Igor Jurković: 20. teškaš svijeta, obiteljski čovjek, a uskoro i akademski građanin!

intervjuiIZDVOJENA VIJEST 14.09.2011 10:10h Autor:

Igor Jurković

Igor Jurković (29-3-0) je nedavno, prema izboru portala “Headkicklegend”, proglašen 20. najboljim kickboksačem svijeta u teškoj kategoriji. Potvrda kvalitete, ali i velikog talenta, sigla je i u obliku dvoboja protiv Errola Zimmermana koji je već dogovoren, no detalji za sada nisu poznati.

Dakako, radi se o daleko najvećem ispitu njegove dosadašnje karijere, no ovaj Porečanin je uvjeren u svoje kvalitete i za Fight Site najavljuje zanimljiv dvoboj protiv nizozemskog majstora.

“Za sada se još uvijek ne znaju detalji tog meča. Uglavnom se radi o United Glory eventu koji organizira Golden Glory i na kojem sam već nastupio u Miskvi kada sam pobijedio Pavela Zuravliova.”

Nije li malo neuobičajeno da ćeš se boriti protiv svog klupskog kolege? Početkom godine si potpisao za Golden Glory, a Zimmerman je jedna od njihovin najvećih uzdanica.

“Možda malo neuobičajeno jest, no kada pogledate malo bolje, zapravo i nije. Ja Errola slabo poznajem. Jednom smo se susreli i to u Moskvi tijekom United Glory priredbe. Nakon što sam pobijedio Zuravliova, ponudili su mi ovu borbu i ja sam odmah pristao jer je to šansa koja se ne propušta. Sjećate se meča između Alistaira Overeema i Gohkana Sakija? Oba su također članovi istog kluba, pa su se borili međusobno”.

Kako bi opisao Zimmermana?

“Bez sumnje se radi o vrhunskom borcu. Ako dođe do ovog meča, vjerujem da će se raditi o vrlo interesantnom dvoboju. Oba smo udarači i nokauteri i u svakom slučaju će biti zanimljivo. Čini mi se da mu je malo falilo zraka u posljednjem meču u Moskvi, no to je plod toga što je nabacio nešto kilograma. Naravno, zbog toga su mu i udarci razorniji i jači, ali se lakše umara.”

Gdje ćeš tražiti svoju šansu?

“On je opasan jer sjajno povezuje ručne tehnike i onda završava seriju nogom. Ja ću svoju šansu tražiti pokušajima da ga izbacim iz balansa low kickovima, a onda da nakon toga bacim ručne serije koje drilam na treninzima. Na isti način sam se borio i protiv Zuravliova u Moskvi. Osim toga nismo primijetili neke veće rupe u njegovoj tehnici i dakako da će se raditi o teškom meču.”

Errol je i nešto fizički veći od tebe?

“Razlika je, ako sam dobro izračunao, desetak kilograma. Također je i dosta viši od mene. To jest teoretski nekakva prednost za njega, no može biti i mana. Veći borci se lakše umaraju. Ja sam naviknuo boriti se i sparirati s krupnijim protivnicima.”

Kako je uopće došlo do suradnje s Golden Gloryjem?

“Priča ide otprilike ovako…Imali smo neki kontakt u Nizozemskoj i jedan dan sam zajedno sa svojim trenerom Leom Komšićem sjeo u auto i uputio se u Amsterdam. Došao sam u Golden Glory i pitao mogu li trenirati s njima. Tamo su bili Ramon Dekkers i Cor Hemmers koji su me pogledali i bili su impresionirani s onime što sam pokazao. U Moskvi sam praktički imao test protiv Zuravliova koji sam uspješno položio.”

Što podrazumijeva to što si dio GG-a?

“Trenutačno za mene odrađuju menadžerski dio posla. Oni imaju više kontakata i naravno da mi mogu dogovoriti bolje i kvalitetnije protivnike na većim priredbama. Za sada nema neke dublje suradnje iako ja uvijek mogu otići u Nizozemsku gdje imam odlične uvjete, hranu, smještaj i mogu tamo trenirati. No, ja sam oženjen čovjek koji ima obitelj i posao i ne mogu si u ovom trenutku priuštiti duže izbivanje bez nekog posebno važnog razloga.”

Jesu li sparinzi i treninzi u tvom Kingu adekvatni za ono što je tvoj cilj, a to je definitivno stepenica više u karijeri?

“Ja stvarno imam dobre uvjete u svom klubu. Tu je pet ili šest odličnih teškaša s kojima spariram, blizu je i opatijski OFC. Ima dobrih momaka i kod Majkića, a znam sparirati i sa Slovencem Jasminom Bečirevičem. Naravno, u Amsterdamu je to jedna liga više i tamo možeš puno toga naučiti, a možeš i dobiti puno batina. Ukoliko budućnost to zahtjeva od mene, neće biti problem i da na neko vrijeme odem u Golden Glory i tamo treniram. Za sada ovo s Leom funkcionira jako dobro.”

Rekao si da paralelno studiraš i da radiš?

“Da imam još godinu dana studija ‘menadžment u turizmu’, a radim svašta po malo. Oženjen sam i imam obitelj. Naravno, obitelj vam oduzima dosta vremena i pažnje.”

Može li se u Hrvatskoj živjeti od kick boksa?

“Teško. Prije bih rekao da je to preživljavanje. Ukoliko nemate neku kombinaciju sa strane i tako dopunjavate budžet, gotovo je nemoguće. Pobjeda protiv Zimmermana bi me gurnula stepenicu više i onda bi se možda i moglo živjeti od ovog sporta.”

Kako si doživio pozicioniranje u svjetsku kickboks elitu kada te Headkicklegend proglasio 20. teškašem svijeta?

“Bio sam iznenađen. Probudio sam se ujutro i odlučio sam vidjeti što ima novog na interentu. Kada sam pročitao ovu vijest, baš sam ostao iznenađen jer nisam znao da ovoliko vrijedim. Ovo me dodatno motiviralo i dalo mi poticaj za nastavak karijere.”

Tko ti je navjeći uzor?

“Uvijek mi je to bio Mirko Filipović. Od mladih dana sam pratio njegovu karijeru i strepio kada bi se on borio. Zbog njegovih mečeva sam i ja počeo trenirati. Obojica smo kontra gard i zato sam se nekako uspoređivao i identificirao s njime. On je prava legenda i moj veliki uzor.”

Znači li to da ćeš krenuti njegovim stopama i prebaciti se u MMA vode?

“Za sada sam isključivo koncentriran na kick boks, ali ako ne budem uspješan u ovoj disciplini i ako procijenim da bi se možda mogao uspješno prebaciti u slobodnu borbu, zašto ne? Kažem, za sada sam samo u svom sportu. Bio sam par puta i kod Zelga na treninzima gdje smo se hrvali i solidno sam se snašao u tome. Vidjet ćemo što budućnost nosi.”

Kako gledaš na propast japanske K-1 scene, a zapravo i pad cijelog ovog sporta?

“Ja to gledam iz sportskog kuta i ne zamaram se previše s poslovnom problematikom. Ne zanimaju me razne priče i razlozi zbog kojeg K-1 više nije to što je nekoć bio. Koliko sam čuo, glavni razlog su nagomilani dugovi. Hoće li svjetsku scenu preuzeti Nizozemcki kako se priča, stvarno ne znam. Naravno iz sportskog kuta mi je žao jer je K-1 bio vrhunac ovog sporta i mjesto gdje je bila koncentrirana kick boks kvaliteta.”

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI