Francisco Barrio: Pejiću skidam kapu, a žao mi je Vase jer ima mentalnih problema!

intervjuiIZDVOJENA VIJEST 02.01.2015 21:29h Autor:

Francisco Barrio

Francisco Albano Barrio, jedan od najboljih i najperspektivnijih FFC boraca, je u velikom intervjuu za Fight Site progovorio o prvom porazu u karijeri, planovima za budućnost, suradnji s Conorom McGregorom i odnosu s Vasom Bakočevićem.

Na FFC-u 15 si doživio prvi profesionalni poraz u karijeri. Nakon što si cijelu rundu dominirao Filipa Pejića, zagrebački borac te dohvatio aperkatom i dovršio ground and poundom. Kako je taj poraz utjecao na tebe? Smatraš li da si podcijenio Pejića?

"Da, doživio sam prvi poraz u MMA karijeri. Poraz nije ništa negativno utjecao na mene. Svi su čekali da izgubim, znam da je tako jer sam bio neporažen, bahat sam i volim provocirati druge borce. Pejić me aperkatom bacio u nokaut, ničega se poslije ne sjećam. Idem dalje po nove pobjede i jednog dana ćemo odraditi revanš. Pogodio me 'lucky punchom'. I Pejić i publika i ja znamo da je to bio lucky punch. Nisam ga podcijenio jer znam da je puno iskusniji od mene u MMA-u. Svi misle da sam zbog toga spuštao ruke, ali razlog je zapravo bila ozljeda".

Možeš li nam otkriti o kakvoj se ozljedi radi?

"U meču s Banovićem sam slomio dva prsta dok sam ga udarao u parteru. Poslije meča sam mjesec dana putovao po Europi i potpuno zanemario šaku. Uvijek me boljela, ali sam glup što sam posjetio liječnika tek poslije borbe s Filipom. Na početku meča sam Pejića pogodio krošeom te su mi kosti u šaci opet pukle. Nisam ga mogao jako udarati. Uhvatio sam ga u giljotinu, jako stisnuo ali nisam ga uspio završiti jednom rukom jer drugu ruku nisam mogao koristiti. Cijelo vrijeme sam imao osjećaj da mi je ruka uspavana. Filipu skidam kapu, pobijedio me i neka ide loviti pojas jer ću ja loviti njega. Siguran sam da on neće htjeti taj revanš".

Koliko će trajati oporavak ruke?

"Gips sam dobio 23.11. i skidam ga nekoliko dana nakon nove godine, tako da bih se početkom veljače mogao vratiti treninzima".

Što misliš, na čemu bi trebao najviše raditi da budeš bolji MMA borac? Koje su ti mane i što bi trebao popraviti da se opet ne "dogodi Filip Pejić"?

"Prvu godinu svoje MMA karijere sam u mečevima koristio isključivo hrvanje i grappling. Boks sam počeo učiti tek u rujnu 2013. godine kad sam došao kod Gorana Babića. Ne znam zašto ljudi očekuju da nakon godinu dana boksačkog treninga udaram kao Tyson?! Nigdje ne žurim, znam da ću za 4 godine biti iskusan borac kojem se game plan neće bazirati samo na hrvanju. S hrvanjem sam uspio dominirati 6 boraca bez da su me pogodili s više od jedne serije udaraca. Filip Pejić me pogodio jednim jedinim udarcem koji je bacio u 4 i pol minute. Bio sam bolji cijeli taj meč, sve dok se nisam spuštenih ruku, poput zombija zaletio prema njemu i to me koštalo poraza. Filip Pejić, Patrick Pereša i Darko Banović su vrhunski borci i osobe. Drago mi je što sam ušao u ring s tim gladijatorima".

Smatraš li sebe zahtjevnim borcem za suradnju?

"Možete pitati ljude iz FFC-a da sam jedan od rijetkih boraca koji ne bira svoje protivnike i koji pristane na svaki meč koji mi je ponuđen. Od kad sam došao u Final Fight Championship, jedini sam borac koji ulazi u ring s borcima koji imaju duplo više mečeva nego ja. Da sam si htio složiti 10-0 skor onda bih birao borce s negativnim skorom i koji imaju manje borbi od mene".

Nakon poraza od Pejića si se preselio u Dublin. Možeš li nam reći što je razlog takvoj promijeni?

"U Dublin sam došao izliječiti šaku kod liječnika koji se specijalizirao za takve ozljede. Moja sestra živi u Dublinu te me upoznala s njezinim prijateljem Cathalom Pendredom koji je UFC-ov borac. Cathal trenira s Conorom McGregorom u SBG dvorani koja je proglašena najboljom europskom dvoranom godine te me odveo na trening i upoznao s cijelom ekipom, uključujući Conora i njihovog trenera Johna Kavanagha. Pogledali su snimke mojih borbi i svidjelo im se ono što su vidjeli. Njima fale hrvači pa smo dogovorili suradnju, ne samo za mene nego i za još neke borce iz tima House Of Pain. To će biti dobra suradnja za oba tima, ali naravno i za mene jer ću svakog dana trenirati s Conorom McGregorom- najboljim na svijetu do 66 kilograma".

Više puta si na svom Facebook profilu hvalio hrvanje, a nedavno si napisao da je kick boksing za curice. Zbog čega hrvanje smatraš superiornijim u odnosu na druge borilačke sportove?

"Ma to sam napisao u šali jer sam zafrkavao nekoliko prijatelja koji treniraju kick boks. Mislim da je hrvanje najteži borilački sport na svijetu. Dokaz je da su hrvači prvaci u 6 od 8 UFC-ovih kategorija".

Vaso Bakočević je nedavno osvojio WFC pojas prvaka. Puno puta te prozivao po društvenim mrežama, ne birajući riječi. Jedna od stvari koje je rekao je i to da će te u vašem meču odviknuti od MMA-a. Planiraš li poravnati račune s njim?

"On je imao priliku za ući u ring sa mnom, ali je odustao tri tjedna prije meča. Izgubio je svoju šansu i ne da mi se opet proći cijeli proces s njim jer bi mogao nekoliko dana prije meča opet sve otkazati. Ne zanima me borba s njim. On je rekao da će me naći van ringa i prebiti. Volio bih da me nađe van ringa jer bih ga onda mogao razbiti kako god želim. Ali on puno zuji a malo meda daje! Hvali se s dva smiješna pojasa koji ništa ne vrijede. Govori da su WFC i ona druga organizacija, koja je tako loša da joj ne znam ni ime, među najboljim organizacijama u Europi… Daj, ne budi smiješan! On da se htio boriti sa mnom, odavno bi se našli u ringu! Piše o meni jer zna da me fanovi vole i da će zbog sukoba sa mnom sebi podići "rejting". Žao mi je Vase jer ima mentalnih problema".

Surađivat ćeš sa zvijezdom UFC-a, Conorom McGregorom. Što nam možeš reći o njemu kao osobi? Da li je "normalan" kad nije pod svijetlima pozornice?

"Tri puta sam razgovarao s njim i jednom smo otišli na ručak zajedno. Nije bahat, nije umišljen, bio je pristojan i bilo mu je drago što ću trenirati s njim jer ću mu pomoći oko hrvanja".

Primijetio sam da si počeo kopirati njegov stil odijevanja. Možemo li očekivati da će te Conor naučiti trash talku? Što možeš dobiti od suradnje s borcem kao što je McGregor?

"Haha, ne kopiram ga. Oduvijek sam se volio lijepo odijevati. Svi koji su me upoznali znaju da sam među boljim trash talkerima u regiji. Kad dođem u UFC nastavit ću kao do sad govoriti ono što mislim. Nikog ne oponašam. Ja sam 'El Croata'! Takav sam se rodio, takav sam i pred kamerama i u privatnom životu. Od suradnje s Conorom mogu dobiti samopouzdanje i iskustvo jer ću trenirati s najboljim 'featherweightom' na svijetu. Nemojmo zaboraviti da je u tom timu i Gunnar Nelson, jedan od najboljih grapplera u UFC-u".

Znači, pri dolasku u UFC možemo očekivati Francisca "Conora" Barria?

"Ma kad dođem u UFC, dobiti ćete istog Francisca Croatu Barria kojeg ste imali sve ovo vrijeme. Moj trash talk će ostati isti. Studirao sam marketing, znam kako se prodati."

Neslužbeno sam doznao da si potpisao ugovor na jednu borbu s Cage Warriorsima. Što nam možeš reći o tome?

"Da, potpisao sam. Trebao sam se boriti 23.8., ali je cijeli event otkazan. Nadam se da ću se u 2015. boriti u Cage Warriorsima".

Koji su ti ciljevi u 2015.?

Ciljevi su da konstantno budem na dijeti i da budem na 75-76 kilograma, a ne na 85 jer se zapustim kad nemam ugovorenu borbu. Radit ću s nutricionistom koji će mi pomoći u tom cilju i želim ići u Irsku na trening kampove".

Planiraš li nastupiti za još neku organizaciju osim FFC-a i Cage Warriorsa?

"Nastupit ću za bilo koju dobru organizaciju od koje dobijem poziv. Bitno mi je da u ovoj godini odradim minimalno 4 borbe. Cilj mi je, kao i svakom drugom borcu, da dobijem poziv u UFC. Nema predaje, učinit ću sve što je potrebno da jednog dana zakoračim u Oktogon!"

Francisco uistinu ima sve kvalifikacije da bude sama krema MMA svijeta. Nadamo se da ćemo što prije izvijestiti javnost o dogovoru Ultimate Fighting Championshipa i Francisca Croata Barrija, jer znamo da bi tim dogovorom UFC dobio itekako vrlo kvalitetnog i srčanog borca!

                                                                                                                                                                    Vice Stanišić
                                                                                                                                       [email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI