Francisco Barrio: Otišao sam u SBG da bih došao do UFC-a, no još uvijek planiram pomesti FFC perolaku kategoriju

intervjuiIZDVOJENA VIJEST 30.06.2015 17:25h Autor:

Croata i Daniel Cormier

Zanimljivih je i uzbudljivih šest mjeseci iza Francisca Croate Barria. Nakon odlaska u Irsku i treninga u trenutno najjačem europskom MMA timu, bio je i na najvećem ovogodišnjem UFC eventu, u kutu svog timskog kolege Cathala Pendreda. Trenutno je u Zagrebu, odmara i trenira za iduće izazove, a mi smo iskoristili priliku da porazgovaramo s njim.

Prije ovoga, Francisco je trebao odraditi borbu u Portugalu, no ona se ipak nije održala. Zašto je došlo do toga, koliko misli da je napredovao, kako je trenirati s Cathalom Pendredom te mu biti u kutu, što sam Cathal misli o kritikama te što Francisco najavljuje u nastavku svoje karijeru, pročitajte u ovom interviewu.

Došao si u Portugal odraditi borbu, ali na kraju ipak nisi, što se dogodilo?

Ne želim baš govoriti o Portugalu. Došao sam odraditi borbu, ali bilo je problema, prije svega s organizacijom, a i ja imam ozljedu koljena. Ozljeda nije strašna, ali je ipak tu. Tako da se na kraju meč otkazao.

Koliko ti je zapravo žao zbog toga? Koliko si bio spreman i što smo trebali vidjeti novo od Croate Barria?

Ma pomalo mi i je žao, ali što se tu može, to je takav sport. Ako nisam 100% spreman neću se boriti. Da se razumijemo, nisam bio na 100% niti protiv Banovića, ni Pereše, a ni protiv Pejića. Nakon toga sam rekao da se više neću boriti ako nisam potpuno spreman. 19. rujna imam meč u Irskoj, na BAMMA organizaciji, pa se čuvam od ozljede i treniram, ali pametnije nego prije, jer je cilj biti na 100%.

Trenutno si u Zagrebu, odmaraš i družiš se s prijateljima?

Jesam, trenutno sam tu i provodim vrijeme s prijateljima i obitelji, ali i svaki dan treniram. Radim boks s Hambijem te hrvam u HK Lokomotiva, budući da u Irskoj hrvanje nije toliko kvalitetno, pa za to koristim priliku kad sam ovdje.

Sad si već neko vrijeme u SBG-u, možeš li usporediti način rada u HR i tamo?

Već sam dio SBG tima i moram priznati kako je drugačiji način rada. Prije svega u tome što svaki dan treniram s borcima iz UFC-a, pa napredujem svakim danom sve više. Tamo je MMA profesionalni sport te je automatski i više kvalitetnih boraca. Jučer sam trenirao s Lukom Jelčićem i on mi je rekao da sam jako puno napredovao, a u rujnu ću i dokazati da sam puno bolji borac nego što sam bio u borbi protiv Pejića. Veliki broj ljudi je mislio kako će mi se dogoditi mentalni pad nakon prvom poraza, no nije prvi put da gubim. Gubio sam u hrvanju, pa znam doživjeti poraz. Dok su svi slavili, ja sam otišao u Irsku napredovati i dokazati kako jedan poraz nije kraj svijeta.

Bio si cornerman Cathalu Pendredu na UFC-u u Meksiku, kakvo je to bilo iskustvo?

Imao sam tu čast biti mu u kutu i to je bilo nevjerojatno. Odradio sam s njima cijeli kamp u Meksiku i to sam također dodatno napredovao, ali se i dodatno potvrdio kao pravi dio tima.

Putuješ li ponovno s Pendredom u Las Vegas? Čeka ga borba na UFC 189 protiv Johna Howarda.

Ne putujem jer je taj meč dogovoren tek prije tjedan dana. On će tek otputovati, no tamo su već Conor McGregor i Gunnar Nelson, kao i naš trener John Kavanagh i ne bi trebalo biti problema za njega. No, zato će on biti u kutu na mojoj idućoj borbi.

Cathal ima četiri pobjede, no i puno kritika fanova, jer pobjeđuje odlukama u neizvjesnim borbama. Čak je i on nakon posljednje priznao da nešto mora promijeniti. Koliko ga to zapravo smeta i što on misli o tome svemu?

Iskreno, on se tome svemu nasmije. Njemu je bitno da je na kraju borbe njegova ruka u zraku. Nije on kriv što su mu posljednja dva protivnika bježala po kavezu. Cathal uvijek ide prema naprijed, a i imamo vrhunskog trenera Johna Kavanagha. On uvijek taktički savršeno pripremi borbu, no također nas sve pripremi i mentalno.  Nitko iz SBG tima ne pada na provokacije.

Sigurno te ovo sve još više nabrijalo na to kako želiš biti UFC borac?

Naravno, to je moj cilj, zato sam i otišao u SBG. Dogodio mi se poraz u posljednjoj borbi i taj odlazak mi je bio potreban. Istina, u mojih šest borbi nitko nije dominirao protiv mene, a kako me nokautirao Pejić, isto tako su mogli Banović ili Pereša. No, oni srećom nisu pogodili dobar udarac. Iskreno, nitko od tih boraca, uključujući Pejića, nije protiv mene dominirao niti pet sekundi. No eto, dogodilo se, ali sad oni dalje treniraju u Hrvatskoj, a ja u SBG u Dublinu.

Kad si spreman za nazad? Hoćemo li te vidjeti u FFC-ovom ringu najesen?

Borim se u rujnu u BAMMA. Znam ime protivnika, ali nije još javno objavljeno, pa ne smijem ni ja reći. No, kad god me Marko Petrak stavi na neki FFC card, ja ću se boriti, jer imamo jako dobar odnos. Želim taj pojas do 66 kilograma. Vratit ću se i pomesti cijelu kategorije, uvjeravam vas u to.

Razgovarao: Mario Katušić
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI