Truhan za Fight Site: Organizatori su učinili sve da ne pobijedim Petroutsosa!

intervjuiIZDVOJENA VIJEST 06.06.2011 14:50h Autor:

Matej DoKoske Truhan (Photo by Studio Papaja)

“Spavao sam samo tri sata, nakon čega je uslijedilo skidanje kila. Tijelo je od šoka reagiralo temperaturom.”

Matej “DoKoske” Truhan je i u svom trećem profesionalnom meču još jednom dokazao da se radi o velikom hrvatskom MMA potencijalu. Njegova predstava protiv Christosa Petroutsosa ove subote u Ateni je tim impresivnija, ako se znaju sve pozadinske priče koje su pratile mladog Zagrepčanina. Sam, bez ikakve pratnje, Truhan se uputio na dalek put, a tamo su ga čekali trikovi organizatora koji su se odlučili pobrinuti da nikako ne pobijedi domaćeg heroja. No, unatoč svemu, član zagrebačkog Alliance Black Dragona je pružio sjajnu predstavu i već nakon minute i pol prve runde slavio prekidom.

U intervjuu za Fight Site, “DoKoske” nam daje sve zanimljive detalje…

Navodno je u Ateni bilo problema s letovima, skidanjem kila. Koliko su za to zaslužni i organizatori kojima očito nije sjelo što si pobijedio lokalnog heroja?

“Organizatori su napravili sve da bi mi otežali posao protiv svog borca i nisu se ponijeli previše korektno. Problemi su počeli već s letom do Atene. Rečeno mi je da izaberem vrijeme leta koje mi paše, a kada sam im poslao broj leta, odgovorili su da mi je karta već kupljena. Stigao sam u Atenu u tri u noći s petka na subotu potpuno iscrpljen. Ujutro me čekalo skidanje kilograma i službena vaga.”

Do koliko kilograma je meč dogovoren?

“U Atenu sam stigao s 81 kilom i dogovor je bio da neću morati skidati sve do 77 baš zbog problema s letom. No, kada sam došao, organizatori su se napravili ludi i rekli su da moram skinuti 4 kile. To sam saznao tek ujutro. Potpuno iscrpljen, nakon što sam spavao tek nekoliko sati, otišao sam u teretanu, odradio trening i trčao na traci sat vremena. U sauni sam skinuo još dodatnih kilu i pol. Nekako sam se spustio na 77 kilograma.”

Tu problemima nije bio kraj ili jest?

“Nakon toga sam čekao u hotelu gotovo sat i pol vremena, a nije bilo nikoga tko bi mi dao bilo kakvu informaciju. Nitko od organizatora se nije pojavio, niti me je kontaktirao. Dehidriran, gladan i iscrpljen, tada sam mislio da nema nikakve šanse da se borim isti dan. Prošao sam vagu i prvi obrok pojeo tek u dva sata popodne. Ukupno zbrojeno, nisam jeo 36 sati. Od šoka mi je organizam reagirao povišenom temperaturom.”

Ispostavilo se da si u Atenu išao potpuno sam?

“Nažalost…išao sam sam. Kako sam borbu prihvatio u posljednji trenutak, organizator je plaćao samo jednu avionsku kartu. Dečki iz kluba su se pokušali organizirati kako bi skupili novac za još jedno mjesto, no karta je bila preskupa. Nije bilo nikakve računice i na koncu sam morao otići sam u Atenu. No, kažem. Kada sam prihvatio borbu, znao sam da bi to moglo biti tako i pristao sam na taj scenarij.”

Kako si se onda zagrijavao bez trenera ili sparing partnera?

“U Ateni mi je mnogo pomogao Bugar Lubormir Gedjev. Zagrijao me, pomogao mi je pri oporavku nakon skidanja kilograma. Čovjek je prava enciklopedija znanja o takvim stvarima. Dao mi je aminokiseline, izmasirao me i ponašao se kao da sam njegov borac. Izašao je sa mnom u dvoranu i bio mi je u kutu. Zaista mu se zahvaljujem od srca.”

Što ti se motalo po glavi nakon vage i kada si saznao da imaš povišenu temperaturu samo par sati prije meča?

“Situacija je bila dosta kritična i nisam bio siguran hoću li izdržati tri runde po pet minuta protiv tako iskusnog protivnika kao što je Petroutsos. On je stvarno solidan borac s mnogo iskustva. Dobro je pripremljen i nakon svega što sam prošao sa skidanjem kilograma i putem, samopouzdanje mi je palo. No, kada sam stigao i osjetio miris dvorane, adrenalin me ‘zašorao’ i sve sam zaboravio. Znao sam da ću dobro odraditi meč.”

Event je na snimkama izgledao sjajno…

“Organizacija same borbe i cijelog eventa je vrhunska. Sve izgleda odlično i vidi se da je uloženo dosta novca. Očito je MMA u velikom porastu u Grčkoj unatoč financijskoj krizi u toj zemlji.”

Iako si i u ovom meču bio srčan, ipak se vidio pomak prema naprijed i u taktičkom dijelu…

“Ovaj put sam odlučio meč odraditi taktički. To sam i obećao svima nakon posljednjem dvoboja protiv Diabija. Tada sam se išao potući, no protiv Petroutsosa sam imao jasnu taktiku i odlučio sam je se držati.”

“Na početku sam kalkulirao, želio sam ga osjetiti na nogama jer sam znao da će on ići na rušenje. Vidio je da nema sa mnom što tražiti gore i da može samo dobiti batine. Kada je krenuo u jedan low kick, ja sam bacio kontru nogom i počistio ga. Slijedio sam ga u parter i razmišljao o tome da odmah probam proći guard. No, odlučio sam se smiriti, uhvatiti dah i pametno odratiti. Uputio sam par dobrih udaraca i dignuo se na noge. Tada sam osjetio da sam fizički zaista puno jači od njega i već tada sam znao da ću dobiti meč. Na koncu je tapkao zbog udaraca.”

Petroutsos je tapkao prije nego što je sudac uspio prekinuti dvoboj. Navodno mu je puklo rebro?

“Ne vjerujem da je glumio jer Petroutsos nije netko tko bi to učinio. Poslije meča mi je rekao kako mu je puklo rebro pa je to vjerojatno i razlog zbog kojeg je predao susret.”

Je li i dalje aktualan meč protiv Džebića u Zadru za dva tjedna.

“Treba vidjeti jer su mečevi dogovarani paralelno. Ako dvoboj i dalje stoji, ja sam spreman. Nisam primio niti jedan jedini udarac protiv Petroutsosa i nemam nikakve ozlijede. Mogao bih se boriti ponovno za dva tjedna.”

Koliko ti znači ova pobjeda? Reakcije su sjajne…

“Osjećam se odlično jer su ljudi oko mene zadovoljni s onime što sam pokazao i zato što me podržavaju. Čujem da su reakcije vrlo pozitivne i to mi mnogo znači. Svi na mene gledaju kao na nekog normalnog lika koji se voli boriti i koji nije bahat…”

Što je s profesionalnim aspektom?

“U profesionalnom smislu mi je ovo pokazalo da zaista možda mogu nešto više napraviti u ovom sportu. Ja sam se ipak počeo boriti prije dvije godine, a prije toga sam trenirao nogomet. Imam već 23 godine i drugi su u prednosti. Svjestan sam da moram trenirati više i jače, no spreman sam na to. Težak posao je ispred mene…”

Jesi li si osigurao neke buduće borbe u GFC organizaciji?

“Organizatori su bili zadovoljni, razmijenili smo kontakte i obećali su mi da će me zvati. I Gerges mi je rekao kako me ima u planu za veće europske evente. Rekao mi je kako je iznenađen i impresioniran mojom kvalitetom. U budućnosti planiram živjeti od MMA-ja tako da moram što češće ulaziti u kavez ili ring. Uopće se ne opterećujem porazima. Oni će ionako doći. Treba se samo boriti i sakupljati iskustvo, a onda se dočepati neke jače organizacije.”

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI