Damir Hadžović se sprema bombardirati UFC 203!

intervjuiIZDVOJENA VIJEST 22.08.2016 17:08h Autor:

Damir Hadzovic

Za tri tjedna će u famozni oktogon ponovno kročiti Damir Hadžovć (10-3). “Bosanski Bombarder” iz Kopenhagena će se zaputiti prema Clevelandu gdje će 10. rujna na UFC 203 priredbi tražiti svoju prvu pobjedu u najjačoj svjetskoj MMA organizaciji. Hadžović je u svom UFC debiju imao izuzetno tešku misiju. Opasni i puno iskusniji nokauter Maibek Taisumov zaustavio ga je u travnju pred punom Arenom Zagreb, iako se Hadžović nije složio s odlukom suca da prekine meč. Sada će imati priliku da popravi dojam, a prepreka će mu biti Yusuke Kasuya (9-2-2), opasan submission borac iz Japana koji je također poražen u debiju te će u Clevelandu, baš kao i Hadžović, htjeti dokazati da pozivnicu u UFC nije dobio slučajno.

“Bombarder” se vraća na priredbi koju predvodi Stipe Miočić

“Osjećam se odlično. Poraz od Taisumova me nije nimalo poljuljao. Nastavio sam  s napornim treninzima i spreman sam u Clevelandu upisati svoju prvu pobjedu u oktogonu. Ovo je moj prvi nastupa na jednoj velikoj UFC priredbi u SAD-u i jako sam uzbuđen”

“Naravno da mi je drago što se borim na istom eventu s Miočićem. On znači puno ljudima u regiji i definitivno mi je inspiracija i čast što ću se boriti u istom oktogonu. Stipini roditelji su iz Hrvatske, ali on je odrastao kao Amerikanac. Ja sam prošao sličnu situaciju. Iz Bosne sam, ali sam odrastao ‘na danski’ tako da se mogu povezati s njim na toj razini. Iako je on Amerikanac obojica zastupamo regiju i dat ćemo sve od sebe da zadovoljimo fanove. Miočić će pobijediti nokautom u drugoj rundi.”

U oktogonu ga čeka japanski majstor submissiona Yusuke Kasuya

“Kasuya predstavlja puno više problema nego što se to na prvu čini. Vješt je parteraš, ali zapravo ima i jako dobar stand up, iako službeno ima samo jednu TKO pobjedu. Osvojio je i Shooto turnir i ima pobjede nad kvalitetnim borcima iz svoje regije. Naročito trebam pripaziti na njegove kickove, tu je dosta opasan i u trening kampu smo se za to pripremali. Naravno, Japanac nije ništa manje opasan u parteru što potvđuje činjenica da je osam od devet pobjeda upisao upravo submissionom. Sve u svemu radi se puno kompletnijem i opasnijem borcu nego što to izgleda na papiru.”

“Mislim da je Kasuya dobar protivnik za moj drugi UFC nastup. Imamo slično iskustvo što se broja borbi tiče, a i u UFC-u smo izjendačeni jer obojica nastupamo tek drugi put i tražimo prvu pobjedu u oktogonu. Taisumov je u borbu samnom ušao s pet UFC nastupa i tri uzastopna nokauta iza sebe. Ali nemojte me krivo shvatiti, prihvatio bih taj meč opet, a prihvati ću i bilo kojeg iskusnijeg ili rangiranog kad god se za to ukaže prilika.”

Drugi nastup će biti lakši jer sada zna proceduru

“U ovom meču će mi biti puno lakše jer sada sam već bio na jednom UFC-u i znam što trebam raditi. Sada sam član UFC-a, poznajem protokole i mogu se koncentrirati na to da pokažem svoje vještine. U debiju nisam imao tremu, ali sam morao proći kroz svu onu mašineriju i sve mi je to bilo novo. Sada znam kako stvari funkcioniraju i koje su procedure, što je također jedno važno iskustvo. Ali nisam u prvom meču osjetio ‘octogon jitters’ što mi je bilo čudno. Čudio sam se sam sebi što sam tako opušten. Zapravo sam bio nervozan zbog činjenice da nisam nervozan (smijeh).”

Hadžović inzistira da je prekid protiv Taisumova bio preuranjen

“Ako pogledate snimku vidjet ćete kako ja padnem na lijevu stranu, na lijvu nogu, i dočekam se na lijevi lakat i ruku. Desna ruka i noga su mi gore. ja sam bio dolje u knockdownu, istina, uzdrmao me, ali nisam bio nokautiran. U niti jednom trenutku nisam ostao bez svijesti. Nisam stigao reagirati, a već sam iznad sebe vidio ono crno odijelo od suca. Bilo mi je jasno da je prekinuo meč i odmah sam protestirao i žalio se.

No mislim da je trebao nastaviti akciju. Pa došao sam se tamo boriti! Trenirao sam dva mjeseca, dvaput dnevno. Da je bio boksački meč brojali bi mi i nastavio bih dalje borbu. Što je jedan knockdown? Pa to se stalno događa u ovom sportu- Kongo vs. Barry, Shogun vs. Henderson 2, prvi meč Gadelhe i Joanne, mogu vam nabrajati primjere cijeli dan. Sudac mora malo pustiti borbu, pa što ako je knockdown, tko je on da kaže,’Gotov si bio, možda, zaustavljam sada borbu’. Nije trebao prekinuti borbu…”

Taisumova je za pobjedu nagrađen skupim poklonom čečenskog predsjednika Ramzana Kadirova

“Vidio sam da je dobio auto na poklon, novog Mercedesa (smijeh). U Danskoj nema šanse da bih ja ikada dobio tako nešto za pobjedu. Ovdje te tretiraju više kao da si neki primitivac nego sportaš. Oni MMA smatraju nasilnim i ne žele ga priznati kao pravi sport. Više me prihvaćaju u Bosni, tamo znaju što znači biti borac i ponosni su na njih. Danci vole biciklizam, plivanje i rukomet.”

Taisumov također nastupa na UFC-u 203 protiv Nicka Lenza

“Definitivno ću pozdraviti Taisumova kad ga vidim. Ja nema ništa protiv njega. Mogao se i on naći na drugoj stani u mojoj situaciji. Nije on ništa kriv, već sudac. On je profesionalac, svaka mu čast. Taisumov je dobar borac. Prije borbe je došao do mene i pozdravio me. Ako se budemo morali boriti ponovno, nema problema. Ali ja profesionalno nemam ništa protiv njega. On je fin momak, pričao sam s njim više puta. I drago mi je što se bori na istom cardu, želim vidjeti njegov nastup. Naravno, sada navijam za njega i volio bih da pobijedi.”

Tjedan dana prije Hadžovića u oktogon se vraća i njegov timski kolega Nicolas Dalby

“Dalby se bori 3. rujna na Fight Nightu u Hamburgu. Nažalost neću imati mogućnost da odem pogledati njegvu borbu jer je moj meč u SAD-u samo tjedan dana kasnije. Mi smo sparing partneri i pripremali smo se zajedno. Znamo koji su nam rasporedi tako da smo se organizirali da svatko dobije potrebno vrijeme s trenerima. Sve večernje treninge smo radili zajedno. Nas ima puno u klubu, ne mora uvijek sve biti na treneru. Imamo druge ljude koje vode treninge, ali naravno trener je tu svaki put.”

Danci još uvijek ne cijene dovoljno borce koje imaju

“Moj status borca se u Danskoj malo popravio otkako sam potpisao za UFC. Postoji jedna mreža koja prikazuje borbe i razne sadržaje, zato je njima uvijek u interesu da me ugoste kako bi promovirali mečeve. Ali tek kada me budu zvali neki mainstream mediji, kao što je to HRT u Hrvatskoj, tek onda možemo pričati o nekakvoj popularnosti. Dalby i Anna Elmose dobivaju određeni prostor jer su Danci, ali mene ne žele, ja sam Bosanac (smijeh). Da promijenim ime situacija bi sizgledala drugačije, ali ja nikada neću napraviti tako nešto zbog novca.”

Upisati pobjedu u UFC-u bio je problem i Elvisu Sinošiću i Bojanu Veličkoviću koji su posljednje borbe završili neriješenim ishodom

“Kevin Casey protiv Sinošića nije puno pokazao. Mislim, zavlačio je cijelu borbu kao što sam i mislio da će napraviti. Prije samog meča već sam znao da će ga srušiti i držati na podu, on je takav borac. Izgleda dobro u prvoj rundi, ali ima previše mišićne mase. Dok njemu krv dođe do mišića on već gleda samo kako da preživi. Elvis je bolji borac, gledao je kako da završi meč, ali ništa od toga. Mislim da je trebao dobiti tu borbu.

Slična je situacija bila i s Veličkovićem za kojeg također mislim da je trebao pobijediti protiv Michaela Gravesa. Bojan je bio agresivniji i htio je završiti borbu. Istina, Graves ga je neko vrijeme držao na podu, ali nije ništa napravio s tom pozicijom. Veličković se došao boriti i tražio je prekid što su ipak trebali cijeniti i bodovoati u njegovu korist.”

Protiv Japanca će biti oprezniji i više taktizirati, ali će tražiti bonusa vrijedan prekid

“Protiv Taisumova sam bio previše željan i nestrpljiv, htio sam se što prije pokazati u oktogonu i doći do prekida. Bio sam preagresivan i uopće nisam razmišljao. Sada ću si uzeti vremena, pustit ću prvu rundu neka se borba malo razvije i pokušat ću ga nekako namamiti u zamku. Volio bih ga završiti na nogama, da mi naleti na neko koljeno. Iskoristit ću i parter da ga završim ako se za to ukaže prilika. Volio bih ga završiti japanskom kravatom, to je rijetko viđeni submission, nisam niti siguran je li ga itko izveo u UFC-u, još je i Japanac. Tu bih pokušao doći do nekog bonusa za izvedbu večeri jer zarada u UFC-u i nije baš velika kad odbijete sve troškove treninga i ostalih stvari. Naravno, ‘fight card’ je pun odličnih borbi i doći do bonusa će biti jako teško…”

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI