Analiza primjene novih MMA pravila: Ukratko, suci u New Yorku su se pošteno osramotili…

kolumneIZDVOJENA VIJEST 17.02.2017 13:48h Autor:

Ilustracija

S 1. siječnja 2017. na snagu su stupile prilično značajne izmjene u Unificiranim MMA pravilima koja koriste sve najveće svjetske MMA promocije uključujući i elitni UFC. O samim izmjenama smo već detaljno pisali, a napomenuli smo i da one mogu imati drastičan utjecaj na bodovanje određenih mečeva te u konačnici na njihove ishode. Radi se o izmjenama koje bi trebale značajno utjecati na čitav sport…

U prva dva ovogodišnja UFC-ova eventa teško je bilo primijetiti promjene, iako je bilo određenih situacija u kojima se mogla razaznati nova primjena nekih pravila. No, treća priredba Ultimate Fighting Championshipa u 2017., koja se održala proteklog vikenda u New Yorku, je sjajan primjer za analizu novih pravila i načina na koji su se ona manifestirala u samim mečevima i njihovim ishodima. Odmah valja naglasiti da je bilo dosta povika i kritika na suđenje što nužno nije imalo veze s novim pravilima nego s neiskustvom samih sudaca i Atletske komisije države New York. Naime, tamošnja Atletska komisija je tek 2016. počela s reguliranjem MMA mečeva (prije je sport bio zabranjen) pa ne čude gotovo početničke greške sudaca kao u dvoboju Holly Holm i Germain de Randamie kada djeljitelj pravde u ringu u dva navrata nije spriječio i sankcionirao udarce nakon sudačkog gonga.

Kriteriji za bodovanje

Ako govorimo o novim kriterijima za bodovanje, koji u prvi plan stavljaju efektivne udaračke i “grappling” tehnike, onda možemo reći da među bodovnim sucima vlada nesklad i neujednačenost. Naime, prema novim pravilima, tek kada su ova dva već spomenuta glavna kriterija potpuno (ili gotovo) izjednačena, bodovni suci se mogu okrenuti ostalim kriterijima za bodovanje kao što su kontrola borilišta i agresivnost, koji su u prošlosti imali znatno veću ulogu prilikom bodovanja. Tu dolazimo do već spomenute neujednačenosti.

Naime, statistika jasno kaže da je Derek Brunson u “co-main” eventu UFC-a 208 bio znatno efektivniji u svojim udarcima (i grapplingu) nego Anderson Silva, iako je na prvi pogled Brazilac bio taj koji dominirao u Octagonu. On je bio borac koji je kontrolirao ritam, koji je određivao tempo, koji je pritiskao akciju u većini slučajeva, koji je više udarao i izgledao atraktivnije publici. No, Brunson je u svakom slučaju točnije i značajnije pogađao što potvrđuje i statistika. Prema novim pravilima, ovaj kriterij je sasvim dovoljan da bi vas bodovni suci nagradili pobjedom. Umjesto bodovne prednosti, Amerikanac je od jednog suca “nagrađen” s 27-30, što bi značilo da je u u očima tog suca Brunson izgubio sve tri runde. Očito je da su u ovom dvoboju djeljitelji pravde pored kaveza bili pod utjecajem Silvinog renomea i karizmatičnosti, pa su nova pravila pala u drugi plan i nisu primjenjena.

Na žalost Holly Holm, suci nisu imali takav kriterij u njezinom dvoboju protiv Germaine de Randamie. Tu su nova pravila primjenjena. Naime, u tom je meču Holm bila ta koja je znatno češće udarala, koja je nametala ritam meča, koja je prva napadala i koja je stiskala svoju protivnicu u klinč. No, Nizozemka je s druge strane tvrđe i češće pogađala. Sijekla je Amerikanku u njezinim pokušajima serija pa je na nekoliko povezanih udaraca Holm koji nisu sjedali na pravo mjesto, odgovarala s jednom točnom i čvrstom kontrom. Kako je dvoboj odmicao, bivša UFC prvakinja se prilagođavala situaciji u Octagonu, no ukupna statistika kaže da je Holm udarala češće, ali da je De Randamie bila točnija i efektivnija. Uostalom, to se jasno vidi i na licima borkinja nakon meča. Ona govore sve…

Na koncu su sva tri suca dvoboj bodovali s 48-47 što je izazvalo gomilu negativnih reakcija publike. Očito je da su na ovom dvoboju primjenjena nova pravila bodovanja koja favoriziraju efektivne udarce, a u drugi plan guraju hrvanje uz žicu, agresivnost, nametanje ritma itd…

Što onda reći o meču između Ricka Glenna i Phillipea Novera koji se odvio na uvodnom popisu u New Yorku? Jedan bodovni sudac je predao svoju sudačku listu s 30-27 za Novera, a dva su meč bodovala s 29-28 za Glenna što je Amerikancu donijelo pobjedu. Jasno je da su se bodovni suci u ovom dvoboju pomalo izgubili bodujući malo prema starim, a malo prema novim kriterijima. Spomenimo i meč između Ryana LaFlarea i Roana Carneria u kojem je također nastala prava pomutnja kod bodovnih sudaca. Jedan je meč bodovao s 30-26, drugi s 30-27, a treći s 29-28. Tko je na koncu u bio u pravu, teško je reći. Opet je stvar primjene jednih ili drugih kriterija…

10-8 runde

Druga velika promjena u pravilima koja je stupila na snagu 1. siječnja je češće bodovanje (ohrabrivanje bodovanja) rundi s “10-8” što je izazvalo uglavnom vrlo pozitivne kritike među fanovima. Naime, do sada je s “10-9” bodovana runda u kojoj je jedan od boraca za dlaku (doslovno za jedan udarac nekada) bio bolji od svog protivnika, baš kao i neka druga runda u kojoj jedan borac potpuno dominira nad drugim svih 5 minuta. Forsiranjem “10-8” rundi, atletske komisije se nadaju poštenijim i ispravnijim konačnim rezultatima jer bi sudačke kartice realnije ocjenjivale akciju koja se događala u borilištu. Je li tako bilo i u New Yorku na UFC-u 208?

Prije bi se moglo reći da je vladao neujednačen kaos sudačkih kartica. Već smo spomenuli meč Ryana LaFlarea i Roana Carneira u kojem je jedan sudaca dvoboj bodovao s 29-28, drugi 20-26, a treći 30-27. Još drastičniji primjer neujednačenosti je meč između Islama Makhacheva i Nika Lentza. Rus je u potpunosti dominirao svih 15 minuta dvoboja te je zasluženo slavio. No, kada pogledate sudačke liste jasno je da se ekipa u crnim majicama pored kaveze ne snalazi najbolje s novim pravilima. Pa je tako jedan bodovao meč s 30-27, a čak dvojica s 30-25 primjenjujući očito u dvije runde novo “10-8” pravilo.

Tu je i meč između Dustina Poiriera i Jima Millera koji je otvorio “main card”. Niti tu se bodovni suci nisu proslavili. Pa je jedan meč bodovao s 28-28, drugi s 30-27, a treći s 29-28 što je donijelo pobjedu većinskom odlukom za Poiriera.

Jedina ujednačena primjena novog pravila se dogodila u dvoboju Glovera Teixeire i Jareda Cannoniera. Tu su sva tri suca meč na koncu bodovali s 30-26 te su jednu rundu jednoglasno bodovali s 10-8 za Brazilca što je odgovaralo omome što se odvijalo u Octagonu.

Prsti prema licu protivnika nisu sankcionirani

Govoreći o ostalim aspektima promjene pravila, može se reći da oni nisu posebno utjecali na suđenje, no ipak su bili vidljivi. Tako smo u dvoboju Belala Muhammada i Randyja Brownea mogli primjetiti opetovano usmjeravanje otvorenih šaka (i prstiju) Brownea prema Muhammadu. Sudac u kavezu je Amerikanca opomenuo zbog tih radnji u nekoliko navrata što odgovara novim pravilima. No, da je primjenivao striktno nove regule, sudac je već nakon prve opomene, kod ponovljene nedozvoljene radnje, morao kazniti Browna oduzimanjem boda. On to nije učinio, nego se zadržao na opomenama što svakako nije ispravno, nego odgovara starim pravilima.

Treba još prakse, puno, puno prakse…

Zaključno, nakon svih ovih primjera koja jasno pokazuju neujedačenost i pogreške, izvjesno je da će morati proći još neko vrijeme dok se suci ne naviknu na nova pravila te ih nauče primjenjivati na ispravan način. To znači da se na isti način, potpuno jednako, apsolutno svaki put, primjenjuju ista pravila, a da se ne događa da se u jednom dvoboju sudi po starim, a drugom po novim pravilima. Također će morati proći određeno vrijeme prije nego što se i fanovi (pa i mediji) naviknu na nove regule u Unificiranim MMA pravilima. Jer kao što smo naglasili na samom početku ovog teksta, striktna i točna primjena promjena koje su stupile na snagu 1. siječnja, može imati velike posljedice na mnoge dvoboje i njihove ishode. Nekada nam se ti ishodi neće svidjeti. Nekada će nam biti po volji. Ključno je da se uvijek primjenjuju adekvatna pravila na ispravan način i da postoje jasni kriteriji što je potrebno napraviti da bi se stiglo do pobjede.

Dok se to ne dogodi, nakon evenata će se više pričati o suđenju i kriterijima, nego o mečevima. To nije dobro za niti jedan sport, a posebno tako mlad kao što je slobodna borba…

Marko Petrak
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI