Cro Cop započeo završni dio priprema, s FS-om popričao o Silvi, Carwinu i povratku u japanski ring

intervjuiIZDVOJENA VIJEST 11.11.2016 16:32h Autor:

Mirko Filipović

Mirko Filipović ovog je tjedna započeo završni dio priprema za nastup koji ga očekuje krajem godine u Japanu. Legenda hrvatskog sporta sudjeluje na Rizinovom turniru u otvorenoj kategoriji čiji ćemo idući nastavak gledati 29. prosinca u njegovoj Saitama Areni. Prvu prepreku u vidu južnokorejskog borca Hyun Man Myunga, Mirko je svladao gušenjem nakon nešto više od dvije minute borbe, a novi četvrtfinalni nastup donosi mu starog poznanika i dugogodišnjeg sportskog rivala – Wanderleija Silvu.

Dvoboj Cro Copa i Wanda dogovoren je na pomalo nesvakidašnji način. Odmah po završteku meča s Myungom, hrvatski je borac u ring pozvao Brazilca te na licu mjesta dogovorio njihov treći susret. Naravno, sve je to stiglo uz blagoslov organizatora, koji su Mirku i sugerirali ovaj potez.

O prethodna dva susreta već više-manje sve znate. Prvi je održan pod posebnim pravilima na Pride 20 eventu te iz njega nismo dobili pobjednika. Drugi je pak puno poznatiji i razvikaniji, a odvio se na Pride Final Conflictu iz 2006. godine. U tom je revanšu Cro Cop slavio nezaboravnim ‘high kick’ nokautom koji je i dan danas sastavni dio mnogih ‘highlight’ videa.

S Mirkom smo nakratko dobili priliku razgovarati prilikom njegovog susreta sa Stipom Miočićem kada je dvojac odradio lakši trening u Cro Copovoj dvorani na Borčecu. Još smo ranije objavili dio razgovora koji se odnosio na aktualnog UFC-ovog prvaka, a sada vam prenosimo i onaj koji se odnosi na Filipovićev idući nastup.

Pripreme

“Završni dio priprema mi počinje u ponedjeljak. No ja stalno treniram i možemo reći kako sam već u pretpripremama za pripreme”, izjavio je tada Filipović pa nastavio:

“Malo mi trebaju duže pripreme nego prije, ponajviše zbog svih ozljeda. Bojim se naglog treninga. Ne smijem naglo pojačati intenzitet da se ne bih opet ozlijedio. Ponovno me to rame boli, malo mi je koljeno nateklo i cijeli sam protekli tjedan proveo na terapijama, ali izdržat ću to sve. Odradit ću ovaj turnir kako god znam, živ ili mrtav.”

Borba s Wanderleijom

“Ne znam uopće u kakvom će on stanju doći. Treba biti pošten i reći kako se on nije borio tri godine, no sigurno će se pojaviti iznimno motiviran. Htjet će se osvetiti za onaj brutalni poraz, ali ću isto tako i ja biti motiviran da mu ga još jednom nanesem. Bit ću spreman. To je borba. To je otvorena kategorija i on će doći sa stotinjak kilograma. Opasan je udarač, što znači da jedan udarac može okrenuti borbu.”

Zbog koncepta turnira, fokus je na taktici i kondicijskoj pripremi

“U prvom redu moram biti maksimalno kondicijski spreman. Kondicija je najvažnija i ako se prođe Wanderleija, a ja vjerujem da hoću, čekaju me još dvije borbe ako želim osvojiti turnir. Jako je teško u tri dana odraditi tri borbe.”

Veliki problem bi na ovakvom tipu natjecanja mogle predstavljati ozljede. Vremena za liječenje istih neće biti, stoga Mirko ističe kako tu do izražaja najviše dolazi taktika kojom se rizik mora smanjiti na minimum.

“Ne smijem se ozlijediti u prvoj borbi. Čak ne bi bio toliki problem da su tri borbe u jednoj večeri dok je tijelo vruće i pod adrenalinom. No kad se drugi dan ohlade te rane… ako bude nekakvih hematoma na potkoljenici, mogu slomiti prst, recimo palac. To se često zna dogoditi, ja ga osobno nisam lomio, ali mnogi borci jesu zbog tih malih rukavica. To sve ne boli istu večer, ali drugi dan predstavlja problem. Ukratko, ovo će ponajviše biti pitanje kondicijske pripreme i taktike.”

Turnir je dobio veliko pojačanje u vidu Shanea Carwina

“Shane Carwin je izvrstan borac, ostavio je ogroman trag u UFC-u te se povukao nakon jedne ozljede. Meni je iznimno drago da je svojim imenom pojačao turnir. To je jedno respektabilno ime u svijetu borbe”, prokomentirao je Filipović bivšu UFC-ovu zvijezdu s kojom će se moći susresti tek u finalu turnira.

Pride vs. Rizin FF

Mirko je najljepše stranice svoje karijere ispisao u vrijeme zlatnih dana legendarnog Pridea, a povratak na japansko tlo i njegovu Saitama Arenu probudio je osjećaje koji su, do meča s Myungom, posljednji put isplivali kada je još tamo davne 2008. godine ring podijelio s jednim drugim južnokorejskim borcem – Hong Man Choijem.

“Sve je isto. Osjeti se miris i duh Pridea. To je više – manje sve isto. Tako sam se raznježio sad kad sam prvi puta nastupio u Saitama Areni nakon toliko dugo vremena. Bili su tu isti suci, bodovni, ne ovaj u ringu jer Shimada više ne sudi. Liječnici, svlačionica, pravila, ring, osoblje, ona najavljivačica s onim prodornim glasom, stage po kojem smo silazili dolje… sve je bilo isto.”

Dok će mlađim generacijama možda više odgovarati UFC-ov pristup, Cro Copu se pod kožu uvukla japanska receptura.

“Japanci to rade na svoj način, a ja to volim i to mi odgovara. To je nešto na što sam navikao. Možda bi nekome tko je započeo karijeru u UFC-u ovo bilo čudno, ali ja sam ipak odradio pune 22 borbe samo u Saitama Areni. To volim i to me čini sretnim na neki način”, zaključio je Mirko prije nego što se otišao još jednom pozdraviti sa Stipom koji je bio na odlasku.

rizin-ff

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI