Matej Truhan o oporavku, Halmi vs. Trušček, skidanju kilograma, infuziji nakon vaganja te obitelji

intervjuiIZDVOJENA VIJEST 19.10.2015 15:15h Autor:

Matej Truhan

11 mjeseci nakon što je poražen u borbi za FFC titulu lake kategorije, u ring se vraća Matej Truhan. Potpuno oporavljen, očekuje dobru borbu, u kojoj bi prezentirao svoj napredak, a isto tako vjeruje i u svog kolegu Ivicu Truščeka, odnosno da će protiv Viktora Halmija biti uspješniji nego što je bio on.

Matej Truhan je u studenom prošle godine bio vrlo blizu osvajanja FFC titule. No, jedan trenutak nepažnje i umjesto velikog slavlja dogodio se poraz i podosta teška ozljeda oka, odnosno došlo je do loma jagodične kosti. Sve je to rezultiralo operacijom, a epilog je bio 17 šavova i tri titanske pločice. Ipak, to je sve iza hrvatskog borca, kojeg na FFC 20 eventu čeka hrvatsko-njemački borac Leo Žulić.

Kako je prošlo vrijeme oporavka, kako se pripremao za ovu borbu te kako vidi epilog borbe za titulu lake kategorije, gdje se Viktor Halmi bori s njegovim kolegom Ivicom Truščekom, pročitajte u ovom razgovoru koji smo obavili s "Kosketom".

Gotovo je godinu dana prošlo od borbe protiv Halmija. Trebao si nastupiti nakon toga u Ljubljani, no dogodila se ozljeda. O čemu je bilo riječ i kako je došlo do nje?

Iskreno, više se niti ne sjećam kakva je točno bila ozljeda, ali čim se ne sjećam nije bilo ništa posebno ozbiljno. 

Koliko je psihički ta cijela pauza djelovala na tebe, posebno nakon onog poraza od Halmija?

Mislim da nije, ali to ćemo najbolje vidjeti u borbi. Ne mogu reći niti da sam posljednju godinu redovno i trenirao, zbog obiteljsko-poslovnih obaveza, ali mislim da ne bih trebao imati problema. Ja kad dođem u ring sam uvijek dobar i imam čistu zonu u glavi.

Što se tiče ozljede iz meča protiv Halmija i to mi je na 100%. Primao sam već teške udarce na sparinzima i sve je bilo u redu. Tako da, što se toga tiče, mislim da neću biti osjetljiv na tu stranu i to me nimalo ne dira. Vid mi se vratio 100% i više nemam problema niti sa živcima koji su mi bili utrnuli.

Sigurno te taj poraz dosta boli i želiš revanš, no Halmi se sad bori protiv Truščeka, što misliš kako će Ivica proći?

Naravno da poraz boli i da bi bilo lijepo uzeti titulu. Došao sam sjajno primremljen i dobro sam radio, napravio sam jednu grešku koju je on odmah kaznio i nisam mogao nastaviti meč, jer mi je vid otišao 'u bananu'.

Što se tiče Ivice, mislim i nadam se kako će pobijediti. Ivica je sjajan "tempaš", a teško ga je srušiti i zadržati dolje. U stojci bi svojim načinom sigurno mogao imati prednost, jer Halmi ne radi puno. On je jako precizan i odličan kontraš te nanosi puno štete. Ali, ne radi puno i teško da na taj način može Ivicu dobiti na bodove. Ivicu je jako teško završiti, iskusan je i borio se s jako puno vrhunskih boraca. Teško ga je čisto pogoditi nekim udarcem kakav sam ja primio od Halmija. Mislim da će Ivica pobijediti na bodove.

Koje si mu ti savjete dao, iz svog iskustva?

Rekao sam mu da se pazi lijeve ruke, koja je njegovo najbolje oružje. On ima i odličan BJJ, ali hrvanje mu nije dovoljno dobro da bi mene ili Truščeka zadržao na podu, gdje bi mu taj BJJ došao do izražaja. Ima jako tvrdu šaku, što pretpostavljam da mu je od Kyokushina, gdje je udarao po drvima. Ako se još dodatno uneseš u taj njegov udarac kao što sam ja ili kao što se dogodilo Vrbincu, onda može biti problema.

Tebe čeka malo lakši ispit, barem prema iskustvu i skoru protivnika. Koliko zapravo znaš o njemu, tj. koliko si ga proučio?

Gledao sam mu borbe po Youtubeu, a riječ je o MMA stand up borcu koji to radi dobro. Opušten je i zna gdje se nalazi. Nije to neka vrhunska stojka, ali nije niti panična, kao što neki borci znaju imati. Hrvanje mu je isto dobro i jedino mu je možda BJJ slabiji, ali i dalje je dovoljno dobar da nije netko koga se završi jednostavno. Stilski mi se sviđa i mislim da ćemo pružiti dobru borbu. I ovako borbe koje sam mu gledao su bile dobre, nema dosadnih nastupa. Kad se upare naša dva stila, to bi mogla biti odlična borba i nadam se da će takva i biti.

Na čemu si najviše radio na pripremama? Ovo su ti pune prve pripreme otkad je tim službeno postao ATT Europe. Koliko si zapravo primijetio promjena u cijelom procesu treninga i priprema, otkad je došlo do toga?

Prvo sam ja bio u Americi, pa sam pokazao neke stvari koje sam radio i koje smo odmah uveli, nakon toga je i Dražen Forgač otišao tamo, a zadnji je bio i Saša Drobac. Svi smo skupa pokupili što smo više mogli i to smo ukomponirali u naše treninge. Mislim da sada imamo moderan MMA trening, kakav bi trebao biti. Odnosno kakav je u originalnom ATT-u, koji je jedan od najboljih timova na svijetu. Istina, nemamo tako širok roster boraca kao oni, ali skupila se dobra ekipa i dobro radimo. Osjeti se da su svi napredovali.

Blažičević je rekao kako je on najviše radio s tobom u pripremama za borbu, no s kim si još radio osim s njim i na čemu najviše? Gdje zapravo misliš da si najviše napredovao u posljednjih godinu dana?

Međusobno smo radili mi svi borci koji nastupamo na eventu, ali najviše sam se pripremao s Ivicom Truščekom. On baš nije sličan mom protivniku, niti sam ja kontragard, kao što je Halmi, ali obojica imamo dovoljno iskustva i dobro radimo u svim segmentima. Jedan drugog jako dobro guramo i to je dobro za našu spremu.

Mislim kako sam u BJJ malo nazadovao, jer ga nisam puno radio, posebno ne kao u starom klubu, koji je primarno bio jiu-jitsu klub. No, sad nam je došao Stipe Todorić, koji je vrhunski trener te sam odradio par treninga s njim i mogu reći da mi je par 'rolanja' s njim bilo dovoljno da mi se vrati znanje koje sam na neki način izgubio. Tako da ću se sad truditi i dalje što više raditi s njim. Stalni napredak definitno imam u hrvanju, ali mislim da sam popravio i ruke.

Kako ide skidanje kilograma? Koju si ovdje strategiju iskoristio?

Ja sam jako discipliniran, dosta se zdravo hranim i 'izrezan' sam kroz cijelu godinu, nikad nemam masnih naslaga. Za to je većinom zaslužna bezglutenska prehrana, koju moram slijediti, budući da sam alergičan na gluten. Pošto se zdravo hranim kroz cijelu godinu, i kad dođe do skidanja kilograma, nije mi to neki problem, mada imam puno za skinuti. Imam brz metabolizam i dosta to lake ide dolje, ne mogu reći da se baš namučim. Jedino je tu teži onaj zadnji dan, no to je svima mučno. 

Do velikih promjena nije došlo, osim što sam malo promijenio jelovnik. Sad mi je po uzoru na Rashida Magomedova, s kojim imam istog menadžera. On mi je dao jelovnik koji su njemu složili stručnjaci i mogu reći da mi je još bolje. Kilogrami mi jednako silaze kao prije, a puno sam manje gladan nego što je to ranije bio slučaj.

Koristiš li infuziju i da li si ikad te što misliš o ukidanju nje u američkim elitnim organizacijama?

Zadnje tri borbe nisam koristio infuzije, iako su mi to bile prve borbe u karijeri do 70 kilograma. Koristio sam ju za meč protiv Al Saida, koji je bio u velteru. No, tad mi se nije svidjelo pošto me je dosta uspavalo, pa nakon toga nisam koristio.

Mislim da ću ovog puta koristiti, jer smo se spojili s jednom tvrtkom iz Amerike, koja se bavi baš time, odnosno pomoći sportašima kod rehidracije i povratka energije. Specijalizirani su baš za to, pa smo od njih uzeli neke stvari koje su baš za rehidraciju nakon skidanja kilograma. Sad smo u procesu nabavljanja svih stvari koje su nam potrebne da to odradimo nakon vaganja, pa ću vidjeti kako ću se osjećati, nadam se bolje nego prošli puta.

Što se tiče top organizacija, ne mogu imati neki određen stav. Kažu da su to ukinuli zbog povezivanja s dopingom, no ne vidim neku preveliku vezu, jer su tu u pitanju vitamini i aminokiseline. Vjerojatno im zavara testove koje koriste. Nekim borcima je infuzija potrebna, nekima me, pa ne mogu imati neki određen stav o tome. Dolazi do velikih podjela i nije lako odrediti tko bi tu bio u pravu.

Već neko vrijeme sada imaš i stalni posao. Kako usklađuješ vrijeme, posebno jer imaš i obitelj, a tu su sad i posao te treninzi i pripreme?

Ide na taj način da nemam drugog života osim MMA-a, posla i obitelji. Svaki slobodan trenutak koristim da budem djecom i suprugom. Jednostavno nemam vremena za prijatelje, izlaske i druženja. No, moram iskoristiti još ovih par godina što se mogu boriti. Ne mogu reći da mi te druge stvari nedostaju nešto previše, iako bih volio s prijateljima izaći ili otići na večeru. No, kao što sam rekao, treba stisnuti još tih par godina, a onda će biti vremena i za te stvari.

Zadnji put kad si nastupio u Zagrebu, došao si do lake pobjede, možeš li tako nešto najaviti i ovog puta?

Ja ću raditi kako sam zamislio, a hoće li doći brzi završetak ili ne, nije bitno. Naravno, čim prije to bolje, jer se možeš otići istuširati i onda gledati ostale borbe. Bilo bi dobro da bude tako, no vidjet ćemo.

Razgovarao: Mario Katušić
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI