Predstavljamo Gorana Babića “Hambija” – glavnog trenera Igora Pokrajca!

intervjuiIZDVOJENA VIJEST 05.06.2011 16:34h Autor:

Goran Babić - Hambi (Photo by Marko Petrak)

Babić je u razgovoru za Fight Site detaljno analizirao meč protiv Kryzstofa Soszynskog.

Igor Pokrajac je doživio pravu renesansu od kada je počeo raditi s boksačkim trenerom Goranom Babićem – Hambijem. Sjetite se samo meča s Matjušenkom, a onda prevrtite film na dvoboje protiv Irvina ili Browna. Od borca koji je bio samo solidan u stand upu, Igor je postao čovjek s kojim nitko ne želi predugo ostati na nogama. Čak je i beskompromisni Bonnar, koji gotovo nikada ne kalkulira, za meč protiv Pokrajca smislio pakleni plan. Znao je da s hrvatskim borcem nema što tražiti u stojci i da bi otvorena makljaža bila suviše opasna. I bio je u pravu. Ono malo vremena što su proveli na nogama, Igor je u nekoliko navrata gotovo nokautirao “Američkog psiha”. Zato je Bonnar dvoboj prebacio na parter i tamo došao do pobijede sudačkom odlukom.

Jednako težak i neugodan posao Pokrajca čeka i za tjedan dana u Vancouveru na UFC-u 131. Na drugoj strani kaveza će ga čekati snažni Kanađanin Krysztof Soszynski. Prije polaska na dalek put odlučili smo napraviti razgovor s Goranom Babićem.

Je li četiri tjedna bilo dovoljno za pripremu za meč protiv Soszynskog?

“Bilo je dosta. Igor je u trenutku kada je saznao za borbu već bio u trenažnom procesu pa je samo nastavio s pripremama. Fizički je zaista odličan, rekao bih na razini na kojoj je bio za zadnju borbu, a tehnički je još bolji nego prije. Da se ne radi o fanatiku za treniranje koji prvi dođe na trening, a posljednji ode i koji obožava trenirati kao luđak, onda bi možda bilo problema.”

Može li se u slučaju poraza kratak period pripreme iskoristiti kao alibi ili barem djelomični alibi?

“Rekao bih da ne jer je Igor apsolutno spreman za meč protiv Soszynskog. Možda se moglo još nešto učiniti u hrvačkom dijelu treninga, no kažem, smatram da je na razini na kojoj bi bio i da smo krenuli s pripremama mjesec dana ranije – koliko nam obično traje kamp.”

Jeste li spremili neku posebnu taktiku za ovaj dvoboj?

“Nakon meča protiv Bonnara smo odlučili kako se nećemo pripremat za svakog pojedinačnog borca i prilagođavati njemu, nego ćemo pokušati mi poboljšati svoju kvalitetu u svakom segmentu i natjerati protivnike da se oni prilagođavaju. Igor napreduje svaki dan. U stojci je sve bolji i bolji i smatram da se može mjeriti s najboljim borcima. I u hrvačkom dijelu je itekako napredovao što ćete vjerojatno vidjeti i protiv Soszynskog.”

“Sumnjam da će Soszynski cijeli meč ostati na nogama i pokušat će sigurno spustiti borbu u parter. Zato smo radili dosta na kretanju, obrani od rušenja i situacijama kada je već srušen da se što prije vrati u stojku.”

Hoće li Igor inzistirati na stand up borbi?

“Naš plan je što duže zadržati meč u stand upu. S obzirom da se Soszynski bori kod kuće, ne vjerujemo da će ići odmah na rušenje jer će se htjeti potući i malo na nogama pred domaćom publikom. Ključ borbe bit će Igorovo kretanje. On mora biti brz na nogama, ulaziti u izmjene i onda izlaziti jednako brzo. U meču protiv Browna je napravio velik pomak u tom segmentu što se odmah vidjelo na rezultatu. Na tome smo dosta radili i Igor je svjestan da je to vjerojatno najbitniji element borbe. Kada se dobro krećete, onda vas je puno teže srušiti.”

Koliko je kvalitetan Soszynski? S kime bi ga usporedili?

“Smatram da je Soszynski na nivou Stephana Bonnara, što znači vrlo visoko u UFC-u. Soszynski je vjerojatno fizički snažniji od Stephana i bolji u hrvačkom dijelu, dok je Bonnar vjerojatno kvalitetniji u stojci. Kanađanin je jedan solidno potkovan borac i u stand upu i u parteru…nigdje vrhunski dobar, ali nigdje niti loš.”

Gdje se krije njegova najveća kvaliteta?

“Sigurno da je njegova najveća prednost njegova iznimna snaga. Skida mnogo kilograma pa pretpostavljam da će u meč ući s otprilike osam kilograma više od 93. Tu snagu koristi za napad kimurom iz svake pozicije pa čak i poluguarda. No, mi smo radili dosta na bijegu iz tog zahvata pa smatram da ne bi trebalo biti problema glede toga. Soszynski također može primiti udarac i teško ga je nokautirati.”

Gdje je Igorova prednost u odnosu na Kanađanina?

“Igorova najveća prednost je stand up i zanimljivo je kako ga svi izbjegavaju na nogama. Tu se vidi velik napredak od meča protiv Matjušenka kada sam počeo raditi s njim. Još uvijek treba bolje kombinirati udarce nogama koji su mu veliko oružje samo ga ne koristi previše. Vjerujem, ako borba ostane neko vrijeme u stojci, da Igor ima velike šanse nokautirati Soszynskog.”

Što meč protiv protivnika kao što je Soszynski znači za Igora Pokrajca?

“Kada je Igor dobio ponudu za dvoboj protiv Soszynskog, rekao sam mu da ga mora prihvatiti jer je to dvoboj koji se ne odbija. Krzysztof je veliko ime koje trenira u SAD-u i pobjeda protiv njega bi Pokrajcu osigurala dodatne dvije ili tri borbe u UFC-u. Poraz bi bio kao i svaki drugi. Jasno vam je onda da je prilika protiv Soszynskog zaista velika, a to bi ujedno bila i najveća Igorova pobjeda u karijeri.”

Vi ste i glavni trener Croatian Top Teama koji se okupio oko Igora Pokrajca. Možete li nam dati nekoliko detalja?

“Stvarno se stvara jedna odlična priča oko Croatian Top Teama. Skupili smo odlične borce, radi se odlično, a to je sve urodilo sjajnim rezultatima na treninzima i u borbama. Osim Igora, tu su i Džebić, Jelčić, Trušček, Forgač…sve su to respektabilni borci koji marljivo rade i vrlo su predani onome čime se bave. Treniramo dva puta dnevno, ujutro snagu, a navečer MMA trening. Igor je glavna pokretačka snaga i veliki autoritet, a ja sam glavni trener. Svi momci su hrabri, imaju veliko srce, a sve su bolji i u tehničkom smislu. Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže. Naravno, u obzir dolaze samo ozbiljna borci jer se radi na profesionalnom nivou.”

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI