Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, boolean given in /home/fight1/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 3182
Veliki intervju Roberta Soldića za FS: Jelčić me jedino zanima, ostali nisu na mom nivou! | Fight Site

Veliki intervju Roberta Soldića za FS: Jelčić me jedino zanima, ostali nisu na mom nivou!

intervjuiIZDVOJENA VIJEST 08.08.2017 13:10h Autor:

Roberto Soldić (Photo: Facebook)

Prvi profesionalni meč je odradio 19. listopada 2014. godine. Manje od tri godine od tog trenutka, Vitežanin Roberto Soldić je prvak u tri europske borilačke promocije, a javnost ga vidi kao jednog od boraca koji će gotovo sigurno stići do slavnog Octagona.

Put mu se nije posebno razlikovao od puteva njegovih kolega boraca iz regije. “Trbuhom za kruhom”, stisnut lošim životnim uvjetima, ali i nemogućnosti napredovanja u sportu za koji se odlučio, je napustio rodnu Bosnu i Hercegovinu i otisnuo se prema drugoj domovini mnogih Hrvata – Njemačkoj.

Veliku ulogu u njegovom napretku je imao trener i menadžer Ivan Dijaković – ujedno vlasnik vrlo priznate i nagrađivane dvorane u Duesseldorfu – UFD Gyma! Dvojac se pokazao kao sjajan tandem koji u tri godine karijere gotovo da ne zna za poraz. U 12 mečeva Soldić je poražen tek dva puta, a i o ishodima ta dva dvoboja bi se moglo razgovarati. Od ostalih protivnika jedino je Saša Drobac uspio preživjeti sve tri runde. Ostali nisu imali toliko sreće…

U velikom razgovoru za Fight Site, Soldić otvoreno progovara o planovima za nastavak karijere, otkrivao o čemu je u Dubrovniku razgovarao s predsjednikom FFC-a Orsatom Zovkom, ali i stavlja “točku na i” “trash talku” koji posljednjih tjedana vodi na društvenim mrežama s Lukom Jelčićem, Urošem Jurišičem i posljednje Tadijom Majićem.

Trenutačno odmaraš u Dubrovniku, no radi se o aktivnom odmoru. Spojio si snage s dubrovačkim Gladijatorima i tamo treniraš. Kakva su iskustva? Što možeš reći o treninzima?

“Trenutačno sam u Dubrovniku, a treniram s dubrovačkim Gladijatorom. Grad mi se jako sviđa, a tu sam uspio pronaći sve ono što mi treba. To je sjajan trening i more. Dečki iz Gladijatora su me dočekali na najbolji mogući način te su me jako lijepo ugostili. Pružili su mi sve što je potrebno. Smatram da je Gadijator najjači MMA klub u Hrvatskoj. To pokazuju rezultati jer njihovi borci imaju najbolje rezultate od svih na regionalnoj sceni. Treninzi su bili odlični, a ovo je iskustvo koje je jako bitno za mene u budućnosti.”

Dogovorio si mnogo mečeva u narednom razdoblju. Možeš li nam otkriti planove za naredni period?

“U ovom trenutku je služben samo meč protiv Deza Parkera na Superior FC priredbi. Meč je zakazan za 16. rujna i protiv Parkera ću braniti svoj pojas u velter kategoriji Superior FC promocije.”

Prije nekoliko dana si objavio fotografiju s vlasnikom FFC-a Orsatom Zovkom te si najavio velike vijesti. O čemu se radi? Kada ponovno planiraš ući u FFC ring?

“Sastali smo se s g. Zovkom, a na tom sastanku smo razgovarali o raznim temama vezanim za MMA. Najviše vremena smo proveli razgovarajući o mojoj karijeri, a pričalo se i o super meču protiv Luke Jelčića. Plan ne bih želio otkrivati dok sve ne bude sigurno i potvrđeno.”

Tvoja priča je vrlo slična pričama mnogih regionalnih boraca. Nažalost, morao si napustiti rodnu BiH i otići u Njemačku praktički “trbuhom za kruhom”. Možeš li otkriti koji su tvoji borilački počeci i kako si se na koncu našao u Duesseldorfu?

“Da, to je istina. Da budem potpuno iskren, danas sam prilično siguran da sam napravio dobar potez kada sam odlučio ostaviti sve, napustiti zemlju i otići u Europu. Moji borilački počeci su bili vezani za bavljenje judom u rodnom Vitezu. U više navrata sam spomenuo podrum u kojem je sve započelo. Od tog trenutka više nisam stao i okretao se za sobom, došao sam u Duesseldorf preko Ivana Dijakovića. Velike zasluge ima i Damir Beljo koji nas je upoznao.”

U Duesseldorfu je započela jako uspješna suradnja s Ivanom Dijakovićem koja traje do danas. UFD Gym je proglašen najboljim u Njemačkoj pa pretpostvljamo da su uvjeti vrhunski. Možeš li opistati što je sve na raspolaganju borcima u toj dvorani?

“Ivan je i moj trener i moj menadžer, ali i vlasnik poznatog kluba u čitavoj Europi koji se zove UFD Gym Duesseldorf. U toj dvorani imate apsolutno sve potrebne uvjete za vrhunski rad. Osim velikog MMA kaveza i profesionalnog ringa, tu je i dio dvorane za crossfit i fitness. Tu su sve moguće sprave za vježbanje, a najbitnije na koncu – i vrhunski treneri. Ivan Hyppolyte je jedan od njih. Radi se o legendarnom imenu i vrhunskom stručnjaku. On je glavni za kick boxing. Glavni stručnjak za boks je Sukru Aksu, a Leozada Nogueira drži dio trenigna BJJ-a i luta livre. Uz sve ovo što sam nabrojao, tu su i vrhunski sparing partneri. Svi su dobrodošli, a ovakvi uvjeti su jedinstveni.”

Jesi li došao do nivoa da možeš komotno živjeti od ovog sporta ili još uvijek moraš i dodatno raditi? Kakav je općenito život u Njemačkoj osim ovog sportskog dijela?

“Trenutačno sam u OK poziciji što se tiče financija. Svi dobro znamo koliko je plaćen MMA kao sport, no potpuno sam posvećen njemu i ne radim uz sportski dio karijere i redovni posao. Imam sponzore koji mi pomažu. Na početku mi je život u Njemačkoj bio vrlo težak, no sada je puno drugačije i stvari su se posložile. Mogu reći da sam zadovoljan.”

Nedostaje li ti rodni kraj? I što ti najviše nedostaje?

“Da budem potpuno iskreno baš mi posebno i ne nedostaju. Imam obitelj koja je uvijek uz mene i koji me posjećuju.”

Pod kojom zastvom bi se najradije htio boriti: HR, DEU ili BiH?

“Pod hrvatskom zastavom jer sam Hrvat.”

Nastupao si u mnogim europskim promocijama, gdje si se osjećao “kao kod kuće” i zašto?

“Ako ćemo iskreno, uvijek sam negdje bio gost.”

U posljednje vrijeme si se “zakačio” s mnogim regionalnim borcima što pokazuje da scena na ovim prostorima ipak raste i da sve više liči onoj u Americi. Uživaš li u “trash talku”, vidiš li to kao dio posla ili jednostavno pokneš i kažeš što ti je trenutačno u glavi?

“Ja sam borac koji inače nama običaj kačiti se s drugim borcima i potencijalnim protivnicima. No, ovde se radi o borcima koji su mene krenuli prozivati, a bili su anonimci. Za njih se nije čulo dok ja nisam spomenuo njihova imena. Oni nikada nisu izašli iz svoga sela i odradili meč.”

Prozvao si Luku Jelčića na meč u lakoj kategoriji za ujedinjenje FFC pojasa? Koliko je realno da možeš spustiti kilograme i kako vidiš svoje šanse u tom meču?

“Ja ga nisam prozvao, ja sam rekao da bih želio odraditi meč s Lukom Jelčićem i to nekakav ‘super fight’. On je jedini borac koji me još uvijek zanima kao protivnik. Radi se o kvalitetnom sportašu koji dolazi iz odličnog tima. Iz njegovog SBG-a dolazi i Conor McGregor. Luka ima dobar score i smatram ga ozbiljnim protivnikom. To je sve bitno, ako želite biti dio velikih i kvalitetnih mečeva. Vjerujem da bi ovaj ‘match up’ privukao mnogo publike, bio bi zanimljiv javnosti. Naravno da se vidim kao pobjednikom, ako dođe do realizacije.”

Luka te prozvao za korištenje nedozvoljenih sredstava zbog tvog impresivnog fizičkog izgleda. Kako odgovaraš njmu i svima koji isto tvrde?

“Uvijek sam spreman za testiranje. A od takvih priča mi se iskreno već sere.”

Nedavno si imao još jedan Facebook okršaj s najboljim slovenskim borcem Urošem Jurišičem? Radi se o vrlo zanimljivom potencijalnom meču, no koliko je on zapravo realan. Čini se kako smatraš da u tom meču nemaš što dobiti?

“Tko je Uroš Jurišič?! Već sam rekao da me u čitavoj regiji zanima još jedino meč protiv Luke Jelčića. Kada njega pobijedim, više tu nemam što tražiti. A Uroš neka sanja mene i neka sanja pojas FFC-a. Taj dečko u čitavoj karijeri nije odradio ozbiljniji meč, a da ne pričam da nikada nije stigao do meča na razini FFC-a. A ima hrabrosti srati protiv prvaka te promocije.”

Posljednji okršaj si imao s Tadijom Majićem, još jednim mladim i perspektivnim regionalnim borcem koji tvrdi da si dobivao “po lampi” protiv njega na sparinzima?

“Izgleda da svi žele mene, a Tadijin trener Goran Babić prodaje fantazije u razgovoru za MMA Novosti i priča da me on otkrio. Čovjek koji se nije brinuo kako će se njegovi borci boriti. Tadijina prozivka je isto fantazija, neka samo priča po Facebooku jer to samo i može. Ja nigdje ne vidim njegov rezultat.”

Kojim borcima se diviš, koji su ti uzori, a za koje misliš da su precijenjeni i ne zaslužuju pažnju?

“Da budem iskren, nemam nikakvih uzora.”

 

Marko Petrak
marko.petrak@fightchannel.hr

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI