Ivana Habazin: Sama prilika jednaka je čudu, no i ja namjeravam izvesti čudo

intervjuiIZDVOJENA VIJEST 20.08.2014 19:44h Autor:

Ivana Habazin (foto:Predrag Šuka)

Najbolja hrvatska boksačica, Ivana Habazin, nalazi se pred prilikom kakvu su rijetko koji očekivali. Nastupit će u, kako su je neki nazvali, najvećoj borbi u povijesti ženskog boksa. S druge strane stajat će joj Cecilia Braekhus, neporažena norveška boksačica, a pobjednica će ujediniti sve četiri najvažnije titule u svjetskom boksu.

Ivana Habazin priprema se za ovo što sanja svaki sportaš i svatko tko se i pokušao profesionalno baviti nekom aktivnosti. Priliku da postane najbolja na svijetu. No, za to će morati savladati Ceciliu Braekhus, djevojku koju zovom najboljom boksačicom u povijesti, ne samo u velter kategoriji, nego općenito. 

Ta borba održat će se 13. rujna u Danskoj, a mi smo iskoristili priliku i porazgovarali s Ivanom.

Nadala si se ovoj prilici, nakon što si osvojila IBF titulu, no koliko te zapravo iznenadio poziv?

Zapravo sam se nadala ovoj prilici prije četiri godine kad sam počela boksati, no tad nisam očekivala da će doći do ovakvog meča, meča za ujedinjenje titula, koji se događa prvi put u povijesti ženskog boksa. U muškom se dogodilo dva puta, tako da će pobjednica ovog meča biti treća osoba u povijesti boksa, kojoj je uspjelo ujediniti četiri najveće titule. A sam poziv nije me iznenadio, jer sam znala da će pobjednica meča za IBF titulu stati ispred Cecilie. To mi je bio najveći motiv u prošlom meču.

Oni koji prate boks znaju tko je Cecilia Braekhus, no objasni onima drugima, zašto je zovu najboljom u povijesti?

Cecilia Braekhus ima izniman skor, kako u kickboksu gdje je bila svjetska i europska prvakinja, u amaterskom boksu, gdje u 80 odrađenih mečeva ima 75 pobjeda te na kraju 25  pobjeda u profesionalnom boksu, od čega je 15 mečeva bilo za titule prvakinje. Drži tri najprestižnije titule, trenira, voli to i ima dobru logistiku što je čini nepobjedivom.

Kako misliš parirati njenoj nevjerojatnoj tehnici? Djevojke su pokušavale razne taktike, no Cecilia do sad nije bila ozbiljnije ugrožena?

Moj trener Vladimir Božić i ja smo sve razradili i pokušat ćemo je ugroziti, a nakon toga i pobijediti.

Koliko ti pomaže činjenica da si mlada i da zapravo nemaš što izgubiti, odnosno da pobjeda možda i nije imperativ?

Imperativ je uvijek prisutan, no nije primaran. Možda jesam mlada, no ovakva prilika dobiva se jednom i više nikad. Već sama prilika jednaka je čudu, a za pobjedu moram i ja izvesti još jedno čudo. No, dat ću sve od sebe, dobro sam pripremljena, a onda što Bog da, to će se dogoditi.

Kakvi su komentari okoline sada, a kakvi su bili kad si počela s boksom? Posebno jer samom pojavom/izgledom ne odaješ dojam djevojke koja se bavi borilačkim sportom?

Komentari su i više nego pozitivni, zapravo sjajni. Nekada znam dobiti poruke u kojima mi ljudi govore da ih je moj rad potaknuo da učine nešto u svom životu i da nikad ne odustaju. Upravo je to ono što je meni najvažnije, da ja ovim što radim mogu pomoći ljudima, da na neki način da budu sretni, zadovoljni, da vjeruju u svoje snove i da ih ostvaruju.

Više puta si spomenula da je trener Vlado Božić zapravo najzaslužnija osoba za sve što si postigla. No, tko je još dio najužeg tima?

Da, moj trener te Domagoj i Danijela  Ratković, to su najzaslužnije osobe za moj uspjeh. Mogu reći i jedine, uz moju obitelj i bliske prijatelje. Oni su vjerovali u mene, uložili u mene, kada nitko nije, iako je i njima bila teška situacija. Sve to zato jer vole boks i jer su vidjeli nešto što ja možda i nisam mogla u potpunosti vjerovati, a to je da ću biti svjetska prvakinja. Na tome sam im neizmjerno zahvalna.

Da li je poraz od Eve Halaši, tvoj jedini u dosadašnjoj karijeri, bio prekretnica? Bila si izuzetno ljuta nakon te borbe i nabrijana na trening. Nadaš li se još uvijek revanšu protiv nje?

Definitivno, taj poraz naučio me puno toga. Tada sam shvatila što je boks. No, moram nešto reći za tu borbu. To nije bio poraz od Eve Halasi, već sam porazila sama sebe. Kroz pripreme sam učinila neke kikseve koji su na kraju isplivali. Eva je iznimna sportašica, no nije bolja boksačica od mene. Dugo me mučio taj poraz, no tek kad sam izašla iz kutije, uvidjela sam da mi je ovaj poraz donio puno više nego deset pobjeda i ne žalim za tim. Mislila sam raditi revanš, no koliko sam čula, Eva više ne boksa, tako da…

Koga bi navela kao nekog boksačkog uzora?

Wladimir Klitschko

A kakva je Ivana Habazin van ringa?

Pa, to biste trebali pitati moje prijatelje, hehe, ali što reći, normalna, jednostavna, nema baš neke razlika od drugih.

Razgovarao: Mario Katušić
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI