Ekskluzivno: Željko Mavrović najavljuje dvoboj Klička i Hayja!

intervjuiIZDVOJENA VIJEST 29.06.2011 10:53h Autor:

Željko Mavrović

U razgovoru za Fight Site, legendarna “Šaka sa Srednjaka” je prognozirala da Britanac Hayje nema prevelikih šansi protiv Vladimira Klička u subotnjem spektaklu.

Što radi legendarna “Šaka sa Srednjaka”? Hoće li nekoć izazivač za svjetski naslov u teškoj kategoriji, koji je izdržao 12 rundi s Lenoxom Lewisom, gledati subotnji spektakl u Hamburgu? Prati li uopće boks? Pitanja su koja zanimaju svakog istinskog ljubitelja šakačkog sporta…Ima li uopće boljeg čovjek za najavu meča desetljeća, kako su novinari već nazvali dvoboj Vladimira Klička i Davida Hayja, od Željka Mavrovića? Vjerojatno ne…

Je li dvoboj Hayja i Klička s pravom dobio epitet najjačeg meča još od dvoboja Lewisa i Tysona 2002.?

“Ma to su gluposti. Mediji su napuhali priču izvan realnih proporcija da bi imali o čemu pričati. Objektivno govoreći ovaj meč ne zaslužuje toliku pažnju i smatram da Britanac nije boksač koji bi mogao ozbiljno ugroziti Ukrajinca.”

No, većina se smatra da je Haye ipak najveći zalogaj za Klička u dugo vremena?

“Daleko od toga da je Haye nekvalitetan borac. Radi se o boksaču koji ima tešku ruku i koji jednim udarcem može svakoga nokautirati, pa tako i Klička. Iako je Vladimir veliki favorit, može se dogoditi da na koncu slavi i Haye.”

Kako uopće gledate na ovaj dvoboj?

“Smatram da je jedin način da Haye pobijedi taj da nokautira svog protivnika. Već sam rekao da ima dobar udarac i da fino eskivira napade protivnika. Nekakvim sofisticiranim taktičkim pristupom i lijepim boksom kroz 12 rundi, to sigurno neće napraviti. Kličko tu ima stvarno veliku prednost, fizički je nadmoćniji i ima prednost u dužini ruku.”

Znači li to da su šanse Hayja male?

“Problem za Klička bi bio taj što nema posebno čvrstu bradu i ako ga se dobro pogodi, mogao bi leći na pod. Tu je šansa Davida Hayja i tako bi trebao koncipirati svoju taktiku.”

Zašto su mediji od ovog dvoboja napravili toliku pompu? Znači li to da teška boksačka divizija nema pravih zvijezda?

“Mediji i javnost idu prema tome da od svega rade spektakl i nove ekstra veličine iako one realno ne postoje. U posljednje vrijeme se od svega radi bomba. Da se dva djeteta potuku u pješčaniku, vjerojatno bi i to bio meč stoljeća. Jednostavno se razvodnila priča, ima previše boksačkih promocija, previše šampiona i boks je izgubio na kvaliteti. Kako teškaški, tako i općenito.”

Koji je pravi razlog pada popularnosti šakačkog sporta?

“Ima ih više, no najbitniji i najveći je onaj vezan uz prirodu ljudske rase. Nije to samo problem boksa, nego i ostalih borilačkih sportova koji su u padu. Ljudska rasa postaje sve nježnija, komotnija i manje spremna za odricanje. Nitko nije više spreman na bol, teške treninge i primanje udaraca. Sve je bitnije od toga, a to se na koncu očituje i na vrhunskom sportu.”

Neki okrivljuju upravo braću Kličko… Jasno je da teškaška divizija uvijek nosi cijelu boksačku scenu, a javnost se slaže da su braća Kličko previše dosadni?

“Ima nešto i u tim riječima. Istina je kako su oni neatraktivni borci koji svojim stilom ne oduševljavaju. Fali agilnosti, nokauta, zanimljivih poteza. Sjetite se svi Valueva koji se pojavio prije nekoliko godina. I ta priča je bila presmiješna i pretragična. Nitko pametan to ne bi gledao i pratio…”

Što je s hrvatskim profesionalnim boksom?

“Teško je očekivati nešto više kada u cijeloj državi imamo samo jednu ozbiljnu boksačku dvoranu, a to je ona Leonarda Pijetraja. Sve ostalo je na amaterskoj ili gotovo amaterskoj bazi gdje se boksači dolaze rekreirati, a ljudi zabavljati. Nedostaje ulaganja u sport koji je zapravo individualan i koji uvijek iziskuje veliku žrtvu. Kada temelji ne valjaju, onda nema niti boksačkih šampiona. Dovoljno je reći da neki srednji europski grad ulaže u boks više nego cijela Hrvatska.”

Niste optimisti?

“Da se vratim na onu tezu o spremnosti ljudske rase na odricanje i na bol. Mislim da je tu osnovni problem. Pogledajte samo djecu prije 30 godina i pogledajte današnje klince u vrtićima i osnovnoj školi. Pa to je nebo i zemlja. Oni u prošlosti su bili izdržljiviji, čvršći, otporniji, snažniji…U našem boksu ima nekoliko dobrih talenata u teškoj kategoriji i u njih polažemo dosta nade. Oni nude optimizam.”

Optimizam vraća i Svjetska boksačka liga za koju svi tvrde da je odlično natjecanje. Slažete li se?

“Apsolutno. Podržavam i sviđa mi se format. Mislim da je to natjecanje koje barem približno može vratiti sjaj boksu u budućnosti i stvoriti nove šampione.”

Što je s vama? Navučete li kada rukavice?

“Tu i tamo. Više vježbam neke druge stvari kako bih ostao u kondiciji. Pazim na zdravlje i prehranu.”

Fali li vam boks kada pratite ovako izvana?

“Nikako. Ne može vam faliti nešto što ste proživjeli do krajnjih granica. Uvijek se mogu podsjetiti nekim pokretima…Boks je dio života koji je iza mene.”

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI