Veliki intervju Ivane Habazin za FS: Prvi meč imam krajem siječnja, a u ožujku slijedi nešto povijesno za naš boks!

intervjuiIZDVOJENA VIJEST 10.01.2018 12:40h Autor:

Photo: Facebook

Kako bolje započeti novu godinu, nego velikim intervjuom s našom prvom boksačkom damom i bivšom svjetskom prvakinjom Ivanom Habazin. Posebno jer će Ivana u ring već krajem siječnja, a upravo je 2018. godina ona u kojoj ponovno planira napasti svjetsku titulu.

Habazin će 2017. pamtiti prije svega po rješavanju zdravstvenih problema koji su joj kočili karijeru i spriječavali je da dosegne svoj puni potencijal. Sada kada je operacija štitnjače iza nje, potpuno zdrava hrvatska boksačica se može u potpunosti posvetiti treninzima i boksačkoj karijeri.

Titulu svjetske prvakinje je izgubila 2014. možda je 2018. godina u kojoj će je vratiti…

U velikom razgovoru za Fight Site, Habazin je ocijenila godinu iza nas, analizirala je napravljeno u 2017. te je najavila planove za godinu koja je već startala.

___________________________________________________________

Da krenemo s lakšim temama. Kako si provela Novu godinu i jesi li već natrag u dvorani ili i dalje odmaraš? 

“S obzirom da je Nova godina padala u ponedjeljak, provela sam je strandarno s dva treninga. Nisam baš tip koji tzv. dočeku nove godine pridaje neku važnost, tako da sam bila vrlo rano u krevetu.”

Kako ocjenjuješ 2017. godinu iz profesionalne perspektive? Vratila si se u ring, ubilježila si dvije pobjede…jesi li zadovoljna?

“Pa moglo bi se reći da sam zadovoljna, no daleko je to od mog maksimuma. Zadovoljna sam utoliko jer sam se uspjela vratiti u ring unatoč zdravstvenim problemima koje sam imala prije toga. Jer… osjećaj ringa je zaista jedna druga perspektiva, a ja sam van prave perspektive još od rujna 2014. godine.”

Možda ono najbitnije jest da si riješila zdravstvene probleme? Kakva je sada situacija sa zdravljem i koliko ti je rješavanje problema pomoglo prilikom treninga i nastupa?

“Zdravlje je naravno uvijek najbitnije. Uvijek postoje neke sitnice koje treba sanirati, ali sada sam Bogu hvala dobro. Razlika je ogromna. Kada sada sagledam treninge i kada se sjetim treninga prije operacije ne mogu vjerovati u kolikoj sam bila rupi. Što se tiče spreme sada sam na nekih 70 posto, bazični dio je odrađen dobro, sad kreće pravo uboksavanje i usavršavanje forme.”

Koji je plan za 2018.? Koliko bi mečeva da možeš idealno sve posložiti, odradila u godini ispred nas? 

“Prije svega moram se zahvaliti svojim sponzorima i svom timu (Grafik.net d.o.o. Parketi Ratković, Infinitum progresum, One on One fitness, poliklinika Kaliper, Salon moć dodira), jer da njih nema teško da bih mogla imati ikakav plan. No, prvi meč ću odraditi već krajem ovog mjeseca, iako to nije bilo planirano. Bili smo sve bazirali za ožujak kada se trebao dogoditi jedan veliki meč. Na kraju je ovaj meč uvjet za taj drugi meč. Za sada vam ne mogu otkriti o čemu je riječ, ali ako bude sve kako se za sada planira, to bi trebao biti još jedan zaista povijesni korak za naš boks, a posebno za ženski. No, o tome tek kad dođe do realizacije. Plan je u 2018. imati tri ili četiri meča, sve ovisi o ovome u ožujku.”

Drago nam je da unaprijed imamo raspored jer je dojam da nekako u posljednje vrijeme doslovno u zadnji trenutak dogovaraš dvoboje pa javnost ne sazna na vrijeme…

“Istina, jako je teško dogovoriti neki meč s obzirom da kod nas gotovo da uopće nema boksačkih evenata. Onda treba tražiti gdje se uopće može boksati. Naravno, uvijek imaš plan u kojem mjesecu bi trebao boksati, no nekad stvari ne idu sto posto po planu. Može se dogoditi neka sitna ozljeda, prehlada, ili se ne nađe protivnica…Tako da se onda moraš prilagoditi, ali kao što sam rekla najbitnije je ući u ring, jer tek kad je u pitanju pravi meč možeš vidjeti koliko si napredovao ili nisi, na čemu treba raditi itd. A što se tiče javnosti, odlučila sam se za što manje komunikacije s medijima u ovom periodu te maksimalni fokus posvetiti treninzima. Jer to je boks, teško dobiješ i jednu šansu, a kamoli dvije ili tri. Kada dobiješ još jednu šansu onda nema mjesta za pogrešku.”

2017. je globalno za boks bila vrlo uspješna. Koji su tvoji najdraži momenti? 

“Bilo bi bolje da si me pitao koji mi je najgori moment, a to svi znaju. (smijeh) (poraz Vladimira Klička op.a) Boksačka 2017. je zaista imala odličnih mečeva, boks se vratio na velika vrata. Najdraži moment bi mi bio da je Kličko pobijedio, no s obzirom da se to nije dogodilo, onda mi je najdraža pobjeda Andre Warda nad Kovalevom. Kada se već odlučio za mirovinu, odlično da je to učinio kao pound-for-pound kralj.”

2017. je i godina u kojoj se dogodio dvoboj između Lauren i Braekhus u kojem je ova potonja uvjerljivo pobijedila? To je bio vrlo bitan dvoboj za ženski boks… 

“Ishod tog meča je bio kao što sam i očekivala. To je prije svega bio bitan meč za nordijske zemlje, ali Cecilia ima u planu neke mečeve koji će definitivno privuči pažnju na ženski boks. No, ono što se apsolutno nikako ne može pobiti jest da je Cecilia najveća promocija ženskog boksa ikada u povijesti.”

Znamo da si veliki fan Vladimira Klička? Hoće li se vratiti u ring ili će odoljeti tom “glasu” koji sve bivše borce zove natrag u borilište? 

“Pa već imam razrađenu neku svoju viziju ove situacije, kako bi njegov povratak trebao izgledati. Voljela bih da se vrati i završi karijeru pobjedom. No, teško je to reći s obzirom da je on zaista snažan karakter. Mislim da je puno teže ostati izvan ringa, nego boksati. Tako da ukoliko uspije u tome, svaka mu čast.”

Što očekivati od profesionalnog boksa u 2018. Čemu se najviše veseliš i koji je meč koji bi voljela vidjeti? 

“Najviše se veselim ponovno vidjeti Amira Khana koji nije boksao još od poraza od Canela prošle godine, te će danas objaviti sve o nastavku karijere. Trebao bi u ringu ponovno biti u mjesecu ožujku. A nakon toga jedva čekam povratak Tysona Furyja. Iskreno se nadam da će se to dogoditi, a posebno me veseli njegov eventualni meč s Joshuom. Sigurna sam da Fury može pobijediti.”

“Ukupno gledajući, boksačka 2018. će biti prepuna dobrih mečeva. Najviše pažnje daje se Joshui, tu je i Wilder, voljela bih da se taj meč realizira. Haye bi trebao ući u ring. Vidjeti ćemo što će biti sa revanšem između Golovkina i Canela. Još traje World Boxing Super Series – iz tog serijala me posebno zanima Usyk vs. Briedis i Eubank vs. Groves.”

Hvatska će ove godine prvi put sudjelovati u WSB ligi? Imamo li kvalitete i financija za tako nešto?

“Prije svega, meni je izuzetno drago da se kod nas pokušava nešto novo što može pomoći našim boksačima i iskreno bih voljela da to uspije. Više od toga ne mogu reći jer to nije u mojoj domeni, no svima u tome želim svu sreću i da ostvarimo najbolji mogući rezultat.”

Marko Petrak
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI