Srđan Špirk o dva mjeseca na Tajlandu te treninzima s najboljim borcima svijeta (INTERVIEW + FOTO)

intervjuiIZDVOJENA VIJEST 29.08.2014 20:10h Autor:

Srđan Špirk

Nekada Muay Thai borac svjetske klase, a sad ponajbolji hrvatski trener, Srđan Špirk, proveo je dva mjeseca na Tajlandu, gdje je usavršavao svoje znanje o sportu kojim se bavi cijeli život. Tim putem smo porazgovarali s njim, a u ovom izuzetno zanimljivom interviewu možete pročitati vrlo zanimljive stvari o ljudima iz Tajlanda, njihovom pristupu sportu te samoj kulturi koja ih krasi.

Kako je došlo do ovog dužeg odlaska u Tajland? Kako si to isplanirao?

Pošto mi je glavna okupacija sport kojim se bavim, a to je tajlandski boks, tijekom godina sam desetak puta posjetio Tajland i trening kampove. Posljednji puta, prije ovog dvomjesečnog izleta, sam na Tajlandu bio prošle godine, ali sam se zadržao samo mjesec dana. Tada sam uvidio da mi, za što bolju adaptaciju na vremenske uvjete i zonu te na sami trening, više odgovara biti duže vremena, kako bi što bolje naučio tehnike ovog sporta te sam tako odlučio provesti dva mjeseca u trening kampu.

Kolika je zapravo bila razlika između ovog i prijašnjih posjeta Tajlandu?

Prvi puta sam na Tajlandu bio davne 2003. godine, ali samo za nastup na Prvenstvu svijeta u tajlandskom boksu. Isto to bio je slučaj i 2004. te 2006. godine, kad sam osvojio brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu u Bangkoku. Tek sam 2008. godine proveo značajnije vrijeme u Fairtex Muaythai campu, odnosno sedam tjedana, kad sam se spremao za borbu za titulu prvaka svijeta po WBC Muaythai verziji. Tad sam radio sa svojim tadašnjim trenerom Leonom Benetom, koji me do sad najviše naučio o Tajlandu i tajlandskom boksu. Iste godine sam dva puta bio u spomenutom kampu i radi priprema za nastupe po Europi. Prijašnjih godina, dok sam još bio samo borac, razmišljao sam puno drugačije i gledao puno drugačije na trening te nisam primjećivao neke stvari koje danas primjećujem kao trener. Ovog puta je u igri bilo duže razdoblje te sam imao puno vremena trenirati tehnike sporta, gledati druge borce kako treniraju i kako se bore te upijati znanje i kulturu samog sporta i naroda. Mislim da to, što je u trenutno u kampu bilo nekoliko prvaka Tajlanda, Lumpinee stadiona i Rajadamnerrn stadiona te nositelja ostalih titula, itekako puno znači za moj daljnji razvoj kao trenera.

Već si pričao kako to tamo izgleda, no možeš li sad malo detaljnije, ipak je njihova kultura specifična, kao i pristup samom sportu?

Tajlanđani su jedan narod kojeg je teško shvatiti nekome tko nije bio tamo i tko se nije upoznao s njima te shvatio princip njihovog rada. Dosta su jednostavni, a ujedno i komplicirani, budući da imaju svoj princip rada. Što se tiče boraca i života u kampu, svaki dan je isti i svaki trening, bilo da se radi o pripremama za meč ili o periodu održavanja forma, je manje-više isti. Ustaje se oko 5 sati ujutro te se trči oko deset kilometara, nakon čega slijedi trening u kampu. Nekad na fokuserima sa trenerom, nekad na vreći ili bude sparinga, ovisno o tome koji je dan u tjednu. Sam trening, u principu, traje oko dva i pol sata. Nakon toga slijedi obrok te odmor do popodnevnog treninga, koji je u 15 sati. Pošto sam bio jedan od ponajboljih stranaca u kampu, Tajlanđani su mi dozvolili da treniram s njima te sam bio jedan od rijetkih stranaca koji trenira s njima, a da se ne bori. Popodnevni trening se sastoji od preskakanja užeta oko 20 minuta te opet, ovisno o danu, fokusera, vreće ili sparinga. Tu je i neizostavni dio treninga, a to je Muaythai klinč. Ne moram Vam ni pričati kako je bilo raditi klinč s velikim borcima poput Sittichaia,Thongchaia ,Kema ili ostalih.Pristup samom sportu, treningu i mečevima kod njih je vrlo jednostavan. Borbu ne gledaju kao nešto posebno te se ne uzbuđuju previše oko njih, nema te nervoze koja je toliko prisutna kod nas u Hrvatskoj, jer se bore već od malih nogu te praktički završavaju svoju karijeru već s 24 ili 25 godina starosti i oko 300 odrađenih mečeva.

Kako je bilo biti u kutu nekim poznatim borcima, kao što su Casarin ili Rogner? Koliko si dobio tim iskustvom?

Prvo sam imao čast nastupiti kao trener na jednoj od najvećih Muay thai priredbi, a to je MAX Muaythai,na kojoj su nastupili gotovo svi najbolji svjetski Muaythai borci. Do suradnje je došlo upoznavanjem te zajedničkim treniranjem i pomaganjem u kampu. Jednostavno, kako i doma pomažem svojim borcima, tako sam i u kampu na gotovo svaku borbu išao i pomagao, odnosno bio zainteresiran. Tajlandski treneri su to uvidjeli te su me naučili kako pripremiti borca za meč, što u dvorani, a što u svlačionici. Sljedeći event na kojem sa nastupio bio je Queens birthday na Sanam luang parku u Bangkoku, event na kojem se svi stranci manje-više žele boriti, jer se emitira na nacionalnoj televiziji. To su sve borci koji imaju preko 100 mečeva te pomagati njima i davati im savjete, nije nimalo lako. Sama borba je ondje puno drugačija, kao i sam pristup borbi te ovakvo jedno iskustvo stvarno donosi puno meni kao treneru i vrlo sam zahvalan da su me Tajlanđani prepoznali i naučili.

Opiši nam malo, kako čovjeku iz Europe izgleda event u Rajadamnern Stadiumu ili novom Lumpinee Stadionu i nadaš li se da ćeš i tamo dobiti priliku biti nekome u kutu?

Kao što mi imamo stadione za nogomet, tako oni imaju stadione za tajlandski boks, jer osim što je to njihov nacionalni sport i kulturna baština, to je i atrakcija za turiste. Da bi shvatili tajlandski boks u Tajlandu, morate ga malo bolje razumjeti, znati pravi kako oni boduju taj sport, odnosno što se boduje te znati koja je tehnika najatraktivnija. Borbe su stvarno brutalne, doslovce jedan krivi potez vas dijeli od ozbiljne ozljede. No, atmosfera na stadionu, kad su pravi mečevi ili mečevi za titule, je nevjerojatna, od obrata u mečevima do navijanja publike. Svaki put se naježim kada se sjetim. Na Lumpinee i Rajadamnern stadionima sam bio samo kao podrška u kutu, borcima iz kampa u kojem sam trenirao, a nadam se da će se jednom netko iz mojeg kluba boriti upravo na tim stadionima. To mi je trenutno najveća želja.

Za kad je planiran idući posjet? Planira li netko od hrvatskih boraca s tobom?

Pošto sam ostvario vrlo dobru suradnju sa Andijem, njemačkim borcem, idući posjet bi trebao biti već ove godine. Tada bih prvo proveo neko vrijeme u njegovom klubu u Njemačkoj, na pripremama za meč u Tajlandu te bi se zatim zajedno uputili na završetak priprema u Bangkok, kao i na samu borbu. Što se tiče hrvatskih boraca,  trebalo ih je ići nekoliko iz moga kluba, ali nažalost, zbog manjka financijskih sredstava, odlučili smo da je bolje da ja provedem duži period vremena tamo, kako bih mogao što kvalitetnije naučiti i prenijeti to znanje na sportaše i rekreativce u mom klubu.

Kakvo je trenutno stanje u tvom klubu? I kakvi su planovi za bližu budućnost?

U ovom trenutno, u klubu počinje nova sezona treniranja te se konstantno radi na usavršavanju, kako trenera, tako i samog trenažnog prostora. Klub sad, nakon dvije godine rada, broji preko 150 članova te oko 10-ak boraca s četiri trenera. Planovi za budućnost su što bolja promocija Muaythaia, naravno sportski rezultati te rad s mlađima, a ono na što ćemo se ove godine najviše koncentrirati je dovođenje trenera iz Tajlanda. To smo trebali napraviti već prošle godine, ali zbog problema s vizom, to se nije ostvarilo. Ove godine ćemo sigurno dovesti Tajland k nama u Zagreb u Muaythai gym, u obliku trenera s Tajlanda .Svi u klubu, a najviše ja, njegujemo tradiciju i kulturu te tehniku ovog sporta i trudim se što bolje prenijeti tu kulturu na svoje članove i trenere.

Od borbi si se u potpunosti oprostio ili još tinja nada u pokoji nastup?

Od borbi sam se oprostio u potpunosti te me to više nimalo ne zanima. Zadovoljan sam sa svojom karijerom, koju sam ostvario kao borac i vežu me jedne lijepe uspomene i prijateljstva iz tog razdoblje. Ali, sad je vrijeme da se posvetim drugima, onima u svom klubu.

Razgovarao: Mario Katušić
[email protected]

Na kraju je Srđan ustupio i nekoliko fotografija koje su nastale tijekom ovog boravka:

Na treningu

S Queens Cupa u Bangkoku

Na Luimpinee Stadionu s Saanechaiem

Na Max Muaythai priredbi

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI