Ekskluzivno – Rakić 10 dana prije Manuwe: “Znam sve o njemu, zaslužio sam meč protiv TOP borca!”

intervjuiIZDVOJENA VIJEST 20.05.2019 09:53h Autor:

Photo: Instagram

Desetak nas dana dijeli do izuzetno zanimljive Fight Night priredbe (1. lipnja) koja će se održati u švedskom Stockholmu. Osim što će event ponuditi nastupe same kreme poluteške divizije, u Ericksson Globe areni ćemo pratiti čak borca iz naše regije – Darka Stošića, Damira Hadžovića i austrijsko-srpskog nokautera Aleksandra Rakića. Ovog posljednjeg u jednom od mečeva glavnog dijela priredbe čeka donedavni “top contender” Britanac Jimi Manuwa.

Rakić već dugo vremena želi neko veće ime koje ga može katapultirati “na kartu” poluteške kategorije. Nakon tri impresivne pobjede u tri dosadašnja nastupa u Octagonu, UFC-ovi “matchmakeri” su procijenili da je stigao i taj trenutak. Eventualno slavlje protiv opasnog Manuwe bi odijeknulo poput bombe, a Bečanin bi preko noći postao netko koga se gleda i kao potencijalnog budućeg izazivača.

U ekskluzivnom intervjuu za portal Fight Site, Rakić je najavio nastup u Švedskoj i otkrio nam je kako su protekle pripreme u centrali American Top Teama na Floridi. Austrijsko-srpski borac nam je u razgovoru također rekao kako je potpisao novi ugovor s elitnom svjetskom MMA promocijom koji mu garantira mirniju budućnost i nova četiri nastupa u Octagonu. Iako mu je ponuđeno da bude dio pripremnog kampa Thiaga Santosa za veliki meč protiv Jona Jonesa, Rakić je ovaj put takvu opciju odbio…
_________________________________________________________

Ispred tebe je novi dogovoren UFC meč, ovaj put protiv TOP 15 borca poluteške kategorije Jimya Manuwe. Je li to ono što si želio?

“Da, u potpunosti sam zadovoljan što mi je UFC ispunio želju. Htio sam rangiranog borca kao protivnika, a mislim da sam to dosadašnjim rezultatima i zaslužio. I uz to, sam dobio i novi ugovor – produljio sam vjernost UFC-u na još nove četiri borbe.”

Ovo će biti već treći put da se boriš u Europi od kada si stigao u UFC. Koliko ti je bitno što ne moraš mnogo putovati i prilagođavati se klimatskim promjenama ili vremenskoj razlici?

“Meni je Europa idealna za boriti se. Kao što mnogi znaju svoje pripreme za nastupe odrađujem na Floridi u centrali American Top Teama, a tek dva tjedna prije meča se vraćam u Beč. Tamo se aklimatiziram na europsko vrijeme i uvjete te završavam kamp. Tako da mi je boriti se u Europi zapravo idealno, iako znam da me UFC želi više vidjeti u SAD-u. To je naravno sasvim u redu, kad-tad će stići poziv, a ja ću kao i uvijek biti spreman se odazvati.”
Manuwa ima tri poraza u nizu, no radi se o izuzetno opasnom borcu koji je još donedavno slovio kao kandidat za mjesto izazivača. Jesi li pratio njegove posljednje nastupe, zašto je gubio?

“I ja i moj trener pratimo sve UFC borce iz moje kategorije. Kada govorimo o Manuwi, njega dobro poznajem jer smo čak i trenirali zajedno nekoliko dana prije par godina dok sam bio na pripremama u Švedskoj. Tako da ga već od tada pratim. Radi se o opasnom udaraču koji svaki meč može riješiti jednim udarcem. Mislim da je njegova mana to što se nekada voli potući i onda iz tih izmjena počne gubiti. I uz to, nema baš najjaču bradu.”

Znamo da javno nećeš otkrivati taktiku za meč, no nije tajna da je Englez najopasniji na nogama. Jeste li se u pripremnom kampu koncentrirali na tvoje jake ili njegove slabe strane?

“Moja ideja je da u svaki UFC nastup uđem kao bolji i kompletniji borac od onoga koji je ušao u prošli dvoboj. Ovaj put smo se spremali i za Manuwine snažne strane i kako im parirati i kontrirati, ali i na njegove mane i kako ih iskoristiti. Mislim da sam potpuno spreman za ovaj dvoboj.”

Nakon priprema u American Top Teamu se vraćaš u Beč, a onda ideš za Stockholm. Koji je plan do samog meča?

“Kada govorimo o treningu, ja sam uvijek spreman, uvijek sam u dvorani i na nekih 70-80 posto moguće spreme. Kada sam ovaj put otišao na Floridu u ATT, već tada sam bio u prilično dobroj formi. U Coconout Creeku sam proveo 5 tjedana i tamo mi je fokus bio na sparinzima. Ideja je bila odraditi što više kvalitetnih sparinga. I naravno na kondiciju. Želim u samom Octagonu biti potpuno spreman, na 120 posto.”

Nedavno si izjavio da ne želiš ući u mlin mečeva, nego da želiš između nastupa imati dovoljno vremena za rad na sebi i napredak. Jesi li uspio to učiniti nakon posljednjeg nastupa i pobjede protiv Devina Clarka?

“To je točno. Ideja je, kao što sam već rekao, u svaki meč ući ne samo kao spremniji, nego i kao bolji borac. Mislim da sam napredovao u svakom segmentu MMA sporta od prošlog meča. A to sam mogao vidjeti i tijekom ovih priprema na Floridi.”

Pratiš li situaciju na vrhu kategorije? Upravo će ova priredba u Stockholmu dosta toga odlučiti s obzirom da ćemo vidjeti nastupe čak polovice iz TOP-a 10 kategorije do 93 kilograma…

“Naravno da pratim. Moj tim i ja pratimo sve borce iz moje kategorije. S obzirom na velik broj top boraca koji će nastupiti u Stockholmu, bit će vrlo zanimljivo vidjeti kako će izgledati rang ljestvica najboljih nakon te priredbe. Teško je nešto prognozirati.”

Kako gledaš na činjenicu da se UFC drži pravila koja je on ustanovio zajedno s USADA-om i koja su i dalje na snazi, Jon Jones, ne bi bio prvak jer je i dalje pozitivan na metabolite turinabola?

“Iskreno govoreći, UFC će u konačnici napraviti onako kako oni to žele i neka i  bude tako. Meni je drago da su kontrole česte, drago mi je da su testiranja redovita da bi u konačnici ovaj sport bio čist. Ideja je da imamo poštenu i fer konkurenciju.”

Može li Thiago Santos nokautirati Jona Jonesa na UFC-u 239?

“Naravno da može. To će biti meč kao i svaki drugi i u njemu se sve može dogoditi. Santos je već dokazao da je vrlo opasan udarač i da ima moć da te uspava jednim udarcem. Dovoljna je tek sekunda nepažnje i meč može biti gotov. Baš kada sam bio u ATT-u sada na pripremama, pitali su me mogu li doći ponovno nakon meča u Stockholmu na pripreme kako bih pomogao Santosu za meč protiv Jonesa. Rekao sam im da ovaj put ne mogu.”

Hoćemo li ikada gledati UFC u Austriji, zemlji u kojoj treniraš i živiš?

“Ja se nadam da će se to dogoditi. Moj cilj i jest da dovedem takvu veliku promociju u Beč. No, ne bih volio da tu stane, želio bih da UFC dođe i u druge zemlje u našoj regiji.”

Marko Petrak
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI