Veliki intervju Agrona Smakićija za FS: O 12. profi pobjedi, planovima za budućnost i meču Joshua vs. Parker

intervjuiIZDVOJENA VIJEST 30.03.2018 13:10h Autor:

Agron Smakići

Mladi hrvatski boksački profesionalac Agron Smakići je proteklog vikenda ostvario novu profi pobjedu – 12 u nizu! 27-godišnji teškaš je nastupio na boksačkoj gali u njemačkom Wilhelmsburgu gdje se sučelio s Tornikeom Puritchamiasvilijem. Na koncu je nakon uvjerljive predstave slavio jednoglasnom odlukom sudaca čime je njegov profesionalni “score” skočio na impresivnih 12-0.

Ovaj teškaš je dosadašnju profesionalnu boksačku karijeru gradio isključivo u inozemstvu zbog čega o njemu ima malo ili gotovo ništa informacija u hrvatskim medijima. Posljednjih šest nastupa je odradio u Njemačkoj, prije toga je isključivo nastupa u Austriji. No, dosadašnji rezultati i način na koji ih je postigao pokazuju da iza njega stoji ozbiljan trenerski i menadžerski tim.

U prvom intervjuu za Fight Site, Agron Smakići je otkrio planove nakon što je ostvario svoju 12. profesionalnu pobjedu, prokomentirao je stanje na hrvatskoj, ali i na svjetskoj profesionalnoj boksačkoj sceni, a najavio je i ono što nam slijedi ovaj vikend – mega meč u njegovoj super teškoj kategoriji između Anthonyja Joshue i Josepha Parkera.
___________________________________________________________

Kako je posljednji meč izgledao iz tvog kuta? Koliko si zadovoljan ili nezadovoljan prikazanim i odrađenim poslom?

“Protivnik je svkakao bio ozbiljan. A bio je i dobro spreman, nezgodan i pun potencijala. Sveukupno gledajući, zadovoljan sam s borbom. Ponovno sam nakon dugog perioda, nakon pet godina, odradio meč na bodove.”

Što je sljedeće u planu? Najavio si napad na neku od interkontinentalnih ili europskih titula u 2018. godini. Je li to i dalje tako?

“Plan je trebao biti napad na europsku WBO titulu i to u Hamburgu. No, u međuvremenu je stigla jedna druga ponuda iz Toronta. To nam je puno bolja opcija jer bih tako boksao i na drugom kontinentu i tamo imao priliku dokazati se. S obzirom da imamo planove i neke kontakte vezane za eventualne nastupe u SAD-u, konkretnije u New Yorku… No, napad na neku od titula i dalje sigurno stoji za 2018. godinu.”

Tko se brine za tvoju karijeru? Od kada si otišao iz Hrvatske nastupao si isključivo u Austriji i Njemačkoj. Dojam je da su ti stvari jako dobro posložene i da pametno kročiš kroz profi karijeru za sada.

“Do nedavnog ugovora sa ‘ECB boxingom’ o svojoj karijeri sam se većinom brinuo sam. No, to više nije slučaj. Trenutačno se za moju karijeru brine menadžer koji je zaslužan za ugovaranje mečeva. Tu je i jedna posebno draga osoba gospodin Franjo Pavlović bez kojeg stvarno ne znam kako bih sve ovo ostvario.”

Imamo velik broj mladih nadolazećih neporaženih profesionalaca poput Čalića, Hrgovića, Sepa, Markića…i naravno tebe! Pratiš li njihove karijere i vjeruješ li da dolaze jako svjetli dani za hrvatski profi boks?

“Naravno da pratim njihove karijere. S Markom Čalićem sam u jako dobrom odnosu. Ostale momke također jako dobro poznajem i vjerujem da ćemo daleko dogurati. Jedino bih volio da smo malo više međusobno povezani i da se malo više držimo zajedno.”

Nakon 12 profesionalnih mečeva, gdje bi se trenutačno stavio uspoređujući se sa samim vrhom teškaškog profi boksa. Dojam je da vrh i nije tako daleko, posebno ako se zna da su boksači poput Jarella Millera, Carlosa Takama… na samom vrhu.

“Ne bih volio pričati sam o sebi i stavljati se na određene pozicije. Sve će vrijeme pokazati…”

Imaš li boksačke uzore? Sportaše kojima se diviš i koji te inspiriraju?

“Imam uzore i to u velikom broju sportaša, ne samo u boksačima. Oni su mi životni i sportski uzori. Također vidim uzore u nekim bliskim mi prijateljima, koji su sportaši u nekim drugim sportovima. Tu ne govorim samo o boksu.”

Slijedi nam mega obračun u teško kategoriji između Joshue i Parkera. Kome daješ prednost i zašto?

“Svi jako željno iščekujemo teškaški obračun između Anthonyja Joshue i Josepha Parkera. Osobno sam fan Joshue, no ovdje pričamo o teškoj kategoriji. A kada se govori o teškoj kategoriji ne smijete nikoga potcjenjivati, pa tako niti Josepha Parkera.”

Kako općenito ocjenjuješ stanje u svjetskom profesionalnom boksu. Dojam je da nakon godina stagnacije stvari idu ponovno naprijed i da je boks čvrsto na tronu borilačkog sporta?

“Smatram da je super teška kategorija ponovno oživjela. A ostale kategorije su i dalje odlične, kao što su i bile čitavo vrijeme. No, u posljednje vrijeme se teška ponovno dignula na noge i sada je mnogo atraktivnija nego ranije.”

Za razliku od profi boksa, onaj amaterski ide prema dnu. Nedavno je Međunarodni olimpijski odbor najavio ukidanje boksa na OI 2020. radi kriminala u AIBA-i. Kako to komentiraš? Radi li se o katastrofi za boks?

“To je jedan vrlo ozbiljan problem za boks. Stvar je u tome da profesionalnog boksa ne može biti, ako nemate amaterski boks. Tako da se nadam da će se poduzeti stvari u rješavanju tih problema koji su sada aktualni. Smatram da je boks ipak prvi među svim olimpijskim sportovima.”

Marko Petrak
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI