Matej Truhan: Da sam ostao u Americi, vrlo brzo bih se našao u UFC-u

intervjuiIZDVOJENA VIJEST 07.07.2014 19:00h Autor:

Hector Lombard, Matej Truhan i Robbie Lawler

Matej Truhan, hrvatski MMA borac, nedavno se vratio iz Amerike, gdje je trenirao u jednom od najpoznatijih timova, American Top Teamu, okružen velikim zvijezdama. Vođeni tom činjenicom, odlučili smo porazgovarati s njim i saznati kako je bilo dijeliti dvoranu s takvim klasnim borcima, gdje je najviše napredovao te što misli, koji su mu limiti u karijeri i kakvi su planovi za budućnost.

Iskustva iz American Top Teama, ukratko?

Bilo je vrhunski. Jedan je nevjerojatan osjećaj kad dođeš na prvi trening, koji je bio snaga i kondicija, i nadaš se da će bit neko od top boraca. Onda dođeš u dvoranu i oko tebe ne jedan, nego deset vrhunskih UFC boraca i još 20 koji će bit u najjačim organizacijama. i tako na svakom treningu, od snage do BJJ-a, a na sparingu se pojavi i do 50-60 vrhunskih pro boraca.

S kim se tamo najviše zbližio, tko te oduševio, kako predanošću na treningu, tako samim sparingom?

Najviše sam se zbližio s našim dečkima, Adijem Alićem, Sarajlijom koji živi u Baltimoreu i Bojanom Veličkovićem iz Novog Sada, koji živi i trenira na Floridi. S Adijem sam dijelio i kuću. To su vrhunski dečki, a kada su mi pričali životni put kroz djetinjstvo i mladost, imao sam osjećaj kao da o sebi slušam. Obojica su vrhunski borci koji će uskoro biti u UFC-u, a Adi bi se svojim finišerskim ubilačkim instinktom mogao i brzo "opernatiti" od bonusa hehe. Super sam se slagao i s Kubancima, Lombardom, Masvidalom i Romerom, koji su nam slični po mentalitetu. Što se tiče treninga, teško je izdvojit nekoga među svim tim zvijerima, ali osobno me se najviše dojmio Dustin Poirier, koji jednostavno ima neku auru i stav prvaka oko sebe.

U kojim aspektima vjeruješ da si najviše napredovao?

Najviše sam napredovao u hrvanju, no i samopouzdanje mi je na puno većem nivou, nakon sparinga sa svim tim vrhunskim borcima.

I kakav si dobio dojam, tj. gdje vidiš svoje mjesto u vrhunskom MMA-u?

Iskreno, da sam odlučio ostati, vjerujem da bih relativno brzo bio u UFC-u  i zadržao se tamo, to je moje mišljenje bez lažne skromnosti, a i mišljenje trenera iz ATT-a. Budući da nisam ostao, sad će to biti teže bez onakvih uvjeta (prvenstveno sparing partnera). Dražen Forgač, Marino Bašić i Krešimir Merčep su vrhunski treneri koji me mogu tamo odvesti, samo trebam malo posložiti život, da mogu trenirati koliko je potrebno i vidjet ćemo.

Spominjale su se neke borbe u Americi, štoviše u igri su, koliko znamo, bile neke poznatije organizacije. Kako to da do borbe na kraju nije došlo?

Nažalost nisam odradio borbu gore. Moj menadžer Narcis Mujkić je htio da sve bude legalno i da mi riješi odgovarajuću vizu, odnosno da se ne borim na turističkoj, jer bi mi to možda zatvorilo vrata za ubuduće. 1.travnja sam se vratio u Hrvatsku, jer mi je žena završila sa porodiljnim, a djeca nisu dobila vrtić. Plan je bio da se  nakon dva tjedna vratim na pripreme na Floridu i odradim borbu u Baltimoru 21.06, na Shogun Fights eventu. U međuvremenu bi se riješila i viza, no na kraju je to sve palo u vodu, jer sam dobio ponudu za posao, koju sam odlučio prihvatiti najviše zbog obitelji i njihove sigurnosti. Jako sam vezan uz svoju djecu i bilo mi je teško bez njih te sam odlučio da je bolje da prihvatim posao i treniram dalje kod nas, znajući da mi obitelj ima sigurnost i da sam im blizu.

Otpao ti je i planirani nastup na FFC eventu u Ljubljani? Vjerojatno si sve nabrijaniji i nedostaju ti borbe, kad te možemo očekivati?

FFC u Ljubljani sam otkazao u zadnji čas, jer su me zvali da krenem raditi i nisam bio u mogućnosti osigurati zamjenu prvi tjedan na poslu. Gladan sam borbe i mrzim duge pauze bez borbi koje mi se stalno događaju zbog životnih okolnosti. Nadam se da će se ubrzo nešto dogoditi.

Što misliš, koliko je napredovala hrvatska i regionalna MMA scena posljednjih godina, posebno otkad je FFC počeo s redovnim eventima?

Naša scena je podosta napredovala, a FFC je tu sigurno igrao važnu ulogu. Imamo velikog potencijala za plasirati naše borce u najveće organizacije. Nadam se da neće ostati samo na tome. Super je sad ovaj format sa amaterskim natjecanjima, gdje najbolji borci dobivaju priliku na FFC futures eventima, a osvajači ugovor sa FFC-om.

Kakvi su daljnji planovi? ATT i dalje/ponovno?

Plan je ostati zdrav, trenirati i borit se još dugo godine jer se osjećam kao da mi je 18 godina. Nadam se da ću jednog dana zakoračiti i u taj je*eni UFC oktagon. Od novih priprema u ATT-u za sada nema ništa, jer ne mogu duže izostati s posla. Tako da ću se pripremati s dragim vođom i ostalom ekipom i trenerima u Croatian Combat Academy na Zagrebačkom Velesajmu.

Nešto za kraj?

Pozdrav svim borilačkim fanovima i dobrim ljudima!

Razgovarao: Mario Katušić
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI