Ekskluzivno – Hrvoje Sep: “Vratio sam se puno bolji nego prije, a plan je boksati i dva puta mjesečno!”

intervjuiIZDVOJENA VIJEST 19.04.2019 10:22h Autor:

Photo: Hrvoje Sep

Mnogi ljubitelji borilačkog sporta su se pitali kada će se ponovno u boksački ring vratiti hrvatski profesionalac Hrvoje Sep. Jedan od najših najbolji amaterskih boksača, koji je osvojio čak dvije medalje na Europskim prvenstvima i oduševljavao u WSB ligi, je profi karijeru započeo još 2017. godine. Tri brze i vrlo impresivne pobjede su jasno nagovijestile da će Sep nastaviti u profesionalcima tamo gdje je stao u amaterima. No, ozljede su ga gurnule “na klupu” i ovaj tvrdi Slavonac sa zagrebačkom adresom je morao čekati.

No, boksač iz BK Leonardo se tiho, bez velike pompe, nakon godinu i pol dana pauze vratio u profesionalni ring. U posljednja dva mjeseca je odradio dva meča (ubilježio dvije pobjede) te je jasno dao do znanja da su sve ozljede iza njega i da je spreman za sljedeći korak u profi karijeri.

U ekskluzivnom intervjuu za portal Fight Site Sep nam je otkrio planove za ostatak 2019. godine, prokomentirao je stanje na svjetskoj profesionalnoj boksačkoj sceni i otkrio hoćemo li ga ikada više gledati na Olimpijskim igrama.
_________________________________________________________

Nakon dužeg perioda te gledamo u boksačkom ringu, u zadnjih nekoliko tjedana si ubilježio dvije profesionalne pobjede i već si na 5-0. Možeš li nam otkriti planove; najprije one bliže, a onda i one do kraja 2019. godine?

“Nakon što nisam nastupao godinu i pol dana jedini planovi za sada su mi da nastupam što češće. Tako da su mi bliži planovi da nastupam jednom mjesečno, a do kraja godine možda i dvaput mjesečno. Boksao sam u 2. i 3. mjesecu, 4. ću propustiti, a u 5. krećem ponovno u akciju. Naravno cilj je napredovati na rang ljestvicama tako da su mogući i jači protivnici ove godine.”

Kako je bilo vratiti se u ring nakon duže pauze? Kao amater si vrlo često nastupao i bio je dojam da ti česti mečevi odgovaraju radi stila i spreme…

“Svakom sportašu je pauza od nastupa najgora stvar koja se može dogoditi i to svakako frustrira, ali takve pauze su dobre jedino jer imaš vremena o svemu dobro razmisliti i posložiti prioritete u karijeri. Nisam se imao problema vratiti jer u BK Leonardo imam odličnu ekipu pa znaš kad si spreman. Česti nastupi su nešto u čemu sam uvijek uživao i tako je i sada.”

Jesu li ozljede koje su te mučile i radi kojih si pauzirao u potpunosti iza tebe?

“Ozljede su u potpunosti iza mene i u ovom trenutku se fizički i mentalno osjećam odlično. Naučio sam se i bolje nositi sa određenim izazovima tako da smatram da sam puno bolji nego prije.”

Što je s planovima vezanim za FFC promociju? Bio si najavljen za nastup u Las Vegasu u jesen prošle godine.

“Organizacija FFC za koju sam nastupao se preselila u SAD i počeli su održavati priredbe u Las Vegasu što je idalna boksačka pozornica. Bio sam najavljen za nastup na jednom od evenata, ali nisam mogao nastupiti jer nisam imao radnu vizu za SAD. Predao sam zahtjev i kroz neko vrijeme bih je trebao dobiti. Koliko sam čuo, uskoro bi trebalo biti još priredbi tako da ću biti spreman čim se prilika ukaže, a do tada nastavljam sa nastupima u Europi.”

U boksačkom klubu Leonardo je stasalo dosta novih imena u seniorskoj konkurenciji; od Miluna, preko Sobjeslavskog, Erika Pijetraja, Gečevića, Vite Jelčića… Koliko je bitno za jednog boksača imati dobar i brojan tim boksača u dvorani?

“Uz dobrog trenera, druga najbitnija stavka za razvoj su dobri sparing partneri. Ako je trener kvalitetan onda se podrazumijeva da će u klubu biti i kvalitetnih boksača. Leonard Pijetraj godinama stvara nove generacije boksača tako da sam jako zadovoljan po tom pitanju. Milun, Babić, Jelčić, Sobjeslavski, Gečević, Erik Pijetraj, Grabić i ostali dečki iz kluba me dobro znaju namučiti u pripremama što je i glavni cilj.”

Profesionalnim boksačima je sada dopušteno boksati i na Olimpijskim igrama. Jesi li uopće zainteresiran za takvu opciju s obzriom na iskustva s prošlih?

“Olimpijski boks je za mene završena priča iz više razloga. Lijepo je nastupati na OI i imati mogućnost osvajanja medalje i volio bih imati tu opciju, ali previše politike je upleteno u olimpijski boks. Ne sviđa mi se što je međunarodni olimpijski odbor donio odluku da boks ne smije izgledati opasno pa suci moraju brojati na svaki malo jači primljen udarac, a time zapravo nanose veliku štetu boksu. Jako je puno sudačkih odluka prije OI blago rečeno kontroverzno, tako da puno boksača koji zaslužuju biti na Igrama nikad niti ne dođu do nje. Sudačke odluke su posebna priča.

Još jedan očiti razlog je taj što se boksač godinama može pripremati za OI  i na kraju poslje nastupa nema ništa od toga jer olimpijski boks ne daje boksačima mogućnost neke vrste financijske sigurnosti nakon karijere.”

Pretpostavljamo da pratiš profi konkurenciju na vrhu svoje kategorije. Tko su boksači koje posebno poštuješ iz svoje divizije, a s kojima bi se mogao susresti u budućnosti?

“Ne volim previše trošiti energiju na konkurenciju jer se situacija konstantno mijenja tako da boksača kojeg sam ja proučavao godinama možda neće ni biti na vrhu kad ja budem visoko na rang ljestvicama. Mečeve za svjetske titule uvijek pogledam tako i da vrh svoje kategorije poznajem. Svaki prvak svijeta koji je pobjeđivao kvalitetne suparnike ima moje poštovanje i tako je i u mojoj kategoriji.”

Tu je naravno Artur Baterbiev, čovjek kojem si upravo ti bio službeni sparing partner, a koji je u međuvremenu postao svjetski prvak? Pratiš li njegovu karijeru, sada bi se sučeliti sa Srbinom s američkom putovnicom Kalajdžićem?

“Vidio sam da je Beterbiev postao svjetski prvak i drago mi je zbog toga. On je vrlo čvrst boksač koji stilom ne odgovara boksačima američkog stila boksa kakav ima i Kalajdžić, ali svaku pobjedu treba zaslužiti tako da ne mogu prognozirati ishod, ali će vjerovatno biti odličan meč.”

Dojam je da se profesionalni boks vratio na velika vrata borilačke scene u zadnjih par godina! Sjajni mečevi, velike priredbe i napokon zanimljiva superteška kategorija… Mogu li scenu ponovno poljuljati ugovori boksača s “broadcasterima” i promotorima koji ih spriječavaju da se međusobno bore?

“Sjajni mečevi i velike priredbe bi trebale biti konstanta u boksu, u nižim kategorijama često i je tako. Teška kategorija je bila malo u krizi po atraktivnosti 10-ak godina, ali 2015. godine dolaskom Joshue, Wildera, Furya i ostalih boksača nove generacije opet je postala jako zanimljiva. Možda je i MMA malo napravio pritisak na boksačke promotore da rade velike mečeve što je super. Sportovi se međusobno bore za publiku i tako gledatelji dobiju više. Promotori koji sprečavaju velike mečeve mogu biti smetnja, ali ne ozbiljna jer kao što smo vidjeli u meču Mayweather vs. Mcgregor, kad je interes javnosti dovoljno velik sve je moguće organizirati. Nekad nije loše graditi karijeru dva prvaka odvojeno jer se tako stvara platforma za jedan mega meč kao što je bio Mayweather  vs. Paquiao ili kao što bi mogao postati Joshua vs. Wilder.”

Odnedavno si pojačao i prisutnost na društvenim mrežama, imaš novi Instagram profil… Kako gledaš na činjenicu da je danas u profi boksu sportski dio, onaj u ringu, tek polovica posla, a ostatak je upravo u PR-u, promociji, marketingu?

“Meni se ideja da si plaćen toliko koliko te ljudi gleda najpoštenija jer nikako niju u redu da se previše plaćaju sportovi koje nitko ne gleda. Zbog toga je samopromocija i promocija super i to je postojalo oduvijek u nekoj mjeri. Ne sviđa mi se to da se zloupotrebljava taj alat sa lošim ponašanjem vrijeđanjem u prevelikoj mjeri ili bilo čim lošim da bi se dobilo na popularnosti. Osobno mislim da je najbitnije ono sto pokazuješ na sportskom borilištu, a uz to je dobro znati kada šta reći, kada šta napisati ili objaviti.”

Marko Petrak
[email protected]

A new collection of boxing shorts for the spring season.

A post shared by Hrvoje Sep (@hrvoje_sep) on

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI