Gordan Vatavuk: Organizirat ću meč Perak vs. Bob Sapp, a pregovaram i s Emelianenkom!

intervjuiIZDVOJENA VIJEST 10.08.2011 11:19h Autor:

Photo by Mario Paparelo

Gordan Vatavuk, glavni i odgovorni čovjek hrvatske borilačke promocije “Milenium Fighting Challenge”, najavljuje velike planove i napad na sam vrh borilačke scene jugoistočne Europe.

Vatavuk je u razgovoru za Fight Site iznio vrlo ambiciozan plan prema kojem bi njegova promocija do kraja godine održala veliku priredbu u Zagrebu, a u 2012. uslijedilo bi još pet prvoklasnih eventa za koje tvrdi da će kvalitetom i produkcijom odskakati od svega do sada viđenog na ovim prostorima. No, Vatavuk se ne zadovoljava samo promotorskim poslom. Odnedavno je pokrenuo i svoju menadžersku agenciju Milenium Top Team” kojoj je cilj plasman boraca na strana tržišta. U svojoj “ergeli” za sada ima jednog hrvatskog i dva BiH borca: Matijasa Barića, Berina Balijagića i Tomislava Spahovića. No, Vatavuk napominje kako usko surađuje s braćom Perak, Ivicom Truščekom i Antunom Račićem kojima također sređuje “gaže”.

Zbog čega ste se odlučili ući i u menadžerske vode?

“Mislim da su organiziranje evenata i menadžment blisko povezane stvari. U budućnosti ću se koncentrirati na oboje. Svojim ću borcima organizirati vrhunske mečeve protiv jakih protivnika na svojim priredbama, a cilj je plasman na strano tržište. Već sam sada ostvario odlične kontakte s Novim Zelandom, Australijom, Amerikom, Švicarskom, Bugarskom i jednom novom promocijom u Africi. Moji borci će se boriti na njihovim eventima, a postoji šansa da će i borci iz tih zemalja doći na pokoji turnir ovdje.”

Što je s Hersus Fight serijom turnira s kojima ste krenuli početkom ove godine?

“Hersus Grupa je i dalje dio tima, no sada smo sklopili ugovor s još dva jaka sponzora. Do kraja godine se planira jedan veliki event, a u 2012. ćemo organizirati cijelu seriju od pet prvoklasnih priredbi. Treba još definirati datum, borce, ciljeve i ostale detalje.”

Pretpostavljamo da bi ovaj turnir do kraja godine trebao biti u Splitu?

“Upravo suprotno. Turnir ćemo organizirati u Zagrebu, najvjerojatnije u Domu sportova koji nam zbog izgleda i tribina odgovara. Mogu vam otkriti i da ćete Milenium Fighting Challenge evente od sada gledati u kavezu. Iako je ring pregledniji, kavez daje dodatnu draž i naboj. Izradit ćemo heksagon koji će dimenzijama biti sličan Strikeforceovom borilištu. To znači nešto manji od UFC-ovog.”

Rekli ste da još uvijek morate definirati ciljeve, no vjerujemo da ste neku osnovnu taktiku napada na tržište već smislili?

“Na svakom MFC eventu bit će prisutna jedna velika zvijezda, odnosno jedno veliko svjetsko ime protiv kojeg će se boriti naš borac. U planu je dvoboj Mare Peraka i Boba Sappa, te Matijasa Barića protiv Johna Phillipsa. Želimo popuniti ostale titule jer za sada imamo šampione samo u teškoj i poluteškoj diviziji. Vjerujem da ćemo uskoro biti najjača promocija u jugoistočnoj Europi. Plan je i da svaki naš event bude streaman uživo preko interneta.”

Od kuda toliko optimizma s obzirom da se zna kako ste sve prijašnje evente završili s financijskim minusom?

“To je istina. Sve što sam do sada organizirao bio sam na nuli ili u minusu. Problem je u tome što mi velik dio sponzora nije isplatio dogovorene iznose iako smo sve radili s čistim ugovorima. To je i razlog zbog kojeg sam i ja ostao dužan nekim borcima, ali i produkciji. Ne bježim od toga i mogu javno reći da ću uskoro vratiti sve što sam dužan. Još uvijek moram platiti nastupe Ivici Truščeku, Peri Ogrizeku i Danijelu Džebiću, kao i produkcijskoj kući koja nam je radila turnir.”

Kako to planirate napraviti?

“Ja i dalje potražujem velike iznose od sponzora koji su mi prema ugovoru dužni novac. Ne želim se povlačiti na sudovima jer bi se onda dogodila situacija da s tim istim ljudima više ne bi nikada mogao raditi. Borci kojima sam dužan su sa mnom u dobrim odnosima, mi i dalje surađujemo i znaju da će novac dobiti. Da mi se plati samo 30 posto dugovanja, ja bih već tada bio na nuli, a ovih 70 posto bila bi zarada.”

Zašto mislite da će u budućnosti nešto biti drugačije i da se od ovog posla može živjeti?

“Ciljana skupina u Hrvatskoj definitivno postoji. Treba samo cijelu scenu dići na nivo koji zaslužuje i organizirati kvalitetne priredbe. Naravno za to su potrebni i kvalitetni borci jer se u prošlosti znalo dogoditi da se publika osjeća prevareno. Sa dobrim borcima animirat ćete medije, televiziju i sponzore. Smatram da ovaj posao i cijela hrvatska borilačka scena imaju budućnost inače se ne bih ovime niti bavio.”

Koji vam je uzor kada su u pitanju svjetske promocije?

“Svakom promotoru uzor je Dana White i UFC. Čovjek je iz ničega napravio svjetski posao i najjači borilački brand na svijetu. On ne bira način i sredstva, no sve čini za svoju organizaciju i u cilju uspješnog posla. Neki ga zbog toga ne voli, no ja ne mislim da je on ovakav i na privatnom planu. On je ujedno i šoumen, pravi zabavljač koji zna animirati javnost i zainteresirati je za svoj proizvod. Sve što radi, radi za UFC. Mislim da MFC ide u pravom smijeru. Tržište za plasman našeg proizvoda postoji, a konačni cilj je ojačati i plasirati MFC i na međunarodnu scenu. Moram spomenuti i Scotta Coker iz Strikeforcea koji je također odradio odličan posao. Uz takvog konkurenta kao što je UFC, uspio je preživjeti i na kraju prodati organizaciju konkurenciji.”

Ima li boraca u hrvatskoj kojima bi voljeli biti menadžer i u kojima vidite svjetski potencijal?

“Svi borci u mom timu su velik potencijal i na europskoj i na svjetskoj razini. Sviđa mi se mladi Matej Truhan koji je odličan borac, a smatram da Zelg Galešić jednostavno nije imao sreće. Kada ga jednom i ona posluži, svu svoju raskoš talenta pokazat će još jednom cijelom svijetu. Istaknuo bih i mladog Dubrovčanina Antu Deliju koji također pokazuje potencijal.”

Razgovarali smo i Mirku Filipoviću i nastavku njegove karijere. Da li bi Cro Cop možda mogao odraditi nekakav dvoboj u Hrvatskoj pred vlastitom publikom?

“Mirko je do 2006. vrhunski boksao, a nakon Grand Prixa se dogodio veliki pad. Razlog je u njegovim trenerima. Angažirao je stručnjake iz Nizozemske koji ga uče klasični kick boksing. Smatram da on jednostavno ne prolazi i nije dobar za ultimate fight. Kada bi Filipović pronašao dobrog boksačkog trenera i neko vrijeme radio s njim, smatram da bi i dalje mogao biti konkurentan svim najboljim borcima na svijetu. Treba postupiti kao Fedor, odraditi dvije ili tri lakše borbe i još jednom pokušati napad na sami svjetski vrh. Za to sigurno ima još uvijek kapaciteta.”

Spomenuli ste Fedora. I on je na kraju karijere?

“Njemu su pak presudili menadžeri. Trebao je prihvatiti odličnu ponudu UFC-a i otići tamo kada je mogao. White mu je nudio meč protiv Brocka Lesnara koji s njim ne bi preživio niti jednu minutu. Osim Caina Velasqueza, smatram da Fedor u UFC-u ne bi imao ozbiljnu konkurenciju. Umjesto tamo, otišao je u Strikeforce koji je imao puno jaču teškašku diviziju. Tako da je lako zaključiti kako su ga menadžeri praktički pokopali. Ovaj sadašnji plan je dobar. Treba vratiti samopouzdanje s dvije ili tri lakše pobjede i onda se vratiti na vrh. Sramota je da Fedor trenutačno ne pripada topu 10 najboljih teškaša svijeta. To jednostavno nije istina.”

Ima li svjetski borac koji vam je posebno drag i kojega bi voljeli voditi?

“Definitivno Aleksander Emelianenko. Smatram da je to izuzetno kvalitetan borac koji pripada samom svjetskom vrhu. U bliskom sam kontaktu s njim i njegovim menadžerima i postoji velika šansa da se on bori na jednom od MFC turnira. Ne vjerujem u priče oko hepatitisa jer Aleks ne bi javno nudi testiranje i okladu s Kharitonovim. Njemu treba prilika na nekoj velikoj svjetskoj pozornici unatoč tome što je malo problematičan i što je u prošlosti imao problema sa zakonom.”

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI