, i to nakon samo 13 sekundi. Conor McGregor je nakon te borbe predvodio press konferenciju, tj. dobio je sam mjesto nad govornicom. Pogađate, tu čast nije dobio niti jedan borac ikad prije njega. Dobio je izbor toga gdje će i kada boriti te protiv koga će se boriti. Dobio je pravo da ne brani pojas koji je tek osvojio, nego da može otići napasti pojas lake kategorije. Conor McGregor počeo je vladati UFC-om, ali njima to i dalje nije smetalo, jer on je donosio novce!

Ozljeda Rafaela Dos Anjosa promijenila je neke stvari. McGregor je ostao bez napada na pojas do 70 kilograma, a kao zamjenskog protivnika odlučio je odabrati Natea Diaza, vjerojatno ga smatrajući nespremnim, ali i borcem koji će svojim ponašanjem dobro prodati borbu. Onda se dogodilo ono što svi znamo, Conorov poraz. Ipak, dogovoren je odmah revanš, ponovno zato što je to bilo ono što je on želio, a ne što žele UFC i fanovi te su krenule pripreme za UFC 200. I onda je odjednom zapelo…

Zanimljivo je pogledati gdje je zapelo i što bi moglo UFC-u toliko smetati. Povećanje primanja Conora McGregora vjerojatno je počelo djelovati na druge borce, posebno one popularnije, koji su vidjeli situaciju gdje i oni mogu zaraditi bolje, a što tek reći za ove iz slabijih borbi, koji za razliku od njega zarađuju uistinu sitnice. Naravno, uvijek se tim borcima može reći ne, jer realno nitko ih niti ne može platiti koliko mogu oni, no želi li UFC nemir u kući? Mislimo da im to ipak nije cilj, uvijek je bolje raditi u situaciji koja je što bliža idiličnoj.

Nema sumnje kako je i Conor McGregor zatražio veći honorar, pa čak i onaj od 10 milijuna dolara koji se spominje vjerojatno nije daleko od istine, uostalom on je sam u MMA Houru izjavio kako će uskoro zarađivati toliko te postati prvi MMA borac koji je zaradio 100 milijuna dolara. Znao je da je do sada svaka njegova želja zapravo bila zapovijed njegovim poslodavcima, pa ne treba čuditi ukoliko je i ovdje počeo postavljati svoje uvjete, bez ikakve sumnje da bi oni mogli biti odbijeni.

No, Dana White i braća Fertitta su jednom morali shvatiti kako je potrebno povući granicu, ukoliko žele da njihova promocija/firma funkcionira onako kako je funkcionirala do sada. Nije lako kontrolirati poduzeće s 500-injak zaposlenika, a ako se jedan od njih istakne ispred ostalih, posebno ako ima takav vanjski utjecaj, postoji mogućnost kako bi mogli doći do kolektivne pobune. Možda se Conor McGregor uistinu nije šalio kada je izjavio kako je on UFC, odnosno da je UFC njegova promocija. Ako ćemo realno, u posljednje je vrijeme uistinu tako izgledalo.

I gdje smo sad? U situaciji gdje su obje strane postavile neke svoje uvjete i čekaju onu drugu. Zanemarimo sada izjave kako je Conor McGregor odbio sudjelovati na press konferenciji, pa čak i onu njegovu kako nije riječ o konferenciji, nego o svjetskoj turneji. Turneja mu nije smetala kada je bilo riječ o promociji borbe protiv Alda. Možemo biti sigurni kako mu ne bi smetala niti ovog puta, samo da je UFC ispunio njegova financijska potraživanja.

Sada dolazimo do situacija gdje je Conor McGregor svjestan da ukoliko želi nastaviti zarađivati, mora se boriti u UFC-u. Isto tako, u UFC-u su svjesni da im niti jedan drugi borac ne može donijeti financijsku dobit kao Conor McGregor, neovisno o tome koliko ih on koštao. Nemojte misliti niti kako će se on umiroviti, niti kako će UFC to mirno gledati. Jednostavno su i jedni i drugi svjesni ovoga što je navedeno gore. Istina, možda uistinu neće nastupiti na UFC 200 eventu, no nismo ga gledali posljednji put u oktogonu, u to možemo biti sigurni, bez ikakve sumnje u bilo kakvo drugo rješenje.

Ljubav je pukla, to je činjenica i teško da će situacija biti kakva je bila prije. No, Conor McGregor će se i dalje boriti u UFC-u, pitanje je samo koja strane ove priče će prva popustiti. Hoće li UFC prihvatiti njegove financijske uvjete ili će on shvatiti kako ipak ne može na svaki svoj zahtjev dobiti afirmativnu reakciju. Trenutno izgleda kako da je UFC postavio čvrsti stav, a da je McGregor, u dogovoru sa svojim timom, odlučio postupiti na ovaj način, odnosno preko Twittera zaprijetiti svojim umirovljenjem. UFC to nije pokolebalo, nego su ga javno uklonili s programa UFC 200 eventa, iako i sami znaju da tu gube na potencijalnoj zaradi. No, isto tako gubi i on, a to možda nije očekivao. Moguće da je očekivao da će time uplašiti svoje poslodavce da će ostati bez njega, no to se nije dogodilo. Partija tenisa se nastavila, a reket UFC-a je poslao jednu izuzetno jaku loptu u dublinsko polje.

Na nama je sada da gledamo i čekamo. Čekamo koja će strana prva popustiti i pristati na ono što se nalazi na stolu, bilo s jedne, bilo s druge strane. Jer, kao što smo naveli, oboje imaju jednu zajedničku karakteristiku. Lova im je ono što im je glavno i što ih pokreće. A u svakom slučaju, oboje su stava da je bolje uzeti manje nego što su planirali, nego za ostanu bez ičega. Pitanje je samo koja će strana prva to javno priznati i kad će se to dogoditi.

Mario Katušić
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI