Sep najavio nastup na OI: Ako se vratim bez medalje, onda nisam ništa ni napravio!

intervjuiIZDVOJENA VIJEST 21.06.2016 15:23h Autor:

Hrvoje Sep (FOTO: BK Leonardo)

Ovih dana posjetili smo Hrvoja Sepa. Hrvatski reprezentativac već je debelo zagazio u pripreme za Olimpijske igre koje nas očekuju ovog kolovoza u Rio de Janeiru. Medalja s Igara predstavlja veliki izazov i san za svakog sportaša pa tako i za najboljeg hrvatskog poluteškaša koji 12 tjedana napornih priprema namjerava okruniti u najatraktivnijem brazilskom gradu.

Kako bi što spremniji dočekao možda i posljednji ispit uoči prelaska u profesionalce, Sep dane provodi u dvorani BK Leonardo gdje njegov razvoj svakodnevno prati glavni trener Leonard Pijetraj.

“U Brazil dolazimo dva do tri dana prije početka natjecanja. To i ne predstavlja neki problem jer se ovdje ne radi o toliko velikoj vremenskoj razlici, a i putuje se na zapad što je ipak nešto jednostavnije. Uz sve to, već sam naviknut na brojna i daleka putovanja”, započeo je Sep.

Do Brazila će odraditi 12 tjedana priprema

“Prolazi ovaj prvi dio priprema tijekom kojeg se rade duži treninzi i lagano ulazimo u onaj specifičniji dio u kojem se više fokusiramo na tehničko-taktički dio.

Cijele pripreme će trajati oko 12 tjedana, od čega četiri otpadaju na bazični dio, zatim slijede četiri tjedna prijelaznog dijela, a tijekom posljednja četiri odrađujemo samo sparinge.”

Kako izgleda jedan dan u pripremnom procesu?

“Uvijek mi je isti raspored. Treniram dva puta dnevno, šest puta tjedno. Nedjelja je slobodna i iskoristim ju za masažu i opuštanje. Intenzitet se uvijek mijenja ovisno o tome je li natjecanje bliže ili dalje.

Jednostavniji dan bi bio da ujutro otrčim šest kilometara s promjenama ritma. Znači vjerojatno neko planinsko trčanje, gdje imam uspon i spuštanje, dok bi popodnevni trening bio boksački, recimo škola boksa ili sparing od šest do sedam rundi.”

Popravila se situacija sa sparing partnerima

“Sparing partneri imaju ključnu ulogu u pripremama. Mjesto treninga nije bitno, kvalitetni sparing partneri su bitni. Prije je bilo više problema s time, ali sada imamo pomoć Hrvatskog boksačkog saveza, Zagrebačkog boksačkog saveza i Olimpijskog odbora tako da nam je sve to lakše financirati i njihova nam pomoć puno znači.”

Nenastupanje u WSB-u je olakotna okolnost

“Nenastupanje u WSB-u može biti samo olakotna okolnost jer je ta liga natjecanje s više rundi i samim time se drugačije pristupa treningu. Sada se mogu u potpunosti posvetiti načinu treniranja koji odgovara Olimpijskim igrama. Prilagođavamo se brzom stilu u kojem tijekom tri runde ne želimo ispustiti ni boda.”

Profesionalci na Olimpijskim igrama?

“Ta odluka je logična jer je boks jedan od rijetkih sportova gdje profesionlaci ne nastupaju na Igrama. Vrhunski boksči u olimpijskom boksu su i vrhunski u profesionalnom, a za to imamo i primjere.

Mene samo zanima koji će to profesionalci doći na Igre, sumnjam da će se pojaviti oni koji za svoje mečeve primaju velike iznose, jer bi na ovaj način samo riskirali ozljedu, pripremali se mjesecima, a možda i u konačnici izgubili meč. Jednostavno riskiraju previše toga, a i ostvarivanje samog plasmana ne bi im bilo nimalo lagano.”

Kojeg bi boksača najviše voljeli gledati na OI?

“Volio bih vidjeti Mannyja Pacquiaa. On je megazvijezda i izrazio je želju za nastupom na Olimpijskim igrama, no sumnljam da će doći do toga jer je zaokupljen drugim stvarima. On ima jedan stil koji je sličan olimpijskom.

Ne vjerujem da će biti nešto puno profesionalaca. Jednostavno je premalo vremena da se pripreme, a tu su i administrativni problemi koje moraju riješiti sa svojim promotorima i organizacijama u ovih nekoliko mjeseci.”

Amaterski boksači vs. profesionalci na OI?

“Ne volim riječ amateri, više volim izraz olimpijci. Dajem prednost olimpijskim boksačima jer oni jednostavno cijelu karijeru treniraju na takav način da imaju puno mečeva u malo dana i naviknuti su na veliki broj udaraca u malo rundi, dok je profesionalcima teško ubaciti takav intenzitet u tako malo rundi.”

Glavna konkurencija?

“Ne volim razmišljati o konkurenciji, volim sebe maksimalno pripremiti. Zna se koji su
boksači u vrhu i oni su favoriti, no to ne znači da će daleko dogurati na Olimpijskim igrama.

Volio bih se susresti s bilo kojim jačim boksačem moje kategorije. Što je jači protivnik to je meni zanimljivije i imam veći motiv da ga pobijedim.”

“Bez medalje nisam ništa napravio”

Za mene u boksu postoje dva cilja. Jedan je olimpijska medalja, a drugi je naslov svjetskog prvaka u profesionalnom boksu. Naravno da će jednog dana doći do tog prelaska u profesionalce, ali u ovom su mi trenutku jedni prioritet Olimpijske igre. Sve osim medalje je nebitno, sam odlazak tamo mi ništa ne znači, ako se vratim bez nje, onda nisam ništa ni napravio”, za kraj je poručio Sep.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI