Bellator u 2014.: Najboljih deset boraca! (VIDEO)

kolumneIZDVOJENA VIJEST 30.12.2014 15:18h Autor:

Patricio Freire

2014. sigurno je najbolja i najživopisnija godina u povijest Bellator organizacije. Došlo je do promjene vodstva te same politike, no u ovom tekstu ćemo vam predstaviti deset boraca koji su se posebno iskazali.

Bellator je u 2014. godini organizirao 23 eventa, koja su podijeliti kroz dvije sezone i kratku ljetnu seriju. Ova godina je bila posljednja u kojoj je korišten turnirski princip za dobivanje izazivača. U međuvremenu je došlo do promjene vodstva, a samim time se mijenja i politika organizacije.

Ipak, ovaj tekst posvećen je borcima kojima su ostavili najsnažniji trag ove godine, pa krenimo, obrnutim redoslijedom, od posljednjeg prema prvog mjestu.

Vrijedan spomena: Tamdan McCrory (12-3, 1-0 u 2014.), srednja kategorija

Svojevremeno ponajveći talent u svijetu MMA-a i veliki UFC-ov potencijal, prekinuo je svoju MMA karijeru, 2009. godine, s nepune 23 godine starosti te sa skorom 11-3 (3-3 u UFC-u). Ove godine se odjednom odlučio vratiti, a Bellator mu je ponudio priliku. Nakon samo 20 sekundi je nokautirao Brennana Warda, čiji je raniji ovogodišnji meč bio za titulu prvaka u srednjoj kategoriji. Senzacionalan povrat i kandidat za Bellatorov nokaut godine!

10. Andrej Koreškov (17-1, 3-0 u 2014.), velter kategorija

Bivši izazivač u velter kategoriji ima jedan poraz u karijeri, i on došao prošle godine, u borbi protiv Bena Askrena. Ovu je startao kao sudionik turnira u velter kategoriji, a nakon dvije pobjede prekidom, uslijedilo je finale protiv Adama McDonaugha (11-0 do tada). Koreškov je odradio još jednu dinamičnu i atraktivnu borbu te slavio odlukom sudaca.

Unatoč tome što 24-godišnji Rus sigurno spada među one borce koji će uvijek ponuditi nešto za publiku, novi predsjednik Scott Coker je odlučio ne slijediti staro pravo da pobjednik turnira napada titulu. Tako će Douglasa Limu napasti Paul Daley, dok će se Koreškov malo strpjeti. Izgleda da neki ipak nisu zaboravili slab nastup protiv Askrena, gdje je Bellatorova aplikacija bodovala čak 248:3 na stranu bivšeg prvaka, prije prekida u četvrtoj rundi.

9. Liam McGeary (9-0, 3-0 u 2014.), poluteška kategorija

Ovaj brutalni finisher nije nastupao u proljetnoj sezoni zbog ozljede, no organizacija mu je dala priliku u ljetnoj seriji, gdje je došao do dvije ekspresne pobjede. Prije finalne borbe, u rujnu protiv Kellya Anundsona, Scott Coker je izjavio da pobjednik napada naslov, a bolja motivacija nije bila potrebna te je McGeary došao do još jednog prekida u prvoj rundi, spektakularnim trokutom, kojeg možete pogledati u priloženom videu.

Ovaj 32-godišnjak je profesionalac tek četiri godine, a sve svoje borbe završio je prekidom u svoju korist, čak sedam od njih devet u prvoj rundi. Emanuel Newton, 27. veljače, ispred sebe ima najteži ispit do sada, to je sigurno.

8. Aleksander Volkov (23-4, 4-0 u 2014.), teška kategorija

Bivši prvak se podosta lagano obračunao s protivnicima u teškaškom turniru, pa čak i s neugodnim Blagoiem Ivanovim u finalu. Sambo velemajstoru je napravio genijalnu tranziciju te ga ugušio. 26-godišnjak svoje mečeve suvereno rješava većinom nokautima i čeka priliku za revanširati se Vitaliju Minakovu. No, ozljeda prvaka to još nije omogućila te se taj meč očekuje sredinom proljeća.

Volkov je u međuvremenu odradio i jednu borbu u Rusiju, a postoji mogućnost da mu organizacija još jednom izađe u susret. Uz prvaka Minakova, borac za kojeg se spominje da bi imao mjesta i u samom vrhu UFC-a.

7. Michael Page (7-0, 2-0 u 2014.), velter kategorija

Ovaj Britanac je borac kojeg Coker čuva kao oči u glavi. Izuzetno atraktivan stil (sličan onom Uriaha Halla) uz malo pozitivnog bezobrazluka (stil Naseema Hameda) napravio je od njega zvijezdu, iako je još relativno daleko od samog vrha. Njegove borbe na ovogodišnja dva eventa bile su iščekivanije od onih glavnih i on je sigurno Cokerova zvijezda za velike stvari u budućnosti.

Njegova iduća borba je protiv još jednog neporaženog talenta, Millendera, a bit će zanimljivo vidjeti hoće li on u slučaju pobjede dobiti priliku za naslov, i to prije Koreškova, ili možda slijedi poslastica u obliku njihove međusobne borbe. UFC je zagrizao za ovog momka, no izgleda da ga je Coker čvrsto zavezao za "svoju bovu".

6. Brendan Halsey (8-0, 3-0 u 2014.), srednja kategorija

Aleksander Šlemenko bio je velika zvijezda organizacije, svrstavali su ga među najbolje borce svijeta do 84 kilograma,  a onda je došao Brandon Halsey i završio ga unutar pola minute. Tiho, gotovo niotkuda, riješio je prvo favoriziranog Bretta Coopera, a onda došao Rusu "na klanje."

No, Brandonu se nije svidjela takva misao, a to je i dokazao. Sigurno najneočekivanija i najspektakularnija detronizaciju 2014. godine unutar Bellatora. A prave stvari za Halseya zapravo tek kreću. I u njemu Coker ima neporaženog, a ujedno i poprilično zanimljivog prvaka.

5. Tito Ortiz (18-11, 2-0 u 2014.), poluteška kategorija

Nakon neslavnog završetka karijere u UFC-u te svađa i prepirki koje su uslijedile nakon toga, borac s najviše UFC pobjeda u povijesti se odlučio vratiti, i to u Bellatoru te na prilično zanimljiv način. Na Bellator 120 eventu, organizacijinom prvom PPV-u, sastao se s Aleksandrom "aj vil fajčju, aj vil bičju" Šlemenkom te je gušenjem prekinuo njegov niz od 13 pobjeda.

Status najveće zvijezde organizacije, barem po kriteriju prodaje borbi, potvrdio je borbom te samom njenom promocijom, jesenas protiv Stephana Bonnara. Tito je i u toj borbi slavio, a sav popratni sadržaj koji on pruža ga je i stavio na ovo mjesto. Tito Ortiz je daleko od svojih najboljih nastupa, no i dalje ćemo s nestrpljenjem čekati njegovu novu borbu u Bellatoru.

4. Joe Warren (12-3, 2-0 u 2014.), bantam kategorija

Osvajanjem pojasa u bantam kategoriji, 38-godišnji Warren postao je prvi borac u povijesti koji je držao Bellatorovu titulu u dvije različite divizije. Pat Curran ga je, 2012. godine, detronizirao u perolakoj, da bi spuštanjem u bantam krenula serija koja je Warrena dovela do novog pojasa.

Njegova borba protiv favoriziranog Eduarda Dantasa trajala je svih pet rundi, bila je vrlo neizvjesna, ponudila pregršt akcije i preokreta i sigurno spada među glavne kandidate za Bellatorovu borbu godine. Marcos Galvao je prvi protiv kojeg će pojas braniti, no fanovi čekaju novi susret s Dantasom.

3. Will Brooks (15-1, 2-0 u 2014.), laka kategorija

Michael Chandler i Eddie Alvarez dugo su vrijeme bili zaštitni znak Bellatora te njegove lake kategorije, koja je i bila najpopularnija u organizaciji. I dok se čekalo završeno poglavlje njihove trilogije, Alvarez se ozlijedio, a Brooks je pozvan da odradi borbu za privremeni naslov protiv Chandlera. I, njihovu prvu borbu dobiva, no izuzetno kontroverznom odlukom. Bio je to čak drugi kontroverzni Chandlerov poraz u nizu.

Nakon Alvarezovog odlaska u UFC, Bellator je odlučio ponoviti borbu Brooksa i Chandlera, a prvak je riješio sve kontroverze. Chandlera je nokautirao u četvrtoj rundi jedne uistinu fantastične borbe, ostvarivši možda najvažniji nokaut u organizaciji, jer je njime postignuto puno više od same pobjede. 

2. Patricio 'Pitbull' Freire (22-2, 1-0 u 2014.), perolaka kategorija

Samo jedna borba u ovoj godini bila je dovoljna da se Patricio Freire nađe na ovoj ljestvici i to na njenom drugom mjestu. Pat Curran i Daniel Straus su se borili, izmjenjivali pojas i bili pod svjetlom reflektora, a Brazilac je čekao. Smatrao je da su mu četiri pobjede u 2013. godini dovoljne i da želi samo borbu za naslov.

Nju je dočekao u rujnu te nakon pet rundi postao novi prvak, oduzevši pojas Patu Curranu. Na prvom Bellatorovom eventu u 2015. godini slijedi i prva obrana. Naravno, protivnik će biti tko drugi nego Daniel Straus.

1. Emanuel Newton (25-7-1, 3-0 u 2014.), poluteška kategorija

Newton je prvak kojem se nije problem boriti i koji prihvača svaki poziv. Osim toga, izuzetno je uvjerljiv u svojim nastupima te je vrlo brzo postao glavna zvijezda promocije. Prvo je potvrdio svoj naslov protiv Attile Vegha, a onda ga još dva puta obranio, savladavši svoje protivnike prekidima.

Posebno bitan je nokaut protiv Joeya Beltrana. Ponovno je pogodio "kružni udarac šakom" te pokazao da taj način, na koji je nokautirao Muhammeda Lawala, nije slučajan, nego da je zapravo dio njegovog borilačkog plana. Borba protiv McGearya miriši na rat i spektakl

Odabrao: Mario Katušić
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI