Pijetraj o boksu u 2016. i 2017. godini, potencijalnom McGregor vs Mayweather okršaju i nadolazećim spektaklima

intervjuiIZDVOJENA VIJEST 05.01.2017 17:08h Autor:

Leonard Pijetraj

Protekla boksačka godina možda i nije ponudila sve što smo od nje očekivali, ali je i dalje obilježena brojnim zanimljivim i događajima značajnima za ovaj sport. Za neke od njih morat ćemo se još malo strpiti, dok su neki i dalje ostali pod velikim upitnikom.

Kako bi dobili analizu svega relevantnog što se događalo u proteklih 12 mjeseci, ali i najavu onoga što tek slijedi, odlučili smo porazgovarati s hrvatskim boksačkim izbornikom – Leonardom Pijetrajem.

Vasyl Lomachenko – boksač godine prema nekoliko uglednih medija?

“Lomachenko je sigurno najbolji boksač, međutim on nije imao toliko velike i jake mečeve da bi to u njegovom slučaju bio glavni kriteriji u odabiru, ali po kvaliteti sigurno je. S najmanje mečeva u profesionalnom boksu je osvojio titulu. No treba naglasiti da je tu bilo boksača koji su nastupili u jačim dvobojima i oni bi trebali biti konkurencija, a možda čak i ispred njega u tom izboru.”

Umirovio se Bernard Hopkins…

“Hopkinsa pamtim po tome što je kao najstariji boksač pokušao osvojiti titulu. Meni osobno nije nikad bio veliko ime. Bio sam na njegovim mečevima i nisam zadovoljan. On je čovjek koji radi dobar marketing, njegova je prošlost zanimljiva. Bio je u zatvoru i vrlo je kasno počeo boksati. Ne vidim tu neku silu od boksača da bi se tu predugo zadržavali na njemu. Solidan i prosječan boksač koji nikad neće ući među najveće svih vremena.”

Kličko vs. Joshua

“Nadam se samo da neće biti pompozno najavljivano pa da na kraju meč bude ispod očekivanja. Svi oni kalkuliraju. Imaju što za izgubiti pa znamo ostati bez dobre borbe. Zato se ne bih nadao kvalitetnom meču, ali je sigurno riječ o kvalitetnim imenima i bit će zanimljivo za vidjeti što će se događati. S pomicanjem održavanja meča rasle su i rastu Joshuine šanse. No, treba naglasiti da dolazi dosta opasnih boksača, a i neki poput Davida Hayea se vraćaju. Teška kategorija se zahuktava.”

Najveći doprinost Tysona Furyja, hoće li se uopće uspjeti oporaviti i vratiti na vrh?

“Tyson Fury je najviše obilježio boks po svojim glupostima i time što je pobijedio Vladimira Klička u vrlo tijesnom meču. Mislim da ga je on ipak više pobijedio jer je Vladimir bio jako loš, nego što je on bio dobar. No on je svojim najavama i svojim nastupom dao do znanja da nikoga ne respektira i time je napravio pritisak na Klička i tako ga pobijedio. U cijeloj toj ludnici koju je napravio oko toga je pukao psihički, ali je rekao jednu najpošteniju stvar, za koju su rijetki imali hrabrosti i za to mu dajem kredit. Na vrhuncu slave je rekao: ‘Nije ovo za mene, ovo je za ljude kao što je Kličko koji su pametni i hrabri. Ja jednostavno ne mogu podnijeti ovaj pritisak’. To je ono što ubija sve boksače i sve vrhunske sportaše koji se teško nose sa slavom. Vjerojatno će se pokušati vratiti i unormaliti ako bankrotira ili potroši novac. Obično su ljudi kad nemaju novca normalniji i trezvenije razmišljaju.”

Koliko je po vama realan povratak Floyda Mayweathera, kao i njegov meč s UFC-ovom zvijezdom Conorom McGregorom?

“Mayweather je po meni završio karijeru. On je napravio sve što je trebao napraviti. Zaradio je puno novca, stekao slavu i ima previše svega da bi osjetio potrebu za povratkom. Ne znam hoće li ga McGregorov izazov vratiti u ring, no smatram da bi to za njega bila degradacija. McGregor tu nema šanse, za UFC je druga priča, to je sasvim drugi sport u kojem je on zvijezda i vrhunski borac. Ne vidim čime bi ga motivirali na povratak, dok McGregor zasigurno ima motivacije za ovo. Kod njega je pak pitanje može li zaraditi više novca i steći više slave od dvoboja s Mayweatherom, za kojeg sumnjam da će mu to pružiti.”

MMA borac s najboljim boksom?

“Anderson Silva i McGregor vjerojatno. Barem prema onome koliko ja pratim, a moram priznati da slabo pratim taj sport. No mislim da je Silva tu sigurno jedan od najboljih jer ima jako dobar osjećaj za boks i distancu.”

Manny Pacquiao – koliko on još može dati boksu?

“On je na zalasku karijere. On zna što je težak život, što znači preživljavanje i borba za život. Njega se još uvijek može motivirati, on je iz krajeva gdje se drugačije gleda na novac. Riječ je o poniznom i normalnom čovjeku kojeg bi se dalo nagovoriti na još jedan dobar meč, no mislim da je rekao svoje i dao najbolje što je mogao.”

Hoćemo li po vama ove godine konačno vidjeti Canela Alvareza protiv Gennadyja Golovkina?

“Canelo protiv Golovkina će se dogoditi jer Golovkin jednostavno više nema protivnika. On je neisplativ jer je preopasan, a ne zarađuje puno i zato ga svi izbjegavaju. S druge strane, Canelo više nema velikih imena s kojima bi mogao boksati da bi se uspio popeti na jednu višu stepenicu. On sad mora pobijediti veliko ime i mislim da je ovaj meč sasvim realan. Ja bih volio i želim da se to dogodi, a prednost dajem Golovkinu.”

Komentar na odluku iz meča Kovalev vs Ward i hoće li se u 2017. organizirati revanš?

“To je meč koji je mogao otići na obje strane. Prednost je u mojim očima imao Kovalev. Ipak je on rušio Warda, preuzimao je inicijativu i išao prema naprijed, dok je Ward bio previše defanzivan i prekasno je krenuo u borbu, ali je u svakom slučaju riječ o meču koji bi trebalo ponoviti.”

Što u 2017. možemo očekivati od najboljih pojedinaca hrvatskog boksa?

“Pred mladim je boksačima je Europsko prvenstvo do 22 godine. Tu ima nekoliko imena koja bi mogla ostvariti dobre rezultate. Kod starijih boksača imamo Europsko i Svjetsko prvenstvo. Tu imamo i jednu smjenu generacije jer su neki prešli u profesionalni boks, iako sada možete zadržati i jedan i drugi status. Mnogi od ove posljednje generacije će tražiti priliku u profesionalcima. Bit će promjena u reprezentaciji. Dolaze mlađi i njima treba dati priliku. Stariji boksači koji nisu godinama napravili rezultat vjerojatno neće dobiti toliko prilike. To je normalna smjena generacije, svakih pet godina se nešto mijenja. Međutim, ima dovoljno natjecanja da se svi dokažu.”

Puno smo tema prošli pa nam za kraj izdvojite ono po čemu ćete vi najviše pamtiti 2016. i čemu se najviše veselite u 2017. godini?

“2016. najviše po pripremama za Olimpijske igre, medalji koju smo tamo uzeli (Filip Hrgović, op.a.). Imali smo dva boksača iz istog kluba što se nikad u povijesti nije dogodilo. Osobno sam sretan i što je moj sin bio prvak Hrvatske te što polako dolazi na boksačku scenu. Isprofilirala se jedna mlada generacija i savezi su počeli dobro raditi. Za boks ima nade i dolazi na mjesto koje zaslužuje u hrvatskom sportu.

Što se tiče 2017. godine, čekam meč Joshue i Klička, volio bih vidjeti Canela i Golovkina, volio bih vidjeti i što će Josph Parker napraviti. To je jedan mladi teškaš s Novog Zelanda, on će biti pravo čudo. Zanima me i što će David Haye napraviti, njega izuzetno cijenim. Naravno, očekujem i da će naši dečki Hrgović, Sep, Babić i Čalić preći u profesionalni boks i tamo napraviti rezultate”, poručio je za kraj Pijetraj.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI