Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, boolean given in /home/fight1/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 3182
Kranjčec: Cro Cop je zasluženo pobijedio Millera, sudac u ringu je pogriješio! | Fight Site

Kranjčec: Cro Cop je zasluženo pobijedio Millera, sudac u ringu je pogriješio!

intervjuiIZDVOJENA VIJEST 25.03.2013 16:51h Autor:

Mladen Kranjčec

Suđenje na K-1 World Grand Prix Finalu u Areni Zagreb bilo je na prilično visokoj razini, a čast da taj posao na jednom tako velikom eventu odrade imala su i dva Hrvata. Zvonko Rukavina bio je bodovni sudac, a Mladen Kranjčec bio je bodovni sudac za turnirske mečeve te sudac u ringu za prestiž borbe.

Upravo smo s Kranjčecom popričali na temu suđenja na K-1 WGP Finalu te nam je otkrio i jednu zanimljivost vezanu uz borbu koja je izazvala najviše nedoumica kod borilačkih fanova, a radi se o okršaju Jarrella Millera i Mirka Filipovića.

Nije mala stvar biti sudac na K-1 WGP Finalu, pogotovo jer se zna da takvu priliku u pravilu dobivaju samo Japanci. Kako je došlo do te suradnje?

"Da, nije mala stvar biti sudac na jednom takvom eventu, ali evo dobili smo cast sudac Zvonko Rukavina i ja da budemo prvi suci s ovog područja u povijesti K-1 koji su sudili finale. Do suradnje je došlo spontano s obzirom da se finale odvijalo u Hrvatskoj, pa je želja organizatora bila da bude i barem jedan hrvatski sudac. Mislim da iza sebe imam dosta sudačkog iskustva i suđenja velikih mečeva, pogotovo u inozemstvu te sam zbog tog iskustva mogao bez problema suditi i samo finale u ringu. Ovim putem zahvaljujem se organizatoru Orsatu Zovku što mi je ukazao čast i povjerenje da sudim."

Bili ste bodovni sudac tijekom meča Miller VS Cro Cop. Mnogi kritiziraju sudačku odluku u toj borbi da jednoglasno proglase Mirka pobjednikom. Možete li nam otkriti svoje mišljenje o toj borbi?

"Bio sam bodovni sudac u svim mečevima finalnog turnira. Prvo da razjasnimo pravila koja sudac u ringu nije u potpunosti sprovodio. Naime, na brifingu sudaca, a poslije i s borcima i trenerima, jasno su izrečena pravila K-1 gdje se prvenstveno reklo da nema hvatanja s dvije ruke u klinču i udaranja više od jednog koljena. Miller se oglušio na to pravilo i cijelo vrijeme je Mirka hvatao u klinč s dvije ruke što nije smio. Mirko u tim momentima nije mogao razviti borbu jer bi bio onemogućen Millerovim hvatanjima. Vidjeli ste da je Miller bacao noge bez koncepcije samo da zadovolji formu K-1, da ne ispadne kako samo boksa te bi iza toga odmah hvatao Mirka u klinč što nije bilo dozvoljeno."

"Sudac u ringu trebao je dati upozorenje Milleru, a nakon toga opomenu. Upravo zbog pasivnosti suca taj meč je ostavio najviše nedoumica kod gledatelja jer su bili podijeljeni oko pobjede Mirka. Bodovni suci, među kojima sam bio i ja, vidjeli smo što Miller radi i opravdano dali pobjedu Mirku. Sudac u ringu je sličnu grešku napravio i u finalnom meču kada je nakon nokdauna na Londta, koji je pao, Mirko u žaru borbe zamahnuo, ali na sreću bez posljedica. Sudac je ipak morao dati upozorenje Mirku. U tom momentu Londt je pokazao svoj karakter pravog borca i čast jer netko drugi bi možda simulirao da je udaren i što bi bilo onda? Po pravilima K-1 Mirko bi trebao biti diskvalificiran, ali na sreću niti je udarac bio namjeran, niti je bilo posljedica, pa je Mirko zasluženo pobijedio."

Koja borba je bila najteža za suđenje bodovnim sucima?

"Najteži meč za suđenje bio je sigurno i najbolji meč cijelog WGP-a, a to je između našeg Agrona Pretenija i Andreija Stoice. Zaista su pružili odličnu borbu, tehnički su bili sjajni, snažno su udarali te su bodovi odlazili na jednu i drugu stranu, tako da su teško zadržavali svoju bodovnu prednost. No, K-1 pravila jasno kažu da tko je u nokdaunu gubi meč."

Na glasu ste kao jedan od najboljih hrvatskih trenera za stand-up borbu, no malo tko vas je poznavao i kao kvalitetnog suca. Koliko imate iskustva kad je u pitanju suđenje?

"Većina trenera su dobri treneri čim svoje vrijeme i energiju troše na nešto ili nekoga nadajući se da će to uroditi plodom, a na kraju većina bude izigrana od boraca koji si umisle da stvarno vrijede. Ja se ne bih deklarirao tako, ja sam svoj život posvetio tome i dajem se 110 posto. Zanemario sam tako reći sve drugo zbog toga i ako samo to radite onda je nagrada valjda i neki rezultat. Zato kažem svatko tko daje sebe zbog drugoga je dobar, a rezultat je konačnica. Htio bih ovom prilikom i poručiti svim trenerima: više cijenite sebe, jer vi ste bitni. Pinokio je planetarno popularan, ali Gepetto ga je načinio. Iza svakog Pinokija stoji Gepetto."

"Što se tiče suđenja, imam, kao što sam već rekao, puno iskustva jer sudim MMA, Muay Thai, K-1 i profesionalni boks. Zvonko Rukavina i ja smo jedini licencirani WBC suci u Hrvatskoj. To znači da od Hrvata jedino mi možemo biti suci na eventima pod okriljem ozbiljnih federacija. Ja sam prošao apsolutno sve faze u borilačkom sportu. Bio sam borac, a sad sam trener, organizator evenata i sudac. To iskustvo mi poprilično olakšava sudački posao. Meni je dovoljno vidjeti borca prije meča i već mogu prosuditi u kakvom je psihičkom stanju, da li se boji, da li je ukočen, pod pritiskom…"

Suci su često na meti kritike. Biste li koju svoju odluku s K-1 WGP Finala promijenili gledajući ovako retroaktivno?

"Što se tiče K-1 WGP Finala, osobno ne bih mijenjao nijednu svoju odluku. Smatram da sam sve odradio korektno, jedino je taj posao oko meča Mirka i Millera bio prilično težak", rekao je Kranjčec za Fight Site.

Zoran Zdelar
zoran.zdelar@fightchannel.hr

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI