Uroš Jurišić za Fight Site: Bilo je strašno, mislio sam da će Steve umrijeti! (VIDEO)

intervjuiIZDVOJENA VIJEST 19.05.2015 18:45h Autor:

Uroš Jurišić

Mladi Slovenac Uroš Jurišić je prošlu godinu otišao u daleku Ameriku kako bi svoje MMA znanje povećao u jednom od najboljih timova na svijetu, American Top Teamu, koji vodi Conan Silveira. Uroš si je svojim trudom i talentom osigurao mjestu u ATT timu koji je nastupio u 21. sezoni UFC-ovog reality šoua The Ultimate Fighter.  Odmah je na sebe preuzeo odgovornost te je nastupio u drugom meču sezone protiv iskusnog Brazilca Buscapea. Nije ostvario pobjedu, ali je stekao mnogo znanja i iskustva tijekom tih 6 tjedana provedenih u TUF kući sa svojim ATT timskim kolegama i protivničkim borcima iz ATT-ovih najvećih rivala – Blackziliansa. 

Jurišić je za Fight Site govorio o stvarima koje je doživio u TUF kući, svađi Tyrona Sponga i Natea Coyja, šokantnom iskustvu kad su svi mislili da će Steve Montgomery umrijeti, American Top Teamu u Zagrebu i FFC-u.

Upao si u UFC-ov šou The Ultimate Fighter kao član American Top Teama, koji su se natjecali protiv rivala Blackziliansa. Koliko ti je koristilo to iskustvo?

"To iskustvo će mi sigurno pomoći u karijeri. Dobio sam osjećaj kako to sve ide u Americi. Promijenio mi se pogled na sve skupa, kako trenirati i kako se boriti."

Koliko si napredovao boravkom u American Top Teamu?

"Mislim da sam mnogo napredovao, ali to ću tek vidjeti kroz naredne borbe. Mislim da sam sada mnogo 'pametniji' borac nego što sam bio prije odlaska u Ameriku."

Borio si se u drugom meču sezone, ali si, nažalost, izgubio od iskusnog Brazilca Luisa Firmina Buscapea. Kako je taj poraz djelovao na tebe i na momčad?

"U šou smo bili 6 tjedana. Prvi tjedan nije bilo borbi, a drugi tjedan su bile dvije borbe. Borio sam se s Firminom u drugoj borbi. Negdje oko petog dana treneri su odlučili da će se u prva dva meča za naš tim boriti Mike Graves i Nate Coy. Ja sam bio zamjena u slučaju nečijeg ozljeđivanja. To se i dogodilo, Coy je imao problema s mišićem u nozi. Treneri su me 8 dana prije borbe obavijestili da se Nate ozlijedio i pitali me jesam li spreman za meč. Naravno da sam bio spreman.

Moj protivnik je bio njihov najiskusniji borac, Luis Firmino Buscape, koji me taktički izdominirao i pobijedio sudačkom odlukom. Bio sam vrlo tužan zbog poraza, razočaran, ali s druge strane i vrlo motiviran da sljedeći put ne izgubim meč. Žao mi je što sam izgubio zbog svih ljudi koji su mi pomagali i vjerovali u mene, ali dogodilo se kako se dogodilo. Moral mog tima je bio nizak, ali nije bilo puno vremena za razmišljanje o tom. Nova borba nas je čekala za samo 4 dana!"

Što smatraš da si krivo napravio u toj borbi?

"Mnogo toga sam krivo napravio. U prvoj rundi, kad sam ga pogodio, trebao sam preciznije udarati, a ne se samo zaletjeti u njega jer sam mu tako pružio priliku za rušenje. Kad sam bio na podu trebao sam svu svoju energiju iskoristiti kako bih se ustao s poda, a ja sam gubio vrijeme na udarce iz donje pozicije i pokušaj giljotine, koju teško možeš izvesti na vrhunskom BJJ borcu.

U drugoj rundi bi bilo bolje da nisam išao na rušenje i da sam izbjegavao bilo kakvo hrvanje, a ja sam krenuo srušiti ga, potrošio energiju na to i na ustajanje s poda. Išao sam ga srušiti kako bih borbu odveo u treću rundu ili čak ga završio s dobrim GNP-om. Da sam izbjegavao bilo kakvo hrvanje i pametno se borio na nogama od početka do kraja meča, mogao bih ga dobiti u stand upu. Mislim da bih bio bolji u trećoj rundi jer sam bio u boljoj kondicijskoj spremi od Firmina. Učinio sam dosta grešaka, mogao bih do sutra pričati o njima."

ATT je imao 4 poraza u nizu. Što je uzrok tim porazima? U čemu su Blackziliansi bili bolji od vas?

"Mislim da su uzroci za svaki poraz bili drugačiji… Mike u prvoj borbi nije pokazao sve što zna. Borba je bila gusta, ali je taj put bio bolji borac iz Blackziliansa. Meč između mene i Buscapea, nisam se pametno borio, protivnik je to znao iskoristiti i zbog toga je pobijedio. Steve nije mentalno bio tamo gdje je trebao biti, tako on kaže… Sabanova borba je bila vrlo blizu. Mogao je pobijediti ili možda čak i morao pobijediti. U svakoj borbi se svašta može dogoditi. Jednostavno, 'matchup' i sreća su bili na njihovoj strani i zbog toga su pobijedili 4 puta u nizu."

Imali smo prilike vidjeti ljutitog Tyronea Sponga kad je Steve Carl iz ATT-a skidao kile u sauni Blackziliansa. Kako bi opisao Tyronovo ponašanje i njega kao osobu?

"Tad sam bio u sauni sa Steveom koji je skidao kile i nisam bio prisutan kad je Tyrone prišao Coyju. Spong je dobar i vrlo atraktivan borac i zbog toga sam ga uvijek volio gledati. Sada poslije šou ga ne volim više toliko, ali to je tako najvjerojatnije jer smo na suprotnim stranama. Gledao sam tu epizodu kad je prišao Coyju i ne znam što je tad glumio. To nisam vidio u živo jer sam bio u sauni i o tome se nije pričalo, tako da ne znam je li to stvarno tako bilo ili su to u šou tako napravili. Ne volim Sponga zbog još nečega; rekao je Buscapeu u pauzi između rundi da me je uzdrmao dva puta dok smo se borili. Njegove udarce nisam ni osjetio niti je to za mene bilo blizu uzdrmavanja. Ali dobro, to vjerojatno pumpao svog borca, to su neke osobne stvari."

Steveu Montgomery je pozlilo u jednom trenutku dok je skidao kile. Vidjeli smo da ste se ti i tvoji suborci sledili od šoka. Možeš li opisati što se događalo? Što ti je prolazilo glavom?

"Bio sam u svojoj sobi kad se taj napad dogodio. Odjednom sam čuo Coyja kako viče: 'Upomoć! Upomoć! Pomozite mi!'. Otrčao sam u njegovu sobu. Izgledalo je strašno, nismo znali što treba učiniti, nismo imali telefon. U tom trenutku sam se uplašio da će Steve umrijeti. Hvala Bogu, nije bilo toliko strašno koliko je izgledalo. Sad je sve u redu i nadam se da će Steve ući u UFC, jer je čovjek i pol i vrlo kvalitetan borac."

Steve Montgomery je doživio neki napad zbog premalo elektrolita u sebi. Njega su odabrali za četvrtu borbu i morao je skidati kile. Trebao je popiti oko 10 litara vode, a smio je pojesti samo malo hrane. U tijelu mu je falilo soli i kažu da je zbog toga doživio taj napad. Steve je nakon toga prošao sva testiranja koja su pokazala da je s njim sve u redu, ali je ipak morao napustiti kuću, jer je Dana White tako odlučio. Nisu htjeli riskirati da dođe do nekih ozbiljnijih problema sa zdravljem. Montgomery je super osoba i svima nam je bilo vrlo teško zbog njega. Velika je ljudina i ne bih mogao zamisliti boljeg čovjeka u svom timu!

Što je sljedeće u tvojoj karijeri? S kim bi se želio boriti i kad ćeš imati sljedeću borbu?

"Sad moram čekati do 12. srpnja kad će se održati TUF Finale, jer se do Finala ne smijemo boriti. Na Finalu će biti odabrano nekoliko parova koji će se boriti. Mislim da ja neću nastupiti, jer moja borba nije bila vrlo zanimljiva, ali neke šanse za to postoje jer mogu uletjeti kao zamjena ako se netko ozlijedi. Ako dobijem tu priliku izabrao bih članove Blackziliansa koji preferiraju stand up borbu: Felipe Portela, Vicente Luque, Andrews Nakahara ili Jason Jackson. Ako ne nastupim na Finalu, onda bih se volio što prije boriti s nekim poznatim velterašem s kojim bih mogao napraviti atraktivnu borbu u kojoj bi publika uživala."

Conan Silveira i Dražen Forgač su zajedničkim snagama u Zagrebu otvorili prvi ATT-ov centar u Europi. Što to znači za borce iz regije? Što je Zagreb u borilačkom smislu postao otkad je ATT u tom gradu?

"Otvorenje American Top Teama u Zagrebu je velika stvar za sport u našoj regiji. To je ogroman korak prema naprijed. Napokon imamo uvijete kao u vrhunskim timovima u Americi. Trebamo se držati skupa, svi iskoristiti te uvjete, ubijati se od treninga i da sve više boraca iz naše regije bude u UFC-u i ostalim jakim MMA organizacijama. Nadam se da će tu kvalitetu prepoznati i ostali borci iz Europe i da će u Zagreb dolaziti na kampove.  S mentalitetom i dvoranom koju posjeduje ATT, ATT Zagreb će postati Meka MMA sporta u Europi."

Prisustvovao si FFC-u 18 koji je održan u tvojoj rodnoj Ljubljani. Event je bio prepun kvalitetnih boraca. Kako bi opisao najjači FFC-ov event do sada?

"Posljednji FFC u Ljubljani, na kojem je debitirao Igor Pokrajac, imao je vrhunske borbe, ali mi se još više sviđao FFC 14 na kojem je Petje osvojio titulu prvaka. Tada stvarno nije nedostajalo nokauta. FFC mi se čini kao vrhunska organizacija i smatram da imamo sreće što imamo nešto takvo na našim prostorima. Borbe su po Pride pravilima, nema toliko hrvanja, ima mnogo akcije i udaranja, a to publika voli.

Koji borac ti se najviše svidio i koji meč ti je bio najbolji na FFC-u 18?

"Najviše mi se svidio meč Gluhak vs. Džakić. Oba borca su dobro poznata u regiji. Obojica su došli završiti protivnika, a meč je završio atraktivnim nokautom.

Kao borac, najinteresantniji mi je bio Grk Archontis Taxiarchis, koji se borio protiv UFC veterana Igora Pokrajca. Grk je pokazao veliko srce i hrabrost kad je navalio na Pokrajca, ali je "The Duke" pametno smirio borbu i pobijedio s teškim GNP-om."

                                                                                                                                                        Vice Stanišić
                                                                                                                           [email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI