Dion Staring: Želim biti FFC-ov prvak još dugo vremena!

intervjui 10.10.2015 14:20h Autor:

Dion Staring

Dion "The Soldier" Staring je veteran sporta i europska MMA legenda. U bogatoj karijeri u kojoj bilježi preko četrdeset odrađenih mečeva imao je priliku boriti se sa velikim imenima poput Antonia Rogeria Nogueire i trenutnog prvaka UFC-ove poluteške kategorije Daniela Cormiera.

Staring je također jedini prvak FFC-ove teške kategorije. U FFC-u se do sada borio tri puta i slavio je svaki put, a pojas je osvojio porazivši UFC-ovog veterana Ricca Rodruigeza koji je predao meč nakon dvije runde. Nizozemac se planira vratiti u FFC do kraja godine kako bi obranio titulu i upisao još jednu pobjedu u organizaciji. Porazgovarali smo s "The Soldierom" o nadolazećem meču i o njegovoj borilačkoj karijeri.

Kako teku pripreme za borbu i jeste li napravili kakve promjene u treningu uoči vaše obrane FFC-ove titule?

"Moja priprema za ovaj meč biti će ista kao i za zadnjih nekoliko borbi. Stand up i MMA ću odrađivati u
Mikes Gym dok će mi u hrvanju i parteru pomagati Stuart Samson i Tom Derkzen. Za snagu i kondiciju zadužen će biti Motivation(Mikes Gym)."

Vaš niz od tri pobjede u FFC-u prekinut je porazom od Alija Mohammada u IFC promociji. Koliko jako ste bili ozlijeđeni u toj borbi i slažete li se s odlukom suca da prekine meč?

"Uopće nisam bio ozljeđen, iako je Orsat Zovko primjetio da sam primio nekoliko ilegalnih udarcaca u zatiljak. Čekao sam da promjenim položaj ali sudac je uletio i prekinuo meč. Ne slažem se sa odlukom, mislim da je prerano prekinuo borbu. Čak su i u kutu mog protivnika bili iznenađeni odlukom. Odradio sam još jednu borbu za manju promociju 26. rujna u Arnhemu. Izborio sam sudačku odluku i tako se vratio na pobjedničke staze."

Jeste li u ovoj fazi karijere na treningu posvećeni učenju novih stvari i tehnika ili ste više usredotočeni na usavršavanje vještina koje već posjedujete?

"Sa Mikeom Passenierom nikada ne znate(smijeh). Jedino što ja znam je da mi tehnika i kondicija postaju sve bolji i bolji nakon njegovih treninga. Nove vještine u MMA-ju su uvijek potrebne budući da se sport neprestano razvija."

Član ste Golden Glory tima ali ste trenirali i sa Blackziliansima. Koja je razlika u načinu rada i cjelokupnoj atmosferi između timova?

"Treniram u Mikes Gym sa Stuartom i Tomom. Kod Blackziliansa mi je bilo odlično i naučio sam puno, ali zbog loše borbe i privatnih problema sam se odlučio vratiti u Nizozemsku. Upoznao sam Mikea dok je  trenirao Alistaira Overeema, pričali smo nekoliko puta i pitao sam ga mogu li doći trenirati s njim.
Moj predosjećaj je bio ispravan i stand up mi je sve bolji."

Borili ste se sa protivnicima različite kvalitete. Osjećate li mentalno razliku u borbi protiv visoko rangiranog borca kao što je Daniel Cormier naspram nekog manje kvalitetnog borca ili vam je to svejedno?

"MMA je nepredvidljiv i sve je moguće. Imate 15 minuta i puno toga se može dogoditi. Borba s Cormierom je nosila veliki pritisak zbog njegovog imena i vještina. Nitko se nije htio boriti s njim, a tu su i svi mediji tako da je mentalno to bila velika razlika od uobičajenog."

Nastupali ste u raznim organizacijama pod različtim pravilima. Preferirate li pravila u stilu Pridea ili UFC-a?

"Više mi odgovaraju Pride pravila."

Imate li neke određene ciljeve koje želite ostvariti u MMA-ju ili samo prihvaćate borbe i uzimate plaću?

"Novac uvijek dobro dođe(smijeh), ali želim biti FFC-ov prvak dugo vremena i nadam se da ću se ponovno boriti u IFC-u ili Japanu kako bih Japancima i obožavateljima MMA-ja pokazao svoje vještine i stil borbe."

Vidjeli smo Hershela Walkera kako se bori u dobi od gotovo 50 godina. Koliko dugo se planirate boriti? Mislite li da ćete znati reći kad je dosta?

"Još ništa ne znam. Nadam se da ću se boriti što je duže moguće. Ako ne dođe do nikakvih ozljeda imam u najmanju ruku još nekoliko godina, ali nemam nikakvu namjeru prestati."

Na internetu sam vidio kako tražite ljude savjet za "walkout" pjesmu. Jeste li odlučili uz koju ćete pjesmu izlaziti u idućoj borbi?

"Tako je. Dobio sam razne reakcije od obožavatelja koji me prate i na kraju sam se odlučio za 'At the Gates of Midian' grupe Cradle of Filth. Možda ću FFC obožavatelje tražiti isti savjet."

Tko je Dion Staring izvan kaveza/ringa? Imate li kakve hobije i interese osim borbi?

"Ja sam drag i prijateljski čovjek(smijeh). Dosta radim podučavajući svoje učenike MMA ili kao osobni  trener za stand up i snagu. Osim toga imam velikog psa i ako ostane vremena volim pogledati neku seriju na TV-u. Zadnja serija koju sam gledao je 'Narcos'."

Zasad nije službeno potvrđeno kad će i protiv koga Staring braniti svoj naslov, no prije toga na rasporedu nam slijedi odličan FFC 20 koji će se održati 23. listopada u Zagrebu uz izravni prijenos na Fight Channelu.

                                                                      Igor Mićić

 

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI