Zelg za FS analizira May/McG meč: “Ovo je bilo sjajno, no sada je vrijeme za Conorov povratak u UFC!”

intervjuiIZDVOJENA VIJEST 28.08.2017 14:04h Autor:

Zelg Galešić

“Oduševljen sam mečem, jedva sam ga čekao i apsolutno sam pozitivno nastrojen prema ovoj čitavoj priči”, opisuje hrvatski MMA veteran Zelg Galešić u intervjuu za Fight Site svoje prve dojmove boksačkog meča između Floyda Mayweathera i Conora McGregora, koji se proteklog vikenda održao u Las Vegasu.

“Ovo je bila pobjeda za MMA i pobjeda za boks. Ljudi su se u najavi ovog meča, koja je trajala tjednima, ponovno zainteresirali za boks koji se sada nanovo našao na naslovnicama medija, što dugo vremena nije bio slučaj. MMA je nekako posljednjih dana pao u drugi plan nakon dugo vremena, no na koncu se pokazalo da su MMA borci pravi sportaši i da mogu parirati boksačima na njihovom terenu. U boksačkom ringu. Conor McGregor je izdržao deset rundi s jednim od najboljih boksača općenito i to je veliki uspjeh i za njega, ali i za čitavu slobodnu borbu”, dodao je Zelg koji je i sam isprobao nekoliko borilačkih disciplina.

“Benkei” je ponikao iz tae kwon doea, u mladosti je boksao, da bi se na koncu preselio u slobodnu borbu gdje je i postigao najveće uspjehe, te je stekao ime. Posljednji profesionalni meč je odradio –  u kick boxingu. Kako je bodovao meč do desete runde?

“I ja sam boksao neko vrijeme pa i sam znam kako se boduju runde i mečevi. Prema onome što smo mi bodovali, a tu mislim na sebe i na svoje dečke s kojima sam gledao meč, McGregor je uzeo tri ili četiri runde. Smatram da je sigurno bio bolji u prve tri, a vjerojatno bi mu mogli dati i osmu rundu. No, naravno kada sjediš ispred televizije možda se to malo drugačije čini, nego kada boduješ pored ringa kao bodovni sudac”, objašnjava Galešić.

Kako je vidio boksačke kvalitete UFC prvaka?

“Ja sam i više nego zadovoljan. Prije meča sam očekivao da će biti puno grublji i puno tvrđi. Da će manje koristiti tehniku, a više svoju snagu i veličinu. No, on se odlučio na više taktički i tehnički pristup, nije silio, nije se odlučio na previše ‘dirty boxinga’ i prljavih poteza. On se očito odlučio posvetiti boksačkim pravilima, to je trenirao, za to se spremao i pokazao je da se radi o pravom sportašu. Svaka čast Conoru, to jedino mogu reći”, analizira Zelg i dodaje:

“Mislim da je Mayweathera malo iznenadio time što uopće nije koristio dupli deck. U MMA-ju vas od početka uče da svaki protivnikov napad morate vratiti i morate odmah kontrirati. To je McGregor na početku vrlo dobro radio. Svaki Mayweatherov udarac je odmah vraćao natrag opasnom kontrom i to je bio problem za bivšeg svjetskog prvaka. Na koncu je ipak presudila specifična boksača kondicija koju ne možete nadoknaditi i dobiti za nekoliko mjeseci. To je nešto što se stvara godinama. Čini mi se da je McGregor upao u kondicijsku krizu u 6. i 7. rundi, no onda se sjajno vratio u 8. Na koncu ipak nije uspio u dva mjeseca nadoknaditi nešto što se gradi godinama.”

Treba li se Irac vratiti u slobodnu borbu ili bi trebao nastaviti boksati nakon solidne predstave protiv Mayweathera?

“Mislim da se treba vratiti u Octagon i da za njega nema mjesta u profesionalnom boksu. Ovo je njegov maksimum, zaradio je ozbiljan novac, a sada je vrijeme da se koncentrira na ono u čemu je najbolji. A to su MMA i UFC. Možda bih ga volio najprije vidjeti u jednom lakšem meču, a ne odmah protiv Nurmagomedova. Iza njega je velika pauza, iza njega je meč u boksu, tako da mislim da mu treba uštimavanje ponovno na slobodnu borbu. Najprije netko lakši, a onda Khabib”, želja je danas glavnog trenera “Trojan Gyma” iz Pule.

To je idelan scenari i za UFC, koji bez Jonesa (pad na doping testu) sada isključivo ovisi o Conoru McGregoru – svojoj najvećoj zvijezdi.

“Smatram osobno da su u UFC-u navijali da McGregor izgubi. Nominalno su bili uz njega, ali su se potiho nadali da bi mogao izgubiti. Da je pobijedio kojim slučajem Flodyda Mayweathera, tada ga sigurno ne bi mogli više nikada uhvatiti ‘niti za glavu, niti za rep’. Ovim izletom u boks McGregor je svakako stekao još mnogo novih fanova iz boksačkog svijeta i iz ‘main stream’ publike, što je naravno dobro za UFC i njegov povratak u Octagon. Sada će privlačiti još više fanova i prodavati još više PPV prijenosa.”

Što reći onima kojima je meč protiv Mayweathera bio “blasfemija” i nešto što se nije smjelo dogoditi?

“To su sve gluposti. Ovo je meč koji se morao dogoditi i ovo je bio projekt koji se pokazao kao velika promocija i pozitivna stvar za oba sporta. Morate biti svjesni da se ovdje radilo o dvije najveće zvijezde borilačkog sporta na svijetu. Ne bore se vještine, bore se velika imena. A McGregor i Mayweather su najveća i njihov meč je super stvar za čitavu borilačku scenu. Podsjećam da ovo nije prvi crossover. Sjećamo se meča Ali vs. Inoki. Recimo meč između Randyja Couturea i Jamesa Toneya u UFC-u je imao puno manje smisla nego ovaj boksački između Floyda i Conora.”

Je li ovo otvorilo put drugim UFC zvijezdama da svoju priliku povremeno potraže u boksu? UFC-u se takva ideja nikako neće svidjeti, no McGregor je otvorio vrata koja će sada teško zatvoriti. Prvi u redu je UFC prvak u teškoj kategoriji Stipe Miočić koji je javno već nekoliko puta prozvao svjetskog boksačkog prvaka Anthonyja Joshuu.

“Stipe nije niti 10 posto velika zvijezda kao McGregor, a Joshua nije niti 1 posto zvijezda kalibra Mayweathera. Tako da i u slučaju da se ovaj meč dogodi, ne vjerujem da će izazvati ovakvu medijsku pažnji i sigurno neće donijeti ovakvu astronomsku zaradu. Smatram da MMA borci nemaju nikave šanse u boksu, kao što niti boksači nemaju nikave šanse u kavezu. Naravno tu je udarački faktor i potencijalni ‘lucky punch’ koji uvijek postoji. No, Joshua je prvak svijeta u teškoj kategoriji i Miočić bi se trebao držati MMA-ja.”

Marko Petrak
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI