Veliki intervju Ahmeda Vile za FS – “Želim novi meč s Pejićem, ishod bi bio drugačiji”

intervjuiIZDVOJENA VIJEST 11.10.2017 13:18h Autor:

Ahmed Vila (Foto: FFC)

Malo tko je od šire borilačke publike znao za Ahmeda Vilu prije 18. travnja 2016. godine i njegovog debija za Final Fight Championship. Nije to bio bilo kakav debi. Ovaj 21-godišnji Sarajlija je samo dva dana ranije, kao zamjena u posljednji trenutak, prihvatio meč za titulu FFC prvaka u lakoj kategoriji protiv tada jednog od najkvalitetnijih boraca u regiji – Mađara Viktora Halmija. Vila se potrudio da ga nakon tog meča svi zapamte!

Unatoč tome što mu je malo tko davao ikakve šanse, posebno jer se radi o mladiću koji bi se po svojim fizikalijama trebao boriti ili u perolakoj ili čak u bantam kategoriji, Ahmed nije mario za tuđa razmišljanja i tuđe analize. On je znao koliko vrijedi i koliko može. Bio je siguran da može pobijediti u tom dvoboju i osvojiti vrijedni FFC pojas.

Ne samo da je u tom meču uspio svladati favoriziranog Mađara, Vila mu je pojas uzeo na njegovom terenu, tamo gdje je Halmi bio najbolji – na parteru. Nathrvavši svog protivnika danas član slavnog švedskog AllStars Gyma, gdje trenira s Alexanderom Gustafssonom i Jimijem Manuwom, je svima dokazao da se radi o jednom od najvećih MMA potencijala u regiji.

Uslijedio je odlazak u Švedsku u već spomenuti slavni AllStars gdje je Sarajlija nastavio svoj strelovit napredak i put prema konačnom cilju – jednoj od elitnih svjetskih MMA promocija.

U velikom intervjuu za Fight Site, Vila progovara o životu na relaciji Sarajevo-Stockholm, otkriva kako na treningu izgleda Gokhan Saki i najavljuje velike stvari u nastavku svoje karijere!

Jesi li uspio posložiti život u Stockholmu? Koliko ti je sada lakše u odnosu na trenutak kada si tek stigao u stranu zemlju?  

“Primijetio sam da često u medijima pišu da živim u Stockholmu, ali to nije točno. Tamo odlazim prije borbe kako bih odradio pripreme i vraćam se u Sarajevo. Najbolji korak za moju karijeru bi bio da se trajno preselim u Stockholm, ali je to teško moguće iz praktičnih razloga s obzirom da BiH nije u Europskoj Uniji.”

Nisi nastupao od travnja i onog sjajnog nastupa protiv FFC Futures prvaka Kolariča? Možeš li se s odmakom prisjetiti tog dvoboja?  

“Pa na tom eventu sam se trebao boriti sa Lemmy Krušićem, međutim on je morao otkazati meč zbog nekih privatnih razloga. Volio bih se boriti s Lemmyem nekom drugom prilikom. Drago mi je da se borba s Tilenom završila brzo i bez povreda. U toj borbi sam pokazao mentalni napredak koji je ključan za buduće dobre rezultate. Mnogi potcjenuju Tilena, a pobjeđivao je neke od boljih boraca na regionalnoj sceni.”

Koliko su zadovoljni tvoji treneri u AllStarst Gymu s tvojim napretkom? Na čemu najviše radite? Gdje si najviše napredovao, a što ide najmanje dobro?

“Glavni trener, Andreas Micheal, me najviše kritizira i ponajviše pridnosi mom svakodnevnom napretku. Najviše sam počeo raditi na svom boksu i hrvanju, a posvetio sam posebnu pažnju hrvanju uz kavez gdje sam najviše i napredovao. U Sarajevu sam posjećivao razne boksačke klubove kako bih napravio napredak u boksu, svaki dan razmišljam šta mogu bolje napraviti tako da ću do sljedeće borbe sigurno biti dosta bolji u svim segmentima borbe.”

Prije godinu dana ti se priključio i hrvatski borac Ivan Zidar. Koliko je bitno imati “poznato lice” u stranoj zemlji i koliko ti to prijateljstvo sa Zidarom znači u ovoj situaciji?

“Ivan Zidar je moj jako dobar prijatelj s kojim najviše provodim vremena kada sam u Švedskoj. Pomažemo jedan drugom kako bi zajedno napredovali, međutim za mene je teško dobiti boravišnu dozvolu za Švedsku i to je jedini razlog zašto ne živim u Stockholmu. Od prvog dana kada je došao, Ivan je napredovao u svakom segmentu MMA-ja, s obzirom da ima odlične trening partnere, a njegova MMA karijera tek počinje. Siguran sam da ćemo od njega vidjeti velike stvari. Pobjeđivao je borce koji su dosta iskusniji od njega i iznenadio je čak i trenere u AllStarsu koji mu nisu htjeli dozvoliti da se bori s nekim od tih boraca. Po meni on može pobjediti sve borce u regionu do 61 kg.”

Tko su ostali borci s kojima najviše treniraš u AllStarsu? Znamo da vam je dvorana krcata velikim europskim MMA zvijzdama?

“Pa najviše treniram sa Edgarsom Skriversom koji je nedavno pobijedio Antuna Račića i postao prvak Superior FC-a, koji je također veliki talent i veliki radnik u dvorani. Tu su Daniel i David Teymur, koji su pokazali svoje umijeće unutar Octagona i Nasrat Haqparast koji je upravo potpisao za UFC. Spomenuo bih i Niklasa Backstrooma, Franza Palandera i Alejandra Toutparfaita. Najteži sparinzi su oni sa Rezom Madadijem koji ima nenormalnu količinu energije na treningu.”

Nedavno vam se priključio i Gokhan Saki? Kakvi su dojmovi? Može li napraviti rezultat u slobodnoj borbi unatoč jako kasnom startu?  

“Svi znamo da je Gokhan Saki jedan od najboljih udarača današnijce. Mislim da uz dobre trenere, koji će mu pomoći s hrvačkim dijelom, može postati velika prijetnja u poluteškoj kategoriji. U AllStarsu ima vrhunske sparing partnere u svojoj kategoriji, kao što su Alexander Gustafsson i Jimi Manuwa. Od njih može naučiti odbranu od rušenja i grappling.”

Pratiš li karijere svoji sunarodnjaka, Hadžovića i Bektića? Kako ih ocjenjuješ za sada?

“Naravno da pratim njihove karijere. Hadžović je moj prijatelj kojeg sam upoznao prije 7 godina, trenirali smo mnogo puta skupa i pratio sam ga dugo i prije nego što je došao do UFC-a. Mirsada Bektića također pratim i mislim da on ima potencijal da bude vladar perolake kategorije. U zadnjem meču se previše istrošio na nepotrebna bacanja, iako je imao borbu u svojim rukama. Po meni su obojica pokazali da su zaslužili svoja mjesta u UFC-u i vjerujem da će tu dugo vremena i ostati.”

Od ostalih regionalnih boraca koji obećavaju, tko su oni koje posebno cijeniš i za koje predviđaš da će napraviti velike karijere?

“Osim svojih klupskih kolega, cijenim Luku Jelčića jer mislim da je vrhunski borac koji se treba boriti na najvećoj sceni. Napravio je veliki korak kada je napustio svoju domovinu i odlučio da čitav život prilagodi svojoj karijeri. Taj napor će se sigurno isplatiti i mislim da ćemo ga uskoro gledati u UFC-u. Mislim da je Roberto Soldić na odličnom putu, stalno se bori i pobjeđuje, a taj kontinuitet nije lako održati bez konstantnog rada.”

Kada ćemo te ponovno vidjeti u borilištu i gdje?

“To što se rijetko borim nije moj izbor, nažalost vrlo često protivnici otpadaju, a ja nisam lik koji javno blati ljude po Facebooku zbog toga. Trebao sam se boriti sada u Linzu za FFC, međutim nisu mogli naći protivnika i uvrstiti me na fight card. Nadam se da ću se uskoro boriti jer je prošlo dosta vremena od moje posljednje borbe. Ne biram ni protivnike, ni mjesto, tako da mi je svejedno gdje će mi biti sljedeća borba.”

Planiraš li se spuštati u -61 kg kategoriju ili ti je pogled i dalje usmjeren na perolaku i titulu koju drži Filip Pejić u FFC-u?

“Ukoliko bih dobio prilku za meč s Filipom Pejićem za pojas, rado bih prihvatio tu borbu i mislim da bi ishod bio drugačiji. A ova kategorija mi za sad odgovara, ali ukoliko bi dobio neku dobru priliku mogao bih i u kategoriju ispod. Ako se ostavim Coca Cole i čokolade. Ha ha.”

Marko Petrak
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI