Ivan Bilić: Recept za Danenberga? Ne smijem mu biti laka meta!

intervjuiIZDVOJENA VIJEST 13.02.2017 13:44h Autor:

Ivan Bilić

Ivan Bilić dočekao je svoju priliku nakon dva impresivna FFC nastupa te će u Ateni, na FFC 28 eventu, dobiti priliku napasti pojas prvaka velter kategorije, koji se trenutno nalazi u vlasništvu Eyevana Dannenberga.

Bilić je zapravo svoju priliku zaslužio već impresivnim nastupom protiv Kristijana Franjića u Linzu, no nastupio je i na FFC 27 u zagrebačkoj Areni. Tamo mu se suprotstavio Giorgi Bazanov, no i to je Ivan apsolvirao. Sada slijedi ispit karijere za ovog 25-godišnjaka, koji je u posljednje dvije godine nevjerojatno napredovao. I on vjeruje kako je spreman dokazati da je došao na viši nivo.  Zapravo najviši nivo na ovom rangu natjecanja.

Osvrni se molim te malo na meč iz Arene. Bazanov je bio čudan tip protivnika, no protivnik kojeg si riješio. Ne tako atraktivno kao protiv Franjića, no jednako uvjerljivo.

“Nizak borac koji stalno pokušava vrtiti neke atraktivne udarce. Uspjeli smo naći nekoliko borbi na Youtubeu pa smo bili spremni. Vidjeli smo da teži atrakciji, no morali smo složiti taktiku tako da pripazimo da me slučajno ne pogodi i jednim me udarcem završi. Postavio sam se oprezno i čekao. Vidio sam da mi ne može ništa, bio sam veći i teži te mi je u trećoj rundi naletio na šaku i tu sam završio posao. On je na vaganju imao 75 kilograma, u donjem dijelu trenerke, a ja sam skidao s 83, tako da sam stvarno bio u prednosti koju sam morao iskoristiti.”

Za meč si se pripremao sa svojim velikim prijateljem Andijem Vrtačićem, iako do samog eventa niste bili niti svjesni da ćete nastupiti jedan nakon drugog u istom ringu. Za ovaj FFC 28 to znate, jer obojica napadate titulu.

“Sad se borimo skupa na eventu i meni je sjajno raditi s njim jer je taman otprilike visine mog protivnika. Apsolutno si odgovaramo jedan drugom za ovaj event i to je super. Ali, većina momaka u klubu ima uskoro neki meč, tako da je kvalitetno tko se god nalazi u dvorani kad dođeš na sparing. Uvijek dobiješ “papra” i nije lako, ali baš zato su pripreme odlične.”

Tvoj će cilj biti pronaći taktiku koju nisu uspjeli Stevan Živković i Shkodran Veseli, borci preko kojih je Dannenberg došao do FFC pojasa.

“Shkodran i Stevan bili su previše statični, pa je on iskoristio svoju visinu. Tehnički je on sigurno Top 10 borac u svijetu što se tiče ove kategorije. Morati ću se puno kretati, ulaziti u njega, raditi kombinacije i nakon toga brzo izlaziti. Moram imati jake noge i kondiciju u plućima. On zbog svoje visine nema nokaut snagu, ali ponovno je tu opasnost ako naletiš na koljena, jer će te ili ispuhati ili nokautirati ako te pogodi u glavu. Glavno je ne biti mu laka meta.”

Ipak, ti se za ovaj meč zapravo pripremaš već nekoliko mjeseci, zar ne?

“Već nakon meča s Franjićem su mi ljudi iz promocije to predložili i naravno da smo prihvatili, tko ne bi prihvatio borbu s prvakom. Krenuli smo se pripremati, ali dogodilo se da Dannenberg ne može, pa su organizirali meč za izazivača protiv Bajrovića. Onda je odjednom bilo potrebno mijenjati cijeli trening i pripremati se za lijevaka i onda opet tjedan prije borbe se Bajrović ozljedi i opet totalno drugačiji protivnik. Tako da su pripreme za prošli meč otišle u sto smjerova, no na kraju smo uspjeli složiti pravu stvar i meč je bio jednosmjerna ulica.”

Kako prolaze treninzi, na čemu najviše radiš da budeš još bolji nego što je to bilo u Linzu i Zagrebu?

“Do sada smo većinom pumpali snagu i kondiciju, a sad tek krećemo sa sparinzima. Naravno, još nismo s onim najtežim da ne bi slučajno došlo do ozljeda. Tu su mnogi momci, Ivan Vitasović koji je teškaš, kao i David Vasić, Teo i Toni Mikelić isto dolaze kod nas u dvoranu, kao i profi boksač Marko Čalić koji je Dannenbergove visine. Imam dosta sparing partnera i niti jedan sparing nije lak.”

Kakav je Zelg nabio tempo, znamo da je maksimalno zaposlen i angažiran oko svih vas?

“Treninzi su krv, suze i znoj. Idući tjedan krećemo još jače, ali nikada nije lako, Zelg nam drži pravi tempo. Ali, uvijek je bolje pustiti krv i suzu na treningu, nego u meču.”

Event je zapravo Grčka protiv ostatka svijeta, no Andy i ti imate priliku biti jedni od rijetkih koji se ne bore protiv grčkog borca, a iza njih će sigurno biti velika podrška publike.

“Obojica smo na neutralnom terenu, tako da to izgleda kao neka prednost. Ali, kada uđeš
u ring i spuste se svjetla, publiku više ne čuješ. Vidiš samo protivnika i čuješ svog trenera. Domaća publika zna pomoći da te napuni samopouzdanjem i pomogne ti prije meča, može te opustiti. Ali, glavno je biti miran u glavi, jer nekada te publika ponese da daš previše srca i naletiš na neki udarac. Ima to svakako prednosti i nedostataka, ovako kada smo obojica na neutralnom terenu je dobra stvar.”

Što je još u planu do meča?

“Samo neka ne bude ozljeda, to je najvažnije. Ukoliko budem spreman, sigurno mogu postati novi FFC prvak, da ne vjerujem u to ne bih ni prihvatio ovaj meč.”

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI