Veliki intervju hrvatske boksačke teškaške senzacije za Fight Site: “O zlatu sam razmišljao čim smo krenuli na put”

intervjuiIZDVOJENA VIJEST 09.04.2018 13:28h Autor:

Photo: Facebook

Hrvatska se s nedavnog Europskog prvenstva u boksu za mlađe seniore (U22) vratila s čak tri odličja. Uz srebra u super teškoj i poluteškoj kategoriji, osvojili smo i broncu u teškoj Tonija Filipija. U -81 kg je sjajan nastup na turniru okrunio Leo Cvetković, no ipak je najviše medijske pažnje, što je i očekivano s obzirom na kategoriju, “ukrao” superteškaš Marko Milun.

Aktualni državni prvak boksa tek nešto više od godine i pol dana što ovaj uspjeh čini gotovo nevjerojatnim. Njegov trener i mentor Leonard Pijetraj je već izjavio u jednom razgovoru “kako je Milun najtalentiraniji teškaš s kojim je ikada radio”, a kada to kaže čovjek koji je trenirao “šake” poput Hrgovićevih, Preskarovih, Mansourovih, Filipovićevih, Mavrovićevih… onda to ima posebnu težinu.

Milunova priča je zaista neobična jer se ovaj 21-godišnji mladić iz Dicma u Zagreb preselio radi Policijske škole, no završio je u Boksačkom klubu Leonardo gdje su istog trenutka prepoznali njegov talent. Ostatak je povijest. Nakon samo nekoliko mjeseci treniranja Milun je osvojio državno prvenstvo pobijedivši u završnici favoriziranog i puno iskusnijeg Marina Mindoljevića.

Mediji su se odmah raspisali o novoj hrvatskoj teškaškoj senzaciji, a da nisu bili u krivu pokazao je Milunov napredak. Najprije je krajem prošle godine osvojio Prvenstvo Zagreba ponovno svladavši Mindoljevića u završnici, da bi se sada u Rumunjskoj uspješno obračunao i s europskom konkurencijom. Zaustavljen je tek u finalu što je naprosto nestvaran uspjeh za nekoga tko boksa tek nešto više od godine i pol dana. Posebno jer je konkurencija na Europskom prvenstvu bila izuzetno snažna.

U velikom intervjuu za Fight Site ovaj 193 centimetara visok i 102 kilograma težak hrvatski boksač je otkrio dojmove iz Targu Jijua, s čime je zadovoljan, a s čime nije nakon europskog srebra. Također je otkrio planove za bližu i daljnju budućnost i zato je ovo intervjuu koji se ne propušta…


________________________________________________________

S kakvim si očekivanjima išao u Rumunjsku? Je li cilj bio samo skupljanje iskustva, osvajanje medalje ili zlato?

“Na Europsko prvenstvo u Rumunjsku sam išao s ciljem da osvojim zlatnu medalju. I moj trener i ja smo znali da ja to mogu odraditi do kraja i popesti se na najviši tron. No, nažalost, zbog grešaka koje sam radio u finalu, a koje su plod neiskustva, je došlo do poraza u meču za zlato. Tako da sam na koncu uzeo srebrnu medalju.”

Dojam je da si najteži meč imao na početku. Kada si to prošao, kasnije je išlo sve lakše i lakše. Kada si počeo razmišljati o medalji?

“U prvi meč na turniru sam ušao malo pod dojmom. Jer ipak se radi o najvećem natjecanju na kojem sam do sada sudjelova. No, kasnije, kada sam se opustio je bilo puno bolje. Tako sam boksao sve do finala. O medalji sam razmišljao odmah. Od trenutka kada smo krenuli na put prema Rumunjskoj.”

Koji ti je meč na prvenstvu bio najteži? Borio si se protiv nekih vrlo već renomiranih protivnika poput Rusa u polufinalnom meču?

“Kada sve sumiram, mogu reći da sam uživao u svakom meču. Ali najveća poslastica na čitavom turniru su mi bile pobjede protiv Rusa u polufinalu i Ukrajinca. Ipak se radi o predstavnicima zemalja koje su boksačke vele sile.”

U finalu si poražen odlukom sudaca, a već si izjavio da si sam kriv, a razlog je što nisi slušao trenera Pijetraja. Što je bilo dogovoreno prije dvoboja kao taktička zamisao?

“Točno. Dogovor je bio da ga zatvaram i da ga napadam direktima. Također sam dobio uputu da izbjegavam klinč. Ali međutim, od starta sam nekako krivo krenuo. Na kraju je ishod pokazao da sam pogrešno boksao.”

Poznato je da je trener Pijetraj prilično kritičan, uvijek perfekcionist. Što ti je rekao nakon svega, je li zadovoljan nastupom u Rumunjskoj?

“Nije bio posve zadovoljan jer je znao da to mogu odraditi kako treba do samog kraja. Cilj je bio zlato. Ali eto, na koncu se moramo zadovoljiti srebrnom medaljom.”

S kojim elementima boksa na prvenstvu si zadovoljan, s kojima si najmanje zadovoljan i na kojima trebaš najviše raditi?

“Ono što je najveći dobitak ovog turnira i čime sam najviše zadovoljan jest koncentracija u psihičkom smislu. Čitav turnir, svih pet mečeva sam bio jako dobro psihički fokusiran na zadatke u ringu. To ne bih nikako sam usio odraditi bez trenerove pomoći koji je čitavo vrijeme bio uz mene. Najviše trebam poraditi na starim boljkama, da boksam više glavom, a manje srcem. I da se držim dogovorene taktike uoči meča.”

Sada kada se sjetiš dolaska u dvoranu u Dubravi koje se dogodilo prije samo godinu i pol dana, koliko teško ti je povjerovati da ste u tako kratkom periodu osvojili državno prvenstvo i sada srebro na EP?

“Kada sve zbrojim mogu reći da sam jako zadovoljan dosadašnjim radom, napretkom i ostvarenim rezultatima. No, imamo još puno prostora za napredak i uz pomoć trenera i kolega iz kluba, vjerujem da će sve vrlo brzo doći na svoje mjesto i da će se sve posložiti kako treba.”

Teškaši su uvijek pod većom medijskom pozornosti, što je i sada vidljivo jer su mediji obilato izvijestili o tvom uspjehu? Jel ti to godi ili osjećaš kao pritisak?

“U početku mi je bila neobična tolika pažnja medija, ali ne osjećam zbog toga nikakav poseban pritisak. Uživam u svakom trenutku, uključujući i medijski dio posla.”

Koji su planovi za bližu, a koji da daljnju budućnost i karijeru?

“Prvi cilj ispred nas je nadolazeće državno prvenstvo u boksu. Ono je na rasporedu u svibnju mjesecu. Za ostale mečeve i raspored turnira se previše ne opterećujem. Radi se o dijelu posla koji potpuno prepuštam treneru koji o takvim stvarima vodi brigu i odlučuje.”

Joshua vs. Parker, gledali smo taj meč prije tjedan dana, a to su tvoji budući konkurenti. Kako si doživio taj meč i gdje se trenutačno vidiš u odnosu na tu konkurenciju?

“Gladao sam na koncu snimku meča. Nisam impesioniran niti jednim, niti drugim. Što se mene tiče, već sutra bi s obojicom boksao. Ali treba ići po redu…”

 

Marko Petrak
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI