Analiza: 3 segmenta koja će odlučiti pobjednika u obračunu McGregor vs. Diaz II

kolumneIZDVOJENA VIJEST 12.08.2016 12:51h Autor:

Nate Diaz & Conor McGregor

Tek nas nekoliko dana dijeli od zaista spektakularnog borilačkog mega dvoboja i vjerojatno najvećeg revanša u povijesti UFC-a. Iako se ne radi o rezultatski (i sportski) toliko bitnom meču, nema sumnje da će drugi okršaj Natea Diaza i Conora McGregora rušiti PPV rekorde. Zanimanje je naprosto nevjerojatno, a borilačka (i “main stream”) publika potpuno podijeljena. Slično je i s “bookmakerima” koji ne znaju kome dati prednost. Kvote na slavlja jednog ili drugog borca su gotovo izjednačene.

U ovoj analizi ćemo probati istaknuti nekoliko ključnih faktora koji bi mogli odlučiti o pobjedniku “main eventa” UFC-a 202. Jer… mnogo toga će biti drugačije u odnosu na UFC 196 i onaj meč koji je dogovoren samo jedanaest dana prije nego su obojica ušli u Octagon. Ili možda neće. MMA je sport koji nije lako prognozirati ili predviđati. Pogledajte samo promjene na tronovima UFC-ovih divizija u 2016. godini. Pravi ringišpil…

Iskustvo prvog meča će značiti za:

Conora McGregora – da sada zna što može očekivati od Natea Diaza. Ukoliko ga je potcijenio u prvom dvoboju, to sigurno neće učiniti ponovno. U prilog tezi da McGregor ipak nije ozbiljno shvatio sve što Diaz “donosi na stol” ide i prilično šuplja taktika koju je primjenio u prvom okršaju. Irac je u prvih pet minuta ostavio sve što je imao u pokušaju da nokautira znatno većeg i fizički jačeg protivnika. To se pokazalo katastrofalnim. Sada je svjestan tvrdoće Nateove glave i čvrstoće njegove brade, a njegov trener John Kavanagh zna da će Diaza biti teško “riješiti” jednim udarcem.

No, McGregor i njegov tim su sada svjesni i kvalitete Diazovog boksa koji ga je došao glave u prvom meču. Ako su potcijenili njegove ručne tehnike prvi put, onda budite sigurni da će McGregor ovaj put pripremiti specifične kombinacije upravo utrenirane za nadmetanje s dugačkim i vižljastim Amerikancem.

Teško je očekivati da će pokušati “pokrpati” rupu u McGregovorom BJJ-u jer je razlika između dva borca u ovom segmentu ipak prevelika da bi se zatvorila u jednim pripremama. Tako da je Irac gotovo sigurno mnogo radio na obrani od rušenja, borbi uz žicu u klinču i dizanju ponovno na noge u slučaju da ga Diaz ipak uspije srušiti na parter. Također je sigurno da mu više neće pasti na pamet rušiti nekoliko puta kvalitetnije parteraša “u njegov svijet”. Čak i u trenucima kada je u nokdaunu.

Nate Diaza – da je svjestan od kuda mu prijeti najveća opasnost, a gdje je prilično nadmoćan. Jasno je da je Diaz u prvom meču 90 posto posla odradio na nogama. No isto tako je njegov tim svjestan da ga je Irac u rundu i pol u potpunosti nadboksao jer je jednostavno brži, njegove serije su povezanije i eksplozivnije. Da Nate ne posjeduje betonsku glavu, tko zna bi li uspio uopće stići do druge runde. Ono čega su također sada svjesni u timu Cesara Gracieja jest ogromna prednost koju Diaz ima na parteru. Da… netko će reći da je McGregor bio u nokdaunu pa je zato izgledao onako “amaterski” na parteru, no to jednostavno nije istina. Diaz je Irca na parteru “pregazio kao plitak potok”, gotovo školski ga odradivši u svakom segmentu. Od “svipa” do gušenja je prošlo tek nekoliko sekundi što pokazuje kolika je razlika u kvaliteti ova dva borca kada govorimo o ovom segmentu. Ukoliko neće pokušati nešto dokazati sebi i svijetu, Diazova taktika bi svakako trebala biti da što prije dvoboj preseli na parter. Ukoliko mu to pođe za rukom, teško je očekivati da će Irac preživjeti.

Pun pripremni kamp će značiti za:

Conora McGregora – da sada ima vremena pokušati se prije svega prilagoditi razlici u veličini i težini svog protivnika. Nemojte zaboraviti da je McGregor prvak u perolakoj kategoriji što je čak 11 kilograma manje od težine dogovorenog meča. Već smo spominjali segmente na kojima je John Kavanagh sigurno bazirao pripreme, no mnogo se vjerojatno radilo i na dizanju mišićne mase te povećavanju snage i izdržljivosti. McGregor je bez sumnje za ovaj meč sparinge odradio s višim, dužim i težim sparing partnerima koji su oponašali gabarite i stil Natea Diaza. Problem za McGregora bi moglo biti to da je i Diaz vrlo vjerojatno nabio dodatne kilograme tijekom svog pripremnog kampa pa će razlika na koncu opet biti prilično slična i prilično velika. Nemojmo zaboraviti da se Diaz do prvog dvoboja natjecao u lakoj kategoriji pa za prvi meč nije skidao kilograme (nije niti imao vremena). Sada će vrlo vjerojatno skidati na 77 što znači da bi u samom kavezu mogao imati oko 82 – 83 kilograma.

Natea Diaza – da se može pošteno pripremiti. S obzirom da je u prvi meč ušao s desetak dana treninga, od čega je nekoliko njih bilo ispunjeno promotivnim aktivnostima, putovanjem i službenim vaganjem. Stoga nije pogrešno reći da je Diaz u prvi meč ušao bez priprema. Ipak, poznato je da su Diazi uvijek u vrlo dobroj formi stoga ih se ne smije pomješati s prosječnim borcem na odmoru. Iako nije bio u pripremnom kampu, Diaz u prvi dvoboj sigurno nije ušao bez ikakve forme. To se na koncu vidjelo u drugoj rundi gdje je izgledao kao puno svježiji borac od svog protivnika. No, Nate Diaz će u drugi meč svakako ući bolji, jači i pripremljeniji. U to nema sumnje.

Psihološki aspekt drugog meča:

Conor McGregor je gotovo prekinuo suradnju s UFC-om radi želje da smanji količinu promotivnih aktivnosti uoči revanša. Irac je najpoznatiji “trash talker” u svemiru, no svakodnevne promotivne aktivnosti osim fizičke iscrpljenosti, odnose danak i na psihi borca. Ne pokuazuju bez razloga istraživanja da je razgovor, a pogotovo onaj emotivan, gotovo iscrpljujuć kao i fizička aktivnost. Iako mu UFC nije u potpunosti udovoljio, primjetno je znatno smanjivanje promotivnih aktivnosti koje je McGregor morao odraditi posljednjih mjeseci. To mu je sigurno pomoglo da fokus vrati na ono bitno, a to je sport. Uostalom, “trash talk” očito ne djeluje na Natea Diaza. Tu braću se ne može zastrašiti.

Govoreći o psihičkom aspektu poraza u prvom dvoboju, Irac je sada odlučniji nego ikada pokazati svijetu da se radilo o slučajnosti. Da je on i dalje UFC kralj. Samopouzdanja mu nikada nije nedostajalo, no opet s druge strane, McGregor se nikada nije našao u ovakvoj situaciji od kada je u UFC-u. Prvi veliki poraz u karijeri uvijek ostavlja velik trag na svakog borca. Neki se vrate jači, a neki potpuno potonu. Tek je za vidjeti kako će McGregor reagirati.

Nate Diaz je oduvijek bio problematičan lik kada govorimo o svemu što UFC traži od njega, a nije u kavezu. Promotivne aktivnosti, press konferencije, mediji… prava su noćna mora za braću Diaz. Stoga se s pravom postavilo pitanje kako će Nate reagirati na količinu medijskog pritiska koja se pojavila nakon prvog meča i hoće li izgubiti fokus s onog bitnog – s treninga. Dojam je ipak kako je Diaz cijelu halabuku i obveze koje je odradio (i još odrađuje) podnio bolje od očekivanog.

Iako će netko reći da su braća Diaz anksiozni i psihički nestabilni ljudi, kada govorimo o sportu, tu je priča potpuno drugačija. Diaz je pobjeđivao najveća imena ovog sporta, a znao je i biti pregažen u nekim mečevima. Nema toga što nije prošao u kavezu.

Zasigurno postoje još mnogi segmenti koji se mogu analizirati u želji da što bolje prognoziramo ishod ovog povijesnog revanša. No, ova tri segmenta će na neki način sigurno utjecati na performanse oba borca 21. kolovoza u Las Vegasu. Konačne prognoze je nemoguće donositi te njih ostavljamo vama na prosudbu…

Marko Petrak
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI