1. dio velikog intervjua Leonarda Pijetraja za FS: “2017. je godina boksa!”

intervjuiIZDVOJENA VIJEST 17.08.2017 14:16h Autor:

Leonard Pijetraj i Hrvoje Sep

2017. je definitivno godina boksa. Godina njegovog velikog povratka na tron borilačkog sporta. Nakon što je slobodna borba predvođena Ultimate Fighting Championshipom posljednjih godina grabila nezaustavljivo naprijed osvajajući “main stream” publiku i međunarodna tržišta diljem zemaljske kugle, boks je stagnirao. Neki će reći da je čak i gubio na popularnosti. Tako je šakački sport, koji uz nogomet smatramo kulturološkim i socijološkim fenomenom modernog doba, gotovo nestao iz medija, njegova popularnost je padala, nove generacije boraca su se odlučivale za one manje rukavice od 4 unca i kavez umjesto ringa.

No, 2017. godina je preokrenula trendove. Boksački promotori, stisnuti sjajno vođenim UFC-om i njegovim globalnim uspjehom, su shvatili da je vrijeme za ozbiljne poteze. Vrijeme je da boks pokaže koliko zapravo vrijedi. Ward protiv Kovaleva, Kličko protiv Joshue, Canelo protiv Golovkina… samo su šlag na torti nevjerojatnih boksačkih super mečeva koji će se (ili su se već) odigrati u 2017. godini. Kada tome pridodate i mega dvoboj između Floyda Mayweathera i Conora McGregora, koji će srušiti sve rekorde koji su ikada postojali u boksu, ali i bilo kojem drugom sportu, jasno je da se boks vratio na tron!

2017. je i godina uspjeha za hrvatski boks. Damir Plantić je osvojio srebro na Europskom prvenstvu, a za nekoliko dana mu slijedi nastup na svjetskoj smotri. I ostale hrvatske boksačke selekcije vrlo uspješno nastupaju na međunarodnim natjecanjima pa su tako dva hrvatska kadeta Antonio Grabić i Andrija Badža na nedavno održanom Europskom prvenstvu uzeli srebra. Boksački klub Sesvete je vrlo uspješno nastupao u Regionalnoj boksačkoj ligi, a gotovo je sigurno da će Hrvatska 2018. imati svog predstavnika u svjetskog boksačkoj WSB ligi. Ne smijemo ne spomenuti i Marka Čalića i Hrvoja Sepa, dva hrvatska boksačka majstora koja su vrlo uspješno krenula u profesionalne vode i od kojih mnogo očekujemo ne samo u 2017., nego i u nadolazećim godinama.

U godini boksa nema boljeg boksačkog sugovornika od našeg proslavljenog trenera i boksačkog stručnjaka Leonarda Pijetraja. U velikom dvodijelnom intervjuu za Fight Site, hrvatski izbornik govori o mnogim zanimljivim temama uključujući i one koje smo spomenuli u uvodu. U prvom dijelu intervjua, Pijetraj se fokusira na domaću boksačku scenu, a drugi dio će donijeti analizu nadolazećih super dvoboja između Floyda Mayweathera i Conora McGregora, odnosno Canela Alvareza i Genadyja Golovkina.

_________________________________________________________

Čuli smo da vam je ovo prvi godišnji odmor nakon dugo vremena. Kako se uopće odmarate i od kuda crpite snagu, ako ste u pogonu čitvu godinu?

“Može se reći da je ovo moj prvi godišnji odmor nakon 20 godina i to me spasio Alen Babić koji se nije kvalificirao za Svjetsko prvenstvo inače bi se sada pripremali za to natjecanje koje je u kolovozu mjesecu (smijeh). Svake godine bi se poklopilo neko veliko natjecanje, a pripreme ne mogu proći bez mene. Roditelji očekuju od mene da sam ja taj koji sprema njihovu djecu. Osim toga i sami boksači žele da sam ja s njima kroz taj period. Ne možete jednog pripremati, a drugog ne. To bi bila degradacija pojedinaca i ne bi bilo ispravno. Tako da sam uvijek prolongirao taj godišnji odmor za sljedeće ljeto, pa za sljedeće ljeto i tako već dvadeset godina. Prvih deset godina karijere niti ne računam jer sam tada radio doslovno stalno. Tako da ću sada ovo ljeto napokon na godišnji iako sam već u niskom startu jer uskoro stiže jesen, a moji dečki su jako motivirani i žele krenuti s treninzima i pripremama. Jednim dijelom mozga ću ipak biti u pripremama za početak sezone.”

Spomenuli se u razgovoru prije intervjua da ste imali i neke “ne boksačke” ponude. O čemu se radi?

“Da, ove godine sam dobio neke ponuda za pripreme sportaša iz drugih sportova i drugih borilačkih sportova. Radi se taktičko-tehničkim pripremama. No, to sam također odbio jer mi je zaista potrebno malo odmora. Osim toga, veselim se jako provedenom vremenu s obitelji kojoj sam svakako dužan. Tako da sumiram, petnaestak dana ću se odmarati, a onda kreće sezona kojoj se jako veselim.”

Prije tri tjedna ste se vratili s priprema iz kanadskog Montreala gdje ste boravili zajedno s vašim profesionalcem Hrvojem Sepom u kampu Rusa Arthura Baterbieva? Možete li nam opisati iskustva s tog kampa i kako ste zadovoljni odrađenim poslom?

“U Kanadi je bilo odlično i jako sam zadovoljan s tim kampom i kako je sve prošlo. Inače je Hrvoje Sep jedan od psihički jačih boksača koje sam trenirao i potpuno je svjestan svojih  kvaliteta pa za njega odlazak na sparinge s jednim od najboljih profesionalaca njegove kategorije u svijetu nije poseban pritisak. No, ovo je za njega svakako bio jedan od najozbiljnijih i najboljih testova koji boksač poput njega može imati. Njegovo odlično snalaženje i u toj situaciji me nije iznenadilo niti najmanje. Bio sam siguran u 95 posto onoga što se na koncu i dogodilo na sparinzima. Inače, Arthur Baterbijev je jedan od najboljih boksača ove kategorije u posljednjih deset godina, radi se o zaista renomiranom šampionu. Tu je u razini Usyka i Mekhontseva, s tim da bi s ovom posljednjom dvojicom bilo lakše boksat.”

Za one koje ne prate toliko boks valja naglasiti da je Baterbiev bio proglašen boksačem godine u svijetu, da je doslovno vladao svojom kategorijom u amaterskim danima, a sada je neporaženi profesionalac…

“Da, radi se o izuzetno čvrstom i snažanom boksaču razornog udarca. Ako vas navuče na neki udarac i čisto pogodi, sigurno će vas završiti. Kvalitete koje on posjeduje mu garantiraju da će biti uskoro prvak svijeta. Mislim da je malo ipak zaglibio u kombinacijama s razno raznim promotorima, menadžerima, agentima, savjetnicima… Oko njega se okupila gomila ljudi s kojima ima ugovore pa se malo pogubio u svim tim kombinacijama. To je jedina stvar koja bi ga moglo zaustaviti da vrlo brzo postane prvak svijeta.”

Možete li nam otkriti neke detalje sa sparinga? Baterbiev i Sep su odboksali oko 30 rundi tijekom priprema.

“Što se tiče samog sparinga, mi smo odmah najavili da možemo sparirati koliko god rundi je potrebno. Bez da se to dodatno plaća i bez ikakvih uvjeta. Kada idemo na ovakve sparinge, mi zapravo idemo na pripreme, ne na sparing. Jer to planiramo na način da od puta i sami imamo također koristi. O tome kako je sparing protekao ne mogu govoriti jer je to jedan boksački princip kojeg se držim, a kojeg bi se i drugi morali držati. Mogu samo reći da sam super zadovoljan sa sparingom. Hrvoje nikada nije bio taj koji nije mogao odboksati sljedeću rundu, nego su oni određivali tempo s čim sam posebno zadovoljan. Sep je vidio da bez ikakvih problema može boksati s najboljim profesionalcima svijeta i to koliko god rundi treba. Psihički, taktički i tehnički, a gotovo i kondicijski, je spreman da sutra može boksati za svjetsku titulu.”

Je li bilo kakvih ponuda za Sepa s obzirom da je tek krenuo u profesionalne vode, a tamo se dokazao protiv takvog profesionalca?

“Tamo smo proveli dva tjedna i da, uspostavili smo neke kontakte, a odmah su pale i neke ponude. No, za sada smo orijentirani prema nekim dogovorima koje već imamo. Nisam onaj tip čovjeka koji voli sjediti na dvije stolice pa ćemo s novim ponudama pričekati. Tek kada odradimo jesenske pripreme, vidjet ćemo kako se razvijaju dogovori koje već imamo. Ako to neće ići, nekoliko drugih ponuda je već na stolu. Ali želimo vidjeti kako će se razvijati sadašnji plan prema kojem boksamo dalje.”

Prije nekoliko dana se na društvenim mrežama pojavila fotografija s australskim profesionalcem i promotorom Bobom Mirovichem. Kakvi su planovi suradnje s njim?

“Kako nismo ugovorno vezani za bilo kojeg promotora, cilj nam je u narednom periodu boksati što češće, kako bi se ime Hrvoja Sepa što bolje i što više probilo u profesionalnom svijetu boksa. To će pojačati interes nacionalnih televizija za prijenose njegovih mečeva što nam je također u interesu. Stric Hrvoja Sepa živi u Australiji, poznaje Boba Mirovicha koji je porijeklom također Hrvat. Mirovich je iskusni profesionalac koji ujedno i organizira velike boksačke evente. Zainteresirani su za Sepov nastup u Australiji gdje živi velik broj Hrvata i kojima bi svakako bilo interesantno vidjeti nastup hrvatskog boksačkog profesionalca. No, s tim ćemo ipak još malo pričekati dok ne skupimo još nekoliko nastupa i dok na red ne dođe neki ozbiljniji izazov. Ne želimo ići na tako dalek put samo zbog bilo kakvog meča, cilj je tamo odraditi ozbiljniji dvoboj. Kao što sam već rekao, u međuvremenu ćemo skupiti još nekoliko profesionalnih nastupa.”

Kada smo kod vaših boksača iz BK Leonardo, možemo li se malo vratiti u prošlost i na ovogodišnje Prvenstvo Hrvatske? Tamo je u teškoj kategoriji slavio Marko Milun što je svakako bilo veliko iznenađenje s obzirom na njegovo skromno boksačko iskustvo. Kako ste uspjeli spremiti tako mladog boksača u samo nekoliko mjeseci za nastup na državnom prvenstvu?

“Svatko tko ima volje i hrabrosti ući u ring, od njega uz malo truda mogu napraviti prvaka Hrvatske jer je konkurencija vrlo često prilično slaba. Ovaj put u teškoj kategoriji nije bilo baš tako jer se u finalu morao sudariti s Mindoljevićem, momkom koji ima već dosta kvalitetnog boksačkog iskustva. Čim je došao u klub, rekao sam Marku da me zanima samo prvo mjesto i ako se s tim može nositi, možemo krenuti sa suradnjom. Nažalost, stigao je prilično izozljeđivan, morao je na operaciju koljena netom prije prvenstva, pa smo za pripreme imati samo nekoliko tjedana. Ipak, i takav je pobijedio i to ne previše teško. To svakako pokazuje da se radi o velikom potencijalu, ali i pokazuje da naš boks nema konstantu. Ne može se dogoditi da dođe netko iz drugog sporta, Marko je naime došao iz kick boxinga, i da s nekoliko mjeseci treninga pobijedi sve. S tim da je i njegovo kick boxing iskustvo bilo ograničeno, tamo je odradio tek dvadesetak mečeva i to uglavnom u juniorskim kategorijama.”

Mediji su se odmah raspisali o Hrgovićevom nasljedniku. Teška kategorija je ipak posebna i medijima vrlo zanimljiva?

“Marko je veliki potencijal. Ima sve da bi mogao biti odličan boksač, a iza njega stoji obitelj sa zdravim stavovima koja ga podržava u njegovom naumu. To je iznimno bitno. Za sada je to sve što mogu reći jer ne želim davati bombastične prognoze, a uspjeh će ovisiti samo o njemu, njegovoj volji i njegovom zalaganju. U ovom trenutku ne mogu prognozirati kako bi na njega recimo utjecala slava koja stiže s uspjehom. To je pogotovo izraženo kod boksača u teškoj kategoriji koji su medijski izloženiji. Često sam davao velike najave u slučaju nekih drugih boksača, a onda bi se ispriječilo neki elementi na koje ne možete utecati. Poput recimo nekih psihičkih prepreka ili nedostatka kućnog odgoja. Radi toga vam ne mogu reći koliko će Marko daleko zaista otići. Ali ja sam siguran da ga mogu spremiti da bude najbolji na svijetu. Ne treba na njega stavljati preveliki pritisak, treba ići polako jer je on u mojim očima zapravo još uvijek boksački početnik.”

Prije samo nekoliko dana na Europskom prvenstvu za kadete u rumunjskoj Valcei su naša dva reprezentativca stigla do srebra. Jedan od njih je i vaš boksač Antonio Grabić kojem ste i prije odlaska prognozirali odličje…

“Kada klinac od 14 godina prvi put ode na veliko međunarodno natjecanja, a ja u startu kažem da ništa ispod finala nije uspjeh, onda znate koliko vjerujem u tog dečka. Antonio je jedan od najvećih potencijala koje sam trenirao u svojih 30 godina rada i svakako može biti svjetski boksač. Naravno, i tu postoji ali. On mora podnjeti svu torturu i sav napor koji idu s krvavim putem svakog boksača jer Antonio već sada boksa punih sedam godina. Dolazi iz sportske obitelji koja mu daje punu podršku što je iznimno bitno. Do sada nisam javno pričao o njegovom potencijalu jer je do sada imao relativno malen broj mečeva i gotovo nikakvo međunarodno iskustvo. Tako da nisam htio najavljivati velike stvari i stavljati mu nepotreban pritisak na leđa. No, sada je pritisak došao sam po sebi, kao posljedica rezultata. Vjerujem da će se on znati kako se nositi s njim. Siguran sam da će Antonio vrlo brzo biti boksač na svjetskom nivou. Na prvenstvu se praktički prošetao do finala, a i tamo je upitno je li izgubio. Antonija treba pustiti da se razvija na način na koji je to radio i do sada, da uživa u boksu i onda rezultat sigurno neće izostati.”

Veliki uspjeh za hrvatski boks je postigao Damir Plantić na nedavno održanom Europskom boksačkom prvenstvu. Sada mu slijedi smotra najboljih amaterskih boksača na svijetu?

“Planta je odličan dečko i već sam u najavi rekao da je on boksač koji može napraviti ozbiljniji rezultat na Europskom prvenstvu. Za Babića to nisam posebno naglašavao jer se zna da on svojim boksom može uvijek daleko, ali vidjeli ste što se na koncu dogodilo. Izgubio je od Bugara kojeg je imao na rubu nokdauna. Radilo se o neviđenoj krađi što naravno nije prvi puta da se događa na AIBA-inim natjecanjima. Planta je strašan sportaš, veliki radnik. Imao je nesreću što je ista kategorija kao i Hrvoje Sep pa niti sam nije znao što činiti u nekim periodima. Čak se jedno vrijeme okušao i u savate boksu, da bi se zatim vratio u boksačke vode. Nedostajalo mu je konstantnosti u ovom sportu. Radi se o boksaču s odličnim fizičkim predispozicijama i ako ostane malo duže u boksu, može napraviti rezultat. Vrlo je neugodan za svoje protivnike pa se zato nadam da će ovaj put ostati duže u boksu i imati konstantu. Sasvim  zasluženo je osvojio odličje na Europskom prvenstvu te se plasirao na Svjetsko prvenstvo sada u kolovozu.”

Koliko Damir može napraviti na Svjetskom prvenstvu koje slijedi?

“Na takvim natjecanjima vam jako puno toga ovisi o ždrijebu. Ako se poklopi za njega dobar ždrijeb, siguran sam da će proći koje kolo. Zašto ne bi i osvojio medalju?”

U drugom dijelu intervjua, koji ćemo objaviti u narednim danima pročitajte Pijetrajevu analizu i najavu mega meča između Conora McGregora i Floyda Mayweathera.

 

Marko Petrak
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI